Urinegeur verwijderen (honden, katten en muizenurine)

Urinegeur verwijderen (honden, katten en muizenurine)

Katten, honden- en muizenurine ruiken allemaal even vies en wil je direct verwijderen.

Heb je net een hondenpup aangeschaft, dan kan er wel is een ongelukje gebeuren. Pups kunnen nog niet echt lang hun plas ophouden, dus er zal best wel eens een klein plasje op vloerbedekking of laminaat worden gedaan. Het beste is om de hond om de twee uur ongeveer uit te laten.

Hondenurine

Je kunt behalve van het plasje van een pup, ook last hebben van een oudere hond die zijn plas niet kan ophouden. Hondenurine heeft een penetrante geur en is best lastig om te verwijderen. Het beste is om dit direct te doen voordat het vocht in de vloerbedekking of houten vloer doordringt.

Constante geur

Een constante hondenurinegeur zal een hond uitdagen om steeds weer over de voorgaande plek heen te plassen. Zo wordt het van kwaad tot erger en is het dweilen met de kraan open. De constante urinegeur van een hond wordt meestal door de hond zelf veroorzaakt. Wanneer je er als hondenbaas niet meer uitkomt, kun je het beste aan de bel trekken bij een professioneel bedrijf. Vooral als de bron onbekend is kunnen zij deze opsporen en verhelpen.

Schadelijk

Een constante honden-urinegeur kan op den duur zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. De plas bevat bacteriën die voor een heftige ammoniakgeur kunnen zorgen. Kan ogen en luchtwegen irriteren. Wanneer je wondjes hebt kunnen deze irritaties gaan geven. Het is dus voor de gezondheid veel beter om de geur van urine te verwijderen.

Zelf hondenurine verwijderen

De bacteriën in de hondenurine veroorzaken de penetrante geur. Deze bacteriën kunnen zich in allerlei kiertjes en naden gaan nestelen en blijven een vieze geur veroorzaken. Zelf honden-urine verwijderen gaat op de volgende manier.

  • Zo snel mogelijk als kan de vlek met een oude handdoek of keukenrolpapier opnemen.
  • Biotex is een probaat middel tegen urinegeurtjes. Maak een sopje en maak de vlek goed schoon
  • Droogmaken met een schone handdoek.
  • Daarna nog even verdunde azijnoplossing op de vlek sprayen.

Kattenurine

Heb je een kat die regelmatig op je vloerbedekking plast? Bedenk dan dat hij of zij daar een bepaalde reden voor heeft. Heel vaak ligt dit aan de kattenbak. Deze moet regelmatig worden gereinigd. Een kat houdt absoluut niet van een vieze kattenbak. Maar een poes kan ook ziek zijn (blaasgruis) of veel stress hebben ( nieuwe huisgenoot). Kortom het is erg vervelend voor zowel jou als voor de kat zelf. De geur van kattenpies is bijna niet te harden, dus je ontdekt dit heel snel.

Eén van de manieren om de geur uit tapijt en bijvoorbeeld een matras te halen is schoonmaken met soda. Dit neutraliseert de geus. Strooi wat soda over de plek waar de kat heeft geplast en laat dit een dag intrekken. Volgende dag opzuigen en weg is de geur. Veel mensen werken met azijn, bleekwater en chloor. Dit werkt natuurlijk best goed maar is erg slecht voor het milieu.

Voorkomen

Om te voorkomen dat de kat weer op deze plek gaat plassen, is het zinvol om deze plek te maskeren met menthol. Katten hebben hier een enorme hekel aan. Gewoon een beetje mentholzalf gebruiken en de kat zal niet meer op deze plek urineren.

Muizenurine

Wanneer je muizen in huis hebt is dit al heel vervelend en zal je er alles aan doen om dit te bestrijden. Maar dan die keutels en muizenurine….Echt een vreselijke lucht. Wanneer deze penetrante geur op je tapijt of vloer komt, dringt dit diep in de vezels en is moeilijk weg te krijgen. Er zijn echter een paar prima oplossingen om deze penetrante geur weg te krijgen. Muizenurine heeft een ammoniakachtige geur en het lijkt op de lucht die ontstaat wanneer een toilet niet of nauwelijks wordt gereinigd. In een ruimte die slecht is geventileerd en ook nog is erg klein is, zal de lucht niet te harden zijn.

Oplossingen

Zorg dat tijdens het schoonmaken de ruimte goed wordt geventileerd. Begin dan met het spuiten van een goed schoonmaakmiddel op de aangedane plekken. De bacteriën worden zo gedood en je kunt aan de slag gaan met borstel, doek enz. Herhaal dit een aantal keren. Met één keertje kom je er niet.

Stoomreiniger

De allerbeste manier om muizenurine te verwijderen is met een stoomreiniger. De hitte van de stoom dood alle bacteriën en dringt tot diep in vezels en kieren.

Azijn

Schoonmaken met een azijnoplossing werkt ook top. De zuurtegraad van de azijn maakt schoon en neutraliseert geurtjes. Ook kun je na het schoonmaken nog even een luchtverfrisser gebruiken.

Backingsoda

Zuiveringszout werkt  geur-absorberend en reinigt extra diep in je tapijt. Gebruik dit in combinatie met azijn en je vloerbedekking zal weer prima ruiken.

Urineaanslag verwijderen

Urineaanslag verschijnt waar veel wordt geplast.. Dat is normaal gesproken het toilet. Urineaanslag is een neerslagproduct uit urine wat kan achterblijven in het toilet. De combinatie zouten en kalk vormen op den duur een soort urinesteen wat erg hardnekkig kan zijn en te zien is als een bruine aanslag. Het belangrijkste om dit te verwijderen is gebruik maken van zuren. Urinesteen bestaat immers uit kalkcomponenten en deze lossen op door middel van zuur te gebruiken.

Toilet reinigen

Het toilet reinigen is nu niet bepaald een leuke klus maar moet wel goed gebeuren. Door de urineaanslag te verwijderen voorkom je verspreiding van virussen en bacteriën. Het beste is om schoon te maken met warm water en azijn. Meng 9 liter water met 1 liter schoonmaakazijn en ga als volgt aan de slag.

  • Giet het azijnwater over de plekken met aanslag en laat dit alles minstens een nacht inwerken.
  • Borstel nu met de wc borstel goed de aangedane plekken.
  • Trek schoonmaakhandschoenen aan en gebruik een schuursponsje om goed bij de plekken te komen.
  • Maak het hele toilet daarna nog even goed schoon met heet water en schoonmaakmiddel.
  • Herhaal wanneer de vlekken erg hardnekkig zijn.

Coca-cola

Cola is een probaat middel bij de bestrijding van urinesteen. Meet 2 kopjes cola af. Dit mag ook cola-light zijn, werkt net zo goed. Giet de cola in het toilet en besproei de plekken. Laat de cola zo lang mogelijk intrekken en trek het toilet door. Herhaal dit nog een aantal keren wanneer de urinesteen erg hardnekkig is.