Oven schoonmaken tips 2024

Oven schoonmaken tips 2024

De oven schoonmaken is een klusje wat je regelmatig moet doen. Eten klaarmaken doe je natuurlijk het liefst in een keuken die helemaal schoon is. De oven schoon krijgen is helaas een vrij vervelend klusje. Door de hitte van de oven koeken etensresten vast, en die krijg je maar lastig weer los. Daarnaast is de oven vaak een kleine ruimte waarin het lastig werken is. Jammer dat de oven niet in de vaatwasser kan! Gelukkig hebben wij een aantal handige tips voor het reinigen van je oven.

Oven schoonmaken én magnetron schoonmaken 💦 Schoonmaken met Marja Middeldorp

Oven stofzuigen

Er ligt ongetwijfeld een hoop rommel zoals kruimels en andere resten op de bodem van de oven die eenvoudig weggehaald kan worden. Gebruik hiervoor de stofzuiger of een kruimeldief om korte metten te maken met deze kruimels.

Oven schoonmaken met azijn of citroensap

Last van veel aangekoekte resten en vlekken in je oven? De oven behandelen met azijn of citroensap werkt wonderbaarlijk goed. Deze methode is meer bedoelt als een soort  voorbehandeling voordat je daadwerkelijk gaat schoonmaken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wanneer deze temperatuur is bereikt zet je de oven uit. Vervolgens zet je een oven bestendige bak in de oven gevuld met heet water en schoonmaakazijn (of citroensap). Doe de ovendeur dicht en laat dit een aantal uren staan.

Je kunt er zelfs voor kiezen dit mengsel de hele nacht in de oven te laten staan. De hitte van de oven verdampt een deel van het water en de schoonmaakazijn waardoor de aangekoekte resten makkelijk te verwijderen zijn met een stuk keukenpapier.

Oven schoonmaken met baking soda

De oven schoonmaken met baking soda? Ja, je kunt de binnenkant van de oven reinigen met baking soda. Neem een vochtige doek en wrijf baking soda over de gehele binnenzijde van de oven. De aangebrachte baking soda moet even een kwartiertje tot een half uurtje intrekken. Naderhand wrijf je de baking soda weg met een natte doek. Maak alles helemaal goed schoon zodat er geen resten en vet vlekken achterblijven. Laat de oven goed drogen!

Oven schoonmaken met groene zeep en ammoniak

Wanneer baking soda niet werkt, dan kan je altijd nog teruggrijpen op groene zeep en ammoniak. Beiden fantastische schoonmaakmiddelen maar gecombineerd een killer waarmee de oven schoon maken een fluitje van een cent is. Smeer de wanden en bodem van de lege oven dik in met groene zeep. Vervolgens zet je in de oven een schaaltje ammoniak welke je de hele nacht laat staan.

De volgende dag kan je de oven schoonmaken met een sopje en een schuurspons. De aangekoekte resten Kan je weg poetsen met de schuurspons. Gebruik wat keukenpapier om alle viezigheid uit de oven te vegen. Op deze manier kan je ook roosters en andere items schoonmaken die te groot zijn voor de vaatwasser. Smeer een rooster of bakplaat in met groene zeep en doe deze in een vuilniszak. Leg de vuilniszak buiten neer, doe er een schaaltje ammoniak bij en vouw of knoop de vuilniszak dicht. De volgende ochtend heb je beslist een blinkende bakplaat. Ook perfect voor het schoonmaken van je barbecue rooster.

Ovenrooster schoonmaken

Als je rooster in de vaatwasser kan, dan zou ik dat zeker doen! Geen vaatwasser tot je beschikking? Doe je ovenrooster in een vuilniszak en doe er een flinke scheut afwasmiddel en een litertje heet water bij. Knoop de zak dicht en laat het geheel een nacht plat op de grond liggen, bij voorkeur buiten. (niemand heeft behoefte aan een eventuele lekkende zak met afwasmiddel in de keuken) Ditzelfde kan je doen met de bakplaat van de oven.

Bakplaat oven schoonmaken

De bakplaat van een oven is vrij eenvoudig schoon te maken. Je kan hier een speciale ovenreiniger voor gebruiken maar ook huis, tuin en keukenmiddeltjes werken perfect. Zoals je wellicht had gezien heeft de bakplaat van een oven altijd opstaande randen. Dit is om ervoor te zorgen dat etensresten niet op de bodem van de oven kunnen belanden. Maar, je kan er ook perfect een flinke scheut schoonmaakazijn en heet water in gooien. Laat dit een paar uur weken, en je bakplaat is weer brandschoon. De bakplaat van je oven kan tevens in de vaatwasser, mocht dit passen. Ook bij de bakplaat werkt de truc met het inwrijven met groene zeep en ammoniak.

Een zelfreinigende oven

Jawel, er zijn ovens die zichzelf kunnen reinigen! Een zelfreinigende oven werkt doormiddel van pyrolyse en zorgt ervoor dat je de oven minder vaak hoeft schoon te maken. Haal voordat je deze functie gebruikt alle roosters en bakplaten uit de oven. Wanneer je gebruik maakt van de zelfreinigende functie, dan vergrendelt de deur van de oven. Niet zo gek, want de oven wordt wel 500 graden! Met deze verzengende hitte van de zelfreinigende oven wordt alle vet en andere resten verbrand tot as. Je hoeft nadien alleen even alle as uit de oven te vegen. Je gebruikt deze functie twee á drie keer per jaar als aanvulling op de normale schoonmaak.

En verder?

Het ‘raam’ van de oven kan je eenvoudig schoonmaken met water en afwasmiddel. Gebruik hiervoor géén schuurspons. Zo voorkom je krassen. De ovendeur kan je schoonmaken met een goede allesreiniger.

That’s it! Je oven is klaar voor de volgende pizza of lasagne. Voorkomen dat je oven snel vies wordt? Probeer dan zoveel mogelijk te werken met ovenschalen. Ook aluminiumfolie en bakpapier zorgen ervoor dat je de oven minder vaak hoeft schoon te maken.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van de oven

We hebben een samenvatting gemaakt van een aantal van de meest gestelde vragen over het schoonmaken van de oven.

Hoe verwijder je ingebrand vet uit de oven?

Ingebrand vet verwijder je met groene zeep en ammoniak. De vieze vetresten smeer je in met groene zeep. Daarna plaats je een schaaltje ammoniak in de oven met 100 tot 150 milliliter ammoniak. Laat dit 24 uur staan en je kan de vetresten zo wegpoetsen. Begin met keukenpapier om de vetresten weg te halen. Nadien kan je met een vochtige doek nog even goed napoetsen.

Hoe maak je een hele vieze oven schoon?

Zorg ervoor dat de oven 200 graden is en zet er een bakje kokend water in de oven met een ruime hoeveelheid schoonmaakazijn. Daarna sluit je de oven en zet je de oven uit. De damp van het water en de schoonmaakazijn zorgt er in een nachtje voor dat de vieze oven een stuk beter schoon te maken is. Veeg de ergste resten weg met keukenpapier en maak verder schoon met een vochtige doek.

Hoe krijg je aangekoekte plekken in de oven schoon?

Aangekoekte plekken pak je aan met groene zeep en ammoniak. Smeer de aangekoekte plekken in met groene zeep. Zet een beker ammoniak in de oven en laat dit een nacht zo staan. Nadien kan je de aangekoekte plekken los boenen met een schuurspons. Haal alle groene zeep smurrie weg met een keukenrol en vochtige doek.

Welke ovenreiniger is goed?

Er zijn diverse ovenreinigers die goed werken. De ovenreiniger van HG werk bijvoorbeeld perfect.

Hoe krijg je bruine aanslag uit de oven?

Bruine aanslag uit de oven verwijderen is een koud kunstje met soda. Maak een dikke pap van soda en smeer de bruine aanslag in met de soda. Laat het minimaal een uur zitten en schrob nog reven goed na met een schuurspons. Daarna haal je alles weg met wat keukenpapier en een vochtige doek.