Tuintegels schoonmaken

Tuintegels schoonmaken

Na een herfst en winter de tuin min of meer aan zijn lot te hebben gelaten, gaat het in het voorjaar kriebelen. Je wil immers weer in de tuin zitten en van de zon genieten. Maar eerst moet je dan het nodige opruimen. Gevallen blad bij elkaar harken en op de compost hoop gooien, de border schoffelen en (zucht) natuurlijk ook de terrastegels schoonmaken. Die zijn vies, glad en glibberig geworden. Hoe kun je het beste de tuintegels schoonmaken? Natuurlijk zijn er chemische middelen in de handel. Maar als je het op een milieu vriendelijke, duurzame manier wil doen, wat zijn dan de mogelijkheden? Welke huis-tuin-en-keuken-middeltjes kan je toepassen om de tuintegels schoon te krijgen?

Tuintegels schoonmaken met soda

Dit is een heel ouderwets schoonmaakmiddel, maar het werkt geweldig. Meng twee handen vol soda in een liter kokend water, gooi daar 9 liter water bij en schrob daarmee de tegels. Daarna met schoon water wegspoelen en je terras is weer als nieuw. Het gebruik van de hoge-druk-spuit is riskant. Daarmee beschadig je makkelijk de voegen en dan heb je na verloop van tijd dus een losliggend terras. Een ander nadeel is dat met de spuit de poriën van natuursteen groter kunnen worden. Het gevolg is dat het sneller weer vies wordt. Vuil, mos en algen kunnen zich door de grotere en ruwere poriën juist beter hechten aan de tegels.

Terrastegels schoonmaken met Biotex

Terrastegels schoonmaken met Biotex, wie had dat gedacht? Je kan groene aanslag verwijderen met Biotex op de volgende manier: voeg een goede hoeveelheid Biotex toe aan een emmer heet water. Gooi dit mengsel over je terrastegels en schrobben maar! Neem een bezem met goede harde haren en schrob de tegels lekker schoon. Nadehand spoel je de tegels na met water, net zolang tot alle biotex is weggespoeld. Biotex is heel vriendelijk voor je terrastegels dus je kan het vrijwel op alle typen tegels gebruiken.

Tuintegels schoonmaken met azijn

Dit is alweer zo’n ouderwets middel om iets schoon te krijgen. Je kunt schoonmaak azijn gebruiken, maar ook gewone (kruiden)azijn doet het prima. Aan schoonmaak azijn (en ook ammoniak en bleek) kleeft echter een groot nadeel. Het zijn tamelijk agressieve schoonmaakmiddelen. Als je het dus onvoldoende verdunt met water, tast het de tegels aan. Dan krijg je lelijke vlekken op je terras. Beter te weinig, dan te veel is het advies.
Als je het dan nog niet schoon is, maak je het nog een keer schoon, nadat je de tegels eerst weel goed schoongespoeld hebt. Overigens als je je terras jaarlijk schoonmaakt, zal het ook niet zo heel vuil worden. Een paar keer per jaar schrobben met groene zeep in water opgelost is voldoende.

Ammoniak, bleek en kookvocht van aardappelen

Twee eetlepels ammoniak of bleek per emmer is voldoende. Schrobben en goed naspoelen met schoon water. Laat het vooral niet opdrogen, maar spoel het na enkele minuten goed weg met schoon water. Als er resten achterblijven, tasten die de tegels aan.
Een heel andere en veiliger manier op tegels te reinigen: giet het kookvocht van aardappelen eens over de tegels. Dit is een totaal niet agressief middel om tegels schoon te krijgen en het is bovendien nog gratis ook. Daarna even met de tuinslang afspoelen en de tegels zijn weer als nieuw.

Let op!

  • Meng schoonmaakmiddelen nooit. Er kunnen chemische reacties optreden en giftige gassen ontstaan die een volwassene flink op de keel kunnen slaan, maar bij kleine kinderen (minder weerstand) funest kunnen zijn.
  • Sommige schoonmaakmiddelen zijn agressief. Verdun het in voldoende mate. Spoel het water niet de border in of het gazon op, maar in de richting van het afvoerputje. Ook al is het sterk verdund, deze middelen zijn niet goed voor de planten en het gras. En ook niet voor kleine kinderen, dus houd die even uit de buurt. Bleek en ammoniak zijn giftige stoffen. Er zitten niet voor niets kindonvriendelijke draaidoppen op.
  • Regelmatig schoonmaken aan het begin en het einde van het buitenseizoen is te verkiezen boven het jarenlang verwaarlozen en dan opeens met man en macht te gaan staan schrobben.

Zo verwijder je groene aanslag op het terras - Boer Tom