Terras schoonmaken

Terras schoonmaken

Ondanks het weer in Nederland ‘leven’ we steeds meer buiten. De tuin mag oprecht een tweede huiskamer genoemd worden. Helaas is na iedere herfst en winter het terras behoorlijk groen geworden. Mos en algen hebben vrij spel en gedijen erg goed in het Nederlandse klimaat. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je terras te reinigen op een eenvoudige manier.

Terras reinigen met een hogedrukspuit

Je terras schoonspuiten is een erg goede manier om alle groene aanslag en mos in één keer te verwijderen. Je kan tevens eventueel groen geworden tuinmeubelen direct meespuiten. Probeer het terras schoon te spuiten met een zo breed mogelijke spuitmond. Als je een kleine spuitmond gebruikt dan kan je maar een heel klein oppervlak per keer bestrijken. Daarnaast kan dit oneffenheden opleveren in het eindresultaat. Wil je een terras zo egaal mogelijk schoonmaken, dan is er een speciaal opzetstuk voor je hogedrukspuit: een terrasreiniger. Deze kosten tussen de 50 en 100 euro, maar zijn de investering meer dan waard als je een groot terras hebt om schoon te maken. Naast dat je een terras prachtig egaal schoon maakt met een terrasreiniger heb je ook geen last van opspattend vuil. Je wordt dus niet helemaal smerig!

Wil je het mos en de algen daadwerkelijk doden tijdens het afspuiten van je terras? Algen en mos sterven bij een temperatuur van 65 graden of hoger. Sommige hogedrukspuiten bieden de mogelijkheid om het water te verhitten. Een zeer goed alternatief is een stoomreiniger.

Het nadeel van het terras schoonspuiten is dat het met behoorlijk wat kracht gebeurt. Er bestaat dus een mogelijkheid dat je het zand tussen de voegen uit spuit. Ook kan het oppervlak van je tegels grover worden waardoor mos en algen beter de kans krijgen om zich te hechten aan de tegels.

Terras schoonmaken met azijn

Voor deze methode kan je zowel azijn als schoonmaakazijn gebruiken. Het verwijdert mos én groene aanslag. Veeg je terras eerst goed aan voordat je deze methode toepast. Meng een deel water en een deel azijn samen en breng dit aan op je terras. Je kan dit bijvoorbeeld met een plantenspuit doen. Afspoelen is niet nodig, je hoeft enkel te wachten tot alles droog is.

Terras schoonmaken met zout

Meng flink wat zout samen met water tot dit niet meer oplost. Vervolgens breng je dit aan op het terras. Tevens effectief tegen onkruid. Na een aantal dagen kan je de zoutresten samen met mos, algen en onkruid zo van het terras afvegen met een goede bezem.

Terras schoonmaken met een terrastegel reiniger

Een terrastegel reiniger is een schoonmaakmiddel met het specifieke doel je terras vrij te maken van algen en mos. Het nadeel aan dit middel is dat het duur kan zijn. Kies het middel wat het beste past bij jouw specifieke terras. Er zijn reinigers te vinden die speciaal gemaakt zijn voor natuursteen, beton en grindtegels. Lees de instructies voor iedere terrastegel reiniger goed. Over het algemeen is het mengen met water en de tegels goed schrobben met een bezem.