Waslabels betekenis

Wist je dat het lezen en begrijpen van waslabels op kleding essentieel is om je kleding op de juiste manier te wassen en te onderhouden? Vaak negeren we deze kleine symbolen, maar het is belangrijk om te weten wat elk symbool betekent om ervoor te zorgen dat je kleding er op zijn best blijft uitzien. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van waslabels en leggen we uit wat elk symbool inhoudt. We zullen ook enkele nuttige tips delen over hoe je je kleding op de juiste manier kunt onderhouden en wassen.

Wat zijn waslabels?

Waslabels zijn kleine tags die op kleding zijn genaaid en informatie bevatten over hoe je de kleding moet wassen, drogen, strijken en algemeen onderhoud. Deze waslabels bevatten meestal symbolen die aangeven hoe je de kledingstukken moet behandelen om ervoor te zorgen dat ze er op hun best uitzien. Het is belangrijk om deze symbolen te begrijpen om ervoor te zorgen dat je kleding niet wordt beschadigd tijdens het wassen.

Waar kan ik de waslabels vinden?

Waslabels zijn te vinden in de nek, het midden van de rug, aan de binnenkant van broeken en ondergoed en aan de zijkant van kleding. Ze zijn meestal gemaakt van hetzelfde materiaal als het kledingstuk zelf, dus als je het waslabel niet goed kunt vinden, zoek dan naar een klein stukje stof dat anders aanvoelt dan de rest van de stof.

Wat zijn de verschillende symbolen op waslabels?

Er zijn veel verschillende symbolen die op waslabels voorkomen. Hieronder hebben we de meest voorkomende symbolen en hun betekenis opgesomd:

– Wasinstructies: Er staat een wastobbe op het label als het kledingstuk in de machine kan worden gewassen. Een kruis door de wastobbe betekent dat het kledingstuk niet in de wasmachine mag worden gewassen en moet worden gereinigd bij een stomerij. Het getal in de wastobbe geeft de maximale wastemperatuur aan die het kledingstuk kan verdragen.
– Bleekinstructies: Er staat een driehoekig symbool op het label als het kledingstuk bleekbestendig is. Een kruis door de driehoek betekent dat het kledingstuk niet gebleekt mag worden.
– Drooginstructies: Er staat een vierkant op het label als het kledingstuk in de droger mag. Een cirkel in het vierkant betekent dat je het kledingstuk op lage temperatuur in de droger moet doen. Twee stippen betekenen dat je het kledingstuk op hoge temperatuur mag drogen. Een kruis door het symbool betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag.
– Strijkinstructies: Er staat een strijkijzer op het label als het kledingstuk gestreken mag worden. Het aantal stippen in het strijkijzer geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken mag worden. Een kruis door het symbool betekent dat het kledingstuk niet gestreken mag worden.
– Chemische reinigingsinstructies: Er staat een cirkel op het label als het kledingstuk chemisch gereinigd kan worden.

Hoe moet ik kleding met meerdere wasinstructies wassen?

Als je kleding hebt met meerdere wasinstructies, volg dan altijd de meest strikte instructies. Als het bijvoorbeeld zegt dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden, zorg er dan voor dat je het niet wast in de machine of het bleekt. Door de meest strikte instructies te volgen, zorg je ervoor dat je je kleding veilig en langdurig mooi houdt.

Wat als het waslabel ontbreekt?

Als er geen waslabel op je kledingstuk zit, is het het beste om de stof te wassen volgens de meest delicate instructies. Was de stof op een lage temperatuur en gebruik geen bleekmiddel. Laat de stof vervolgens aan de lucht drogen om ervoor te zorgen dat deze niet krimpt of beschadigd raakt.

Zijn er andere dingen waar ik rekening mee moet houden bij het wassen van kleding?

Ja, naast het begrijpen van de symbolen op het waslabel zijn er nog andere dingen die je moet weten over het wassen van kleding. Hier zijn enkele eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat je kleding langer meegaat:

– Sorteer je kleding op kleur en stoftype voordat je gaat wassen. Op deze manier voorkom je dat stoffen verkleuren of beschadigd raken.
– Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan je kleding zeepachtig doen aanvoelen en wasmiddelresten achterlaten, terwijl te weinig wasmiddel betekent dat vuil niet volledig wordt verwijderd.
– Was delicate stoffen, zoals zijde en kasjmier, met de hand in koud water en gebruik een mild wasmiddel dat geschikt is voor fijne was.
– Vermijd overvolle wasmachines, aangezien dit ervoor kan zorgen dat kledingstukken niet grondig worden schoongemaakt.
– Laat je kleding niet te lang in de wasmachine liggen voordat je ze eruit haalt. Dit kan leiden tot kreuken en kleding die onfris ruikt.
– Droog je kleding op de juiste manier. Strijk kleding niet terwijl het nog nat is, want dat kan leiden tot stofvervorming.

Conclusie

Het lezen en begrijpen van waslabels op kleding is essentieel om ervoor te zorgen dat je kleding er op zijn best blijft uitzien. Door de symbolen op waslabels te begrijpen en de juiste was- en drooginstructies te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kleding er nog lange tijd als nieuw uitziet. Houd deze tips in gedachten bij het wassen van je kleding en je zult merken dat ze langer meegaan en er beter uitzien.

Veelgestelde vragen

1. Wat betekent het symbool van een wastobbe op het waslabel?
2. Wat betekent het symbool van een strijkijzer op het waslabel?
3. Mag je kleding met het symbool van een cirkel in de droger doen?
4. Kan ik kleding wassen waarvan het waslabel ontbreekt?
5. Wat moet ik doen als ik per ongeluk te veel wasmiddel gebruik?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Het symbool van een wastobbe op het waslabel betekent dat het kledingstuk in de machine kan worden gewassen. Het getal in de wastobbe geeft de maximale wastemperatuur aan die het kledingstuk kan verdragen.
2. Het symbool van een strijkijzer op het waslabel betekent dat het kledingstuk gestreken mag worden. Het aantal stippen in het strijkijzer geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken mag worden.
3. Een cirkel in het vierkant symbool betekent dat je het kledingstuk op lage temperatuur in de droger moet doen. Twee stippen betekenen dat je het kledingstuk op hoge temperatuur mag drogen.
4. Als er geen waslabel op je kledingstuk zit, is het het beste om de stof te wassen volgens de meest delicate instructies. Was de stof op een lage temperatuur en gebruik geen bleekmiddel. Laat de stof vervolgens aan de lucht drogen om ervoor te zorgen dat deze niet krimpt of beschadigd raakt.
5. Als je per ongeluk te veel wasmiddel hebt gebruikt, was je het kledingstuk opnieuw zonder wasmiddel. Voeg geen extra wasmiddel toe, omdat dit overmatige zeepvorming kan veroorzaken en je kleding mogelijk nog vuiler achterlaat.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het symbool van een wastobbe op het waslabel?

Het symbool van een wastobbe op het waslabel betekent dat het kledingstuk in de machine kan worden gewassen. Het getal in de wastobbe geeft de maximale wastemperatuur aan die het kledingstuk kan verdragen.

Wat betekent het symbool van een strijkijzer op het waslabel?

Het symbool van een strijkijzer op het waslabel betekent dat het kledingstuk gestreken mag worden. Het aantal stippen in het strijkijzer geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken mag worden.

Mag je kleding met het symbool van een cirkel in de droger doen?

Een cirkel in het vierkant symbool betekent dat je het kledingstuk op lage temperatuur in de droger moet doen. Twee stippen betekenen dat je het kledingstuk op hoge temperatuur mag drogen.

Kan ik kleding wassen waarvan het waslabel ontbreekt?

Als er geen waslabel op je kledingstuk zit, is het het beste om de stof te wassen volgens de meest delicate instructies. Was de stof op een lage temperatuur en gebruik geen bleekmiddel. Laat de stof vervolgens aan de lucht drogen om ervoor te zorgen dat deze niet krimpt of beschadigd raakt.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk te veel wasmiddel gebruik?

Als je per ongeluk te veel wasmiddel hebt gebruikt, was je het kledingstuk opnieuw zonder wasmiddel. Voeg geen extra wasmiddel toe, omdat dit overmatige zeepvorming kan veroorzaken en je kleding mogelijk nog vuiler achterlaat.