Vitrage wassen

vitrage wassenZe zijn zo lekker praktisch. Geen inkijk en in tegenstelling tot rolluiken en gordijnen heb je toch nog een goede lichtinval. De vitrages zijn al een bekend fenomeen in het Nederlandse straatbeeld. Ze zorgen voor een beetje privacy in dagen waar je privacy sowieso nogal eens onder vuur ligt. De tijden van oubollige, truttige vitrages is ook al lang voorbij. De vitrage is tegenwoordig in moderne en strakke designs verkrijgbaar waardoor ook jonge mensen tegenwoordig voor vitrages durven te kiezen.

Fijne materialen

De vitrages onderscheiden zich van gordijnen doordat ze gemaakt zijn van fijne materialen die zo zijn geweven dat ze licht doorlaten. Vaak worden er fijne polyesterdraden gebruikt, maar ze zijn er ook van linnen of 100% katoen of wol. Ook zijn er combinaties van verschillende materialen mogelijk. De vitrage is tegenwoordig niet meer standaard wit, maar komt vaak met een werkje in de structuur of zelfs met een glimmertje of een glittertje. Ook in kleur zijn er tegenwoordig dus vele variaties mogelijk. Door de fijne gebruikte textielsoorten is het onderhoud van jouw vitrage geen standaard verhaal.

Vitrage wassen

Alles dat maanden of zelfs jaren in je huis hangt is soms toe aan een wasbeurt. Het wit wordt op den duur minder wit en de geur minder fris. Vooral in woningen waar veel gerookt of gekookt wordt zal jouw vitrage zo nu en dan eens toe zijn aan een opfrissertje. Hoe los je dat nu op? We weten allemaal dat de vitrage niet zomaar de wasmachine in kan om daar gezellig met de sokken en spijkerbroeken een paar rondjes te draaien.

Hoe?

Uiteraard lees je allereerst de wasvoorschriften van jouw vitrage. Soms kunnen vitrages namelijk prima in de wasmachine. Wel altijd op een lage temperatuur, maar dat zal geen verrassing zijn. Wanneer de wasvoorschrift van jouw vitrages ontbreekt wil dat niet zeggen dat je ze niet kunt wassen. Gebruik altijd een zachte zeep of een mild wasmiddel. Normale wasmiddelen kunnen soms te veel bijtende middelen bevatten die de fijne structuur van vitrages aantasten. Gebruik bijvoorbeeld een wolwasmiddel of een ander fijnwasmiddel dat niet agressief is. Begin met het verwijderen van de haakjes. De haakjes kunnen zowel in de wasmachine als tijdens de handwas de vitrages beschadigen en er zelfs in verstrikt raken.

Handwas

Wanneer je er voor kiest om je vitrages met de hand te wassen, kies dan voor een ruime emmer of teil. De badkuip kan uitkomst bieden bij zeer grote vitrages. De watertemperatuur moet te allen tijde 30 graden of lager zijn. Je kunt je vitrages een tijd laten weken in een sopje. Zorg dan wel dat alle delen ondergedompeld zijn en keer de vitrages af en toe om in het sop. Zo voorkom je vervelende vlekken die indrogen. Verwissel het water en spoel de vitrages goed met water tot er geen vuil meer uit lijkt te komen. Bij de laatste spoeling kun je een heel klein beetje wasverzachter aan het water toevoegen voor een frisse geur. Om de vitrages te drogen kun je ze op een rekje leggen om uit te lekken. Wringen en centrifugeren kan tot ernstige kreukels leiden. Steek de haakjes weer terug en hang je nog vochtige vitrages weer op.

Machinewas

Afhankelijk van het materiaal kun je sommige vitrages ook in de wasmachine wassen. Kies hierbij dan voor een wasprogramma voor delicate was. De temperatuur moet op 30 graden of lager staan. Ook wanneer je jouw vitrages in de wasmachine wast moet je eerst de haakjes verwijderen zodat deze het tere textiel niet beschadigen. Kies voor een wasmiddel dat niet agressief is. Je kunt een wolwasmiddel of een ander fijnwasmiddel kiezen. Stel de kracht van de centrifugestand zo laag en zo kort mogelijk in. Lang en hard centrifugeren leidt tot kreukels. Na afloop van je hopelijk zeer korte wasprogramma haal je de vitrage direct uit de machine. Hoe langer ze er in blijven liggen des te groter de kans op lelijke kreukels en vouwen. Zet de haakjes weer terug op hun plek en hang de nog vochtige vitrages weer op hun plek. Het strijken van vitrages is vaak niet nodig wanneer je ze nat of in ieder geval flink vochtig ophangt. Stop je vitrages nooit in de droger!