Riool ontstoppen

Riool ontstoppen

Het gebeurt weleens in ieder huis; een verstopt riool. Gelukkig het riool ontstoppen een klusje wat je goed zelf kunt oplossen met deze handige tips voor het ontstoppen van de gootsteen.

Ontstopping in het riool voorkomen

Je riool ontstoppen is een klusje wat je het liefste niet wil doen. Voorkom een verstopt riool door zo min mogelijk rommel door het afvoerputje te spoelen. Een grote boosdoener is vet. Pannen, borden en ander keukengerei met vet veeg je schoon met een keukenpapiertje wat je nadien in de prullenbak deponeert. Dat geldt ook voor saus zoals mayonaise. Etenswaren horen in de prullenbak, niet in het riool.

Ontstopper

Een ontstopper is een item wat in ieder huishouden aanwezig moet zijn. Deze bruine zuignap, ook wel een plopper genoemd, is de eerste hulp bij een verstopt riool. Te koop bij de Action en vaak ook in de supermarkt. Een ontstopper werkt heel eenvoudig! Maak het gat in de gootsteen dicht wat zorgt voor het weglopen van water bij een te volle gootsteen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een stuk tape. Je plaatst de plopper op het putje, en vervolgens is het een kwestie van drukken en trekken. Er ontstaat een vacuĆ¼m wat ervoor kan zorgen dat de verstopping in het riool los komt.

Ontstoppingsveer

Werkte de ontstopper niet? Geen nood! Met een ontstoppingsveer kan je hardnekkige verstoppingen in het riool losmaken. Het is een lange, flexibele springveer die je in het afvoerputje kunt drukken. Vervolgens stoot je eventuele verstoppingen los met deze veer. Komt de ontstoppingsveer vast te zitten tijdens de werkzaamheden? Draai de ontstoppingsveer dan een paar keer, dan komt ‘ie zo weer los!

Riool ontstoppen met baking soda en azijn

Soda en azijn zijn twee middelen die je goed kunt inzetten bij het ontstoppen van het riool. Gooi een ruime hoeveelheid baking soda of normale soda in het putje. Vervolgens spoel je hier een 400 milliliter (hete) azijn achteraan. Er vindt een reactie plaats tussen beide goedjes waardoor het gaat bruisen. Spoel hier achteraan een liter heet water. Dit verwijderd de ontstopping in het riool bijna altijd.

Riool ontstoppen met cola

Jawel, ontstoppen met cola! Dit goede bruist lekker, wat de ontstopping soms kan verhelpen. Gebruik gewoon de goedkoopste cola die je kan vinden in de supermarkt.

Vloeibare ontstopper

Zijn bovenstaande methoden geen oplossing? Probeer dan een chemische ontstopper zoals HG ontstopper of HG duo ontstopper. Dit zijn vrij agressieve middelen, dus pas op met handen en ogen. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing goed. Verkeerd gebruik van een vloeibare ontstopper kan ervoor zorgen dat de verstopping alleen maar erger wordt. Op zoek naar de beste ontstopper? Lees onze tips op de review pagina.

Professionele hulp

Krijg je de verstopping in het riool niet weg? Schakel dan professionele hulp in. Een loodgieter is niet goedkoop maar het resultaat is perfect: een goed doorlopend riool. Wees altijd eerlijk over wat je zelf hebt geprobeerd om het riool te ontstoppen. Eventuele chemische middelen kunnen een loodgieter bezeren bij het verhelpen van de verstopping, dus: wees eerlijk. Houdt rekening met gemiddeld tussen de 50 en 100 euro voor het laten ontstoppen van het riool.