Was symbolen betekenis

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met verwarrende symbolen op de waslabels van onze kleding. Of je nu recent bent begonnen met het wassen van je eigen kleding of gewoon wat meer vertrouwen wilt voelen in het begrijpen van deze was symbolen, dit artikel zal je helpen om de betekenis van deze symbolen te begrijpen.

Wat zijn was symbolen?

Was symbolen zijn afbeeldingen op het waslabel van je kleding, die aangeven welke specifieke zorg je kleding nodig heeft tijdens het wassen. Deze symbolen zijn ontworpen om de consument te helpen bij het juiste onderhoud van hun kleding en zorgen ervoor dat kledingstukken zo lang mogelijk meegaan.

Waar bevinden de was symbolen zich?

Was symbolen bevinden zich meestal op het waslabel aan de binnenkant van je kleding. Dit label is meestal aan de binnenkant van de nek, de zijkant of de onderkant van het kledingstuk bevestigd.

Begrijp de wasvoorschriften

Nu je weet wat was symbolen zijn en waar ze zich bevinden, laten we kijken naar de verschillende categorieën die je kunt tegenkomen op het waslabel:

Wassen

Het eerste symbool dat je kunt tegenkomen is de afbeelding van een wastobbe. Dit symboliseert dat het kledingstuk kan worden gewassen in een wasmachine. Het getal dat binnen de wastobbe staat, geeft aan op welke temperatuur het kledingstuk gewassen kan worden. Hieronder enkele voorbeelden:

– 30 graden Celsius
– 40 graden Celsius
– 60 graden Celsius
– 95 graden Celsius

Een kleinere wastobbe duidt op handwas of op een milde wascyclus voor de wasmachine.

Bleken

Een driehoekig symbool betekent dat het kledingstuk gebleekt kan worden. Het symbool kan gevuld zijn (wat betekent dat het kledingstuk gebleekt kan worden met chloor) of omlijnd zijn (wat betekent dat alleen zuurstofhoudende bleekmiddelen gebruikt mogen worden).

Drogen

Er zijn verschillende symbolen die aangeven hoe het kledingstuk gedroogd dient te worden:

– Een vierkant symbool betekent dat het kledingstuk plat droog gemaakt dient te worden.
– Een vierkant met een cirkel erin betekent dat het kledingstuk in de droger mag worden gedroogd.
– Een vierkant met een halve cirkel aan de bovenkant betekent dat het kledingstuk in de schaduw moet worden gedroogd.
– Een doorgestreept cirkelsymbool betekent dat het kledingstuk niet in de droger mag worden gedroogd.

Strijken

Een ijzersymbool geeft informatie over de maximale temperatuur waarop je kunt strijken. Een stip in het midden van het symbool geeft aan dat er gebruik kan worden gemaakt van een stoomstrijkijzer.

Tips voor het wassen van kleding

Nu je de betekenis van de meest voorkomende was symbolen begrijpt, zijn er nog enkele belangrijke tips die je in gedachten moet houden:

– Was soortgelijke kleuren bij elkaar om het risico op verkleuring te vermijden.
– Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt om te voorkomen dat je kledingstukken beschadigd worden of dat er zich residu vormt op je kleding.
– Stop delicate kledingstukken in een netje zodat ze beter beschermd zijn in de wasmachine.
– Hang je kleding op een hanger om kreuken te vermijden en laat het helemaal drogen voordat je het opbergt.

Conclusie

Door te begrijpen wat de was symbolen betekenen, kun je erachter komen hoe je het beste voor je kleding kunt zorgen. Het is belangrijk om deze symbolen te begrijpen om ervoor te zorgen dat je kleding zo lang mogelijk mooi blijft.

Veelgestelde vragen over was symbolen

1. Wat betekenen de symbolen op waslabels?
De symbolen op waslabels geven informatie over hoe kledingstukken gewassen, gebleekt, gedroogd en gestreken moeten worden.

2. Wat is het symbool voor handwas?
Een kleinere wastobbe betekent dat het kledingstuk moet worden gewassen met de hand of op een milde wascyclus in de wasmachine.

3. Wat betekent een Cirkel met een kruis erdoor?
Dit symbool geeft aan dat het kledingstuk niet gestreken mag worden.

4. Wat is het risico van kleding te warm wassen?
Door kleding te warm te wassen, kunnen krimpen, vervormen of hun kleur verliezen.

5. Kan ik alle soorten kleding in de droger doen?
Nee, niet alle kledingstukken kunnen in de droger gedaan worden. Het droger symbool op het label geeft aan of het kledingstuk in de droger kan en op welke temperatuur.

Veelgestelde vragen

Wat zijn was symbolen?

Was symbolen zijn afbeeldingen op het waslabel van je kleding, die aangeven welke specifieke zorg je kleding nodig heeft tijdens het wassen.

Waar bevinden de was symbolen zich?

Was symbolen bevinden zich meestal op het waslabel aan de binnenkant van je kleding, meestal in de nek, zijkant of onderkant van het kledingstuk.

Wat betekent het symbool voor handwas?

Een kleinere wastobbe betekent dat het kledingstuk moet worden gewassen met de hand of op een milde wascyclus in de wasmachine.

Wat betekent een Cirkel met een kruis erdoor?

Dit symbool geeft aan dat het kledingstuk niet gestreken mag worden.

Wat is het risico van kleding te warm wassen?

Door kleding te warm wassen, kunnen krimpen, vervormen of hun kleur verliezen.

Kan ik alle soorten kleding in de droger doen?

Nee, niet alle kledingstukken kunnen in de droger gedaan worden. Het droger symbool op het label geeft aan of het kledingstuk in de droger kan en op welke temperatuur.