Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken

Voegen zijn de afwerking van een mooie vloer of wand. Het is jammer wanneer deze vies worden en je ze niet meer schoon krijgt. De voegen die in de wand van de keuken zitten verzamelen weer andere viezigheid dan de wand- en vloervoegen in de badkamer. Wel eens gezien dat je badkamervoegen een wat rode/roze uitstraling krijgt? Dat is de ophoping van zeepresten. Als het zover is dat de voegen rood worden dan wordt het echt tijd dat je er wat aan gaat doen!

Voegen in de badkamer

Er zijn een aantal middeltjes waarmee je de voegen in de badkamer weer schoon en wit kunt krijgen.

Voegen schoonmaken met wasverzachter

Vul een emmertje met warm water en voeg een scheut wasverzachter toe. Wrijf met een doekje dit mengsel in de voegen en spoel even na met schoon warm water. Deze methode is prima zolang de voegen niet al te verontreinigd zijn. Heb je voegen die al aardig verzadigd zijn met zeepresten? Zet dan eerst de borstel erop en ga daarna aan de gang met bleekwater.

Voegen schoonmaken met water met bleekmiddel

Meng bleekmiddel met warm water en borstel deze vloeistof, nadat je deze hebt gereinigd met enkel een schoonmaakborstel en een sopje, in de voegen. Je zult zien dat de voegen al snel opbleken. Laat een poosje intrekken en spoel goed na met warm water.

Voegen schoonmaken met citroensap en soda

Citroensap en soda zijn uitstekende middelen om vieze badkamervoegen te reinigen. Elk schoonmaakmiddeltje wat je gebruikt moet eerst goed intrekken voordat het schoon wordt. Gebruik altijd een borstel om voor- of juist na te borstelen.

Vieze voegen voorkomen

Er zijn een aantal tips die helpen voorkomen dat de badkamervoegen snel weer vies worden. Voegen nemen gemakkelijk vocht, kalkaanslag en vet op. Dit komt door de poreusheid van de voegen. De kans dat je voegen snel vies worden kan op een aantal manieren worden voorkomen.

Inwrijven met een kaars

Het is enorm veel werk, maar het inwrijven van de voegen met een  kaars, kan voorkomen dat deze snel vocht en viezigheid opnemen. Er wordt op deze manier een vuilafstotend laagje gevormd. Er zijn echter ook middelen op de markt die gemakkelijk op te spuiten zijn en een laagje vormen op de voegen. Je ziet het niet en je ruikt het niet. Het is een transparante laag die maximale bescherming biedt tegen intrekken van vocht en vuil. De wanden en vloeren blijven op deze manier een superschone uitstraling houden.

Ventilatie

Wanneer er is gedoucht is het belangrijk om goed te ventileren. Dit helpt niet alleen om vochtaanslag te voorkomen maar ook zal schimmel niet snel de kop opsteken. Dat scheelt een hoop schoonmaakwerk. Even een raampje openzetten tijdens en na de douchebeurt. Wanneer dit niet mogelijk is, zet dan de badkamerdeur wijd open. De vochtige lucht zal dan meteen ontsnappen en niet in de ruimte blijven hangen.

Gebruik een trekker

Het is belangrijk om de muren van het douchegedeelte na de douchebeurt even met een raamtrekker droog te maken. Gebruik een vloertrekker voor de vloer. Neem ook elke week met een schoon sopje de muren en voegen goed af. Probeer steeds een schoon sopje te gebruiken. Dweilen met vies sopwater verontreinigd  de voegen.

Spray de voegen in met nano spray

Nano spray is een vrij onbekend goedje, maar iets wat bijzonder goed kan werken om de voegen in de muur mooi schoon te houden. Spray tegels en voegen in met nano spray en het water loopt er zo vanaf. Dit zorgt ervoor dat kalk en andere viezigheid zich niet kan hechten aan de voegen.

Voegen in de keukenmuurVoegen schoonmaken 1

De keukenmuren zullen sneller vuil worden door vet wat regelmatig tegen de wanden kan spatten. Wil je een middel gebruiken wat niet al te agressief is? Schoonmaakazijn is dan een goede keus. Tegels en voegen worden perfect gereinigd en dit schoonmaakmiddel is biologisch afbreekbaar en niet gevaarlijk voor het milieu.

Het beste is om een flinke scheut  azijn in een spuitfles met water te gieten en op de muren te sprayen. Laat dit 30 minuten intrekken en gebruik een spons om na te wrijven/boenen. Je keukentegels en voegen worden weer stralend schoon!

Combinatie met baking soda

Wanneer de voegen in de keuken erg vies zijn, kan het azijnwater worden vermengd met een schep baking soda. De werking is dan sterker en zal krachtiger werken tegen vet en vuil.

Groene zeep met baking soda

Ook een goede optie is om 8 lepels baking soda te vermengen met 2 eetlepels groene zeep. Maak er een papje van en smeer op de voegen in de keuken. Laat een minuut of 30 intrekken en sop even na met schoon water en een doekje. Even nawrijven en je tegels en voegen glimmen je tegemoet.

Voegen van de vloer

Een mooie vloer kan helemaal verpest worden door vieze voegen. De meeste vloervoegen zijn donkergrijs of antraciet en daarom zal je niet snel zien dat ze vies zijn. Het is belangrijk om deze broeinesten van bacteriën regelmatig te reinigen. Vloervoegen zijn altijd viezer dan voegen aan de muur.

Vies sopje

Probeer je vloer altijd te dweilen met een schoon sopje. Heb je een grote oppervlakte aan vloertegels, verschoon het sop dan regelmatig. Door vuil water te gebruiken, blijft het vuil namelijk in de voegen achter. Dat schiet niet op! Het is ook belangrijk, voordat je gaat dweilen, eerst even de vloer te gaan stofzuigen.

Voegen reinigen Voegen schoonmaken 2

De voegen van een vloer gaan reinigen is een grote klus. Het zou fijn zijn om een waterstofzuiger te gebruiken. Dit scheelt een hoop gedweil en steeds weer vullen van de emmer met schoon water.

Om de voegen te gaan reinigen heb je een goede ontvetter nodig. Deze zijn kant en klaar te koop maar je kunt ook aan de gang gaan met azijn of een ander middel wat het milieu niet zal aantasten. Schrob je vloer met een oplossing van azijn en water en laat daarna 10 minuten inwerken. Nog een keer schrobben. Wanneer je een waterstofzuiger hebt gehuurd of er misschien zelf een hebt ga je dit vieze water opzuigen.

Droogzuigen en eventueel na dweilen met schoon water. Het is dan wel zaak om het water steeds te verschonen.

Mochten de voegen nog niet goed schoon zijn, dan is het verstandig om nog een keer bovenstaande handelingen uit te voeren.

.