Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen

Onkruid in de tuin…de ene persoon zal het niets kunnen schelen terwijl de ander dag en nacht bezig is om de boel strak en schoon te houden. Om het milieu te sparen is het verstandig  huis, tuin en keukenmiddeltjes te gebruiken of gewoon met de hand te verwijderen. Er zijn voldoende agressieve methodes te bedenken met giftige stoffen, maar het beste is toch om mens en milieu te sparen en te zorgen voor zo min mogelijk ongemak voor de diertjes die in de tuin leven.  Tussen de voegen van tegels is altijd wel onkruid te vinden en wat te denken van in het gazon?

Voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer je regelmatig je tuintje schoffelt zul je weinig of geen last hebben van onkruid. Dit is eigenlijk de beste onkruidbestrijding. Ook is het verstandig om de gaten in de borders zo veel mogelijk te vullen met planten. Zij bedekken de bodem en houden ook nog eens het vocht beter vast. De bodem zal ook minder vocht verdampen omdat de zon er niet de hele dag op kan schijnen.

Tussen de struiken kunnen cacaodoppen, boomschors of houtsnippers worden aangebracht. Dit zorgt voor weinig onderhoud en er kan géén onkruid door deze natuurlijke materialen heen groeien. Ook het beplanten met bodembedekkers heeft goede resultaten.

BodembedekkersOnkruid verwijderen 1

Bodembedekkers zorgen voor het dichtgroeien van kale plekken in je tuin. Pachysandra (schaduwkruid) en Hedera (klimop) zijn ideale plantjes voor in de schaduw. Zonnige stukken kunnen worden beplant met siergrasjes en/of de ooievaarsbek. Je tuin vaart er wel bij en het onkruid krijgt geen kans.

Gaan de buren niet zo zorgvuldig om met onkruidbestrijding, Plaats een kunststof border zo’n 30 cm diep aan de randen in je tuin. Deze borders zijn van gerecycled kunststof.

Zijn er onkruidsoorten die je eigenlijk best mooi vindt? Lekker laten staan!

Onkruid tussen tegels verwijderenOnkruid verwijderen 2

Onkruid tussen de tegels is gemakkelijk te bestrijden door er kokend heet water over te gieten. Ook het gebruik van een gasbrander zal rigoureus afrekenen met dit onkruid.

Ook strooizout en schoonmaakazijn zijn prima middelen om onkruid te bestrijden. Deze stoffen zorgen ervoor dat je binnen een paar dagen bruin onkruid hebt, wat je gemakkelijk kunt uittrekken.

Om onkruid tussen tegels te voorkomen is het belangrijk om voor een wat grotere tegel te kiezen. Kleine tegels en steentjes hebben meer voegen dus geeft onkruid meer gelegenheid zich hier tussen te nestelen.

Strooi voegzand tussen de tegels. Dit is elastisch materiaal en zorgt er tevens voor dat mierengaatjes dichtslibben.

Onkruid verwijderen tussen tegels

Onkruid tussen tegels uit verwijderen is een behoorlijke klus. Je hebt echter wel eer van je werk. Om zonder middelen het onkruid te verwijderen, neem je een houten stok, kan een bezemsteel zijn, en sla er een lange spijker doorheen. Met behulp van deze stok kras je op simpele wijze het onkruid tussen de tegels uit. Je hoeft hierbij niet op je knieën maar kan dit in staande houding doen.

Zaadonkruid

Deze eenjarige planten verspreiden zich bijzonder snel door je tuin. Schoffelen en flink wieden in het voorjaar zorgt dat deze planten snel verdwijnen. Straatgras en muur zijn voorbeelden van zaadonkruid.

WortelonkruidOnkruid verwijderen 3

Dit onkruid is stukken moeilijker om te verwijderen. De ondergrondse stengels lopen steeds weer uit. Zorg dat je de gehele plant met wortel en al uitgraaft en opruimt. Zevenblad en akkerdistel zijn bijvoorbeeld planten die je niet in je tuin wilt hebben. Ze kunnen alles overwoekeren.

Onkruid in het gazon

We willen allemaal een mooi egaal gazonnetje achter ons huis. Een gazon kan nog wel eens voorzien zijn van klaver, boterbloem, madelief of paardenbloem. Dit onkruid belast het gazon en maakt het minder mooi. Onkruid in het gazon komt meestal door verwaarlozing. Geen bemesting en té kort maaien is voor een gazon niet goed. Ook vogels kunnen zorgen voor onkruid in het gazon. Zij nemen overals zaadonkruid mee vandaan en poepen dit uit op de grasmat.

Onkruid uit het gazon verwijderen

Met de hand of eventueel een onkruidsteker, kan regelmatig het onkruid worden uitgetrokken. Het is wel erg arbeidsintensief werk, vooral wanneer je een groot stuk moet doen. Er kunnen ook gaten ontstaan. Vul deze met verse tuinaarde en zaai desnoods opnieuw in met graszaad.

Er bestaat ook gazonmest die tegelijkertijd het onkruid kan bestrijden. Dit is uiteraard niet echt milieuvriendelijk maar kan als laatste redmiddel worden aangewend. Onkruid verdwijnt en het gras zal door de mest snel herstellen.

Voorkom onkruid in je gazon

Het voorkomen van onkruid is eigenlijk best gemakkelijk. Maai siergras nooit lager dan 3 cm. Schaduw- en speelgras op een hoogte van 4 cm houden. Geef het gazon 3 x per jaar een goede voeding, bijvoorbeeld in de vorm van koemestkorrels.Onkruid verwijderen 4

  • Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, zorg dan voor een beetje milieuvriendelijke soort (biologisch afbreekbaar). Deze producten kunnen het best worden gebruikt tussen maart en september.
  • Let er op dat huisdieren niet van het gras eten nadat er een onkruidverdelger is gebruikt.
  • De groei van een sterk gazon kan worden bevordert door in voor of najaar kalk te strooien. 1 x per jaar is voldoende.
  • Mos in het gazon is vervelend. Verticuteer in het vroege voorjaar om lucht in het gras te krijgen.
  • Het beste is wanneer je mos wilt bestrijden om in februari kalk te strooien, in maart te verticuteren en bemesten en in april eventueel bij te zaaien. Mos komt vaak voor bij een gazon dat een groot deel van de dag in de schaduw ligt en na de wintermaanden.