Maden in container bestrijden

Maden in container bestrijden

Maden zijn hele kleine pootloze beestjes. Ze worden onder andere gebruikt om vissen mee te lokken als aas, maar daarnaast komen maden ook wel eens op ongewenste manieren voor. Maden komen uit eieren en als deze eieren op ongewenste plaatsen terecht komen kun je dus last krijgen van een plaag van maden. In eerste instantie zijn de maden niet snel gevaarlijk, maar er kunnen situaties voorkomen waarin ze leiden tot ziektes. Verder zijn maden over het algemeen natuurlijk sowieso niet welkom tussen de meeste spullen. De beestjes zijn de eerste levensvorm van vliegen. De eieren waar ze uitkomen zijn dan logischerwijs ook de eieren van vliegen. Het feit dat vliegen het liefst in vochtige en redelijk warme omgevingen hun eitjes leggen is een reden dat containers vaak last hebben van maden.

Een plek waar men vaak en snel last heeft van maden is in groene containers. Het wordt vaak als erg lastig ervaren om maden in de container te voorkomen. Als ze er eenmaal zijn hebben veel mensen er ook moeite mee ze te bestrijden. Hieronder vindt je enkele tips om maden in de container te voorkomen, maar ook te bestrijden.

Maden in de container voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is de voorkeur natuurlijk om er hoe dan ook voor te zorgen dat jouw container geen last krijgt van maden. Zoals gezegd leggen vliegen maar al te graag eitjes in geschikte plekken zoals jouw groene container. Daarom is het prioriteit om ervoor te zorgen dat jouw container een minder geschikte plek voor de maden wordt. Niet alleen voor het leggen van de eieren van de vliegen moet je container minder geschikt worden, maar ook voor het groeien van de maden.

Vliegen verjagen

Je kan vliegen verjagen op diverse manieren. Geen vliegen betekent geen maden. Je kan proberen lavendel, kruidnagel of citroen bij de groene container te leggen. Vliegen houden niet van deze geuren.

Voorkom eetresten

Maden kunnen in de container makkelijk en goed overleven doordat er zich in de meeste gevallen veel eetresten bevinden. Hiervan eten de beestjes, waardoor ze in leven blijven en verder groeien. Een belangrijke tip op maden te voorkomen is dan ook om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk eetresten in de container gooit. Met name vlees en groente zou je niet in de container moeten gooien. Dit zijn goede voedingswaren voor de vliegen om hun eitjes tussen te leggen en daarnaast is het ook nog eens goed voedsel voor de maden om te overleven.

Lucht de container

Een andere tip die enorm kan helpen is je container laten luchten. Zoals gezegd houden vliegen van warme en vochtige omgevingen. Daarnaast zijn vliegen ook gek op vieze geurtjes. Zorg er dus voor dat je af en toe een gaatje openlaat in de container. Vaak zijn mensen geneigd zo min mogelijk open te laten zodat er zo min mogelijk insecten in de container kunnen komen, maar dit is niet de oplossing. Door een kiertje open te laten zorg je dat vieze geuren verdwijnen en dat de omgeving minder geschikt wordt voor vliegen om eitjes te leggen. Op een hete zomerse dag kan je de container ook geheel open laten staan zodat al het afval wat erin zit uitdroogt. Geheel ongeschikt voor vliegen om eitjes te leggen!

Zout tegen maden

Zout neemt vocht op en dit werkt net zo als je iets in de container gooit. De container wordt van binnen vochtig, maar zout verminderd dit effect enorm door zelf vocht op te nemen. Dit zorgt er weer voor dat de omgeving in de container een stuk minder vochtig wordt. Hierdoor wordt de container minder geschikt voor de vliegen om eitjes in te leggen. Een vochtige ruimte is prioriteit voor de beestjes. Wanneer je zorgt dat jouw ruimte niet voldoet aan deze eis, zullen vliegen al snel kiezen voor een andere plek om hun eitjes te leggen.

Maden bestrijden

Stel, je bent te laat met het voorkomen van de maden in je container. Dan zit er natuurlijk nog maar één ding op, namelijk het probleem bestrijden. Het liefst voorkom je maden, maar indien je daar te laat mee bent is bestrijden de enige keuze die overblijft. Ook om maden te bestrijden zijn er verschillende mogelijkheden.

Insectenspray

Insectenspray is een oplossing die door veel mensen wordt gebruikt. Niet alleen voor maden, maar voor nog veel meer insecten. Het is dan ook een manier die in de meeste gevallen prima werkt. Het is echter niet de voorkeur om uit te voeren. Maden zullen er dood aan gaan, maar de dode maden zullen uiteraard niet ineens verdwijnen. Als je gebruik maakt van insectenspray is het een aanrader om na het inspuiten van je container, deze minimaal 30 minuten te sluiten. Op deze manier zal de spray het effectiefst werken.

Zout strooien

Bij het voorkomen van maden was zout een goede optie, maar ook bij het bestrijden van de beestjes is zout een optie. Maden kunnen net zoals veel andere vergelijkbare insecten niet goed tegen zout. Het heeft een dodelijke werking voor de insecten. Hierdoor is zout wel een goed middel om ze te bestrijden. Ook dit is uiteraard niet de voorkeur. In iedere situatie kun je je beter focussen op het voorkomen van maden. Deze oplossingen zijn enkel tips voor als je daadwerkelijk te laat bent met het voorkomen.

Heet water

Een andere optie om maden te bestrijden is heet water. Kook wat water en gooi dit vervolgens over de maden heen waar je last van hebt. Water is niet slecht voor het milieu, waardoor je niet snel wat anders zult beschadigen. Wel is het dodelijk voor de maden waardoor je snel van de plaag af zult zijn.