Douchecabine schoonmaken

Douchecabine schoonmaken

De badkamer is in ieder gezin de meest gebruikte ruimte in het huis. Alle gezinsleden maken er elke dag gebruik van. ’s Ochtends een frisse douche, tanden poetsen bij de wastafel en ’s avonds een verkwikkend bad. We kunnen eenvoudigweg niet meer zonder badkamer. De ruimte waar we douchen moet een plek zijn waar we heerlijk kunnen soppen. Of je nu in het bezit bent van een luxe inloopdouche of een eenvoudige douchecabine, de doucheruimte dient toch elke week een grote beurt te krijgen. Ook zijn er natuurlijk de dagelijkse klusjes, zoals het droogtrekken van de muren en afdrogen van de kranen. Wanneer je dit dagelijks doet zal je badkamer langer up-to-date blijven.

Douchecabine schoonmaken

Het is geen overbodige luxe om wekelijks je douchecabine te reinigen. Zo voorkom je kalkaanslag op tegels en kranen. Een kraan, mits goed onderhouden, kan na 20 jaar nog steeds glimmen.

Het beste is om een schoonmaakmiddel te gebruiken wat ontvet en ontkalkt. Dan heb je twee vliegen in één klapte pakken. Kraanwater veroorzaakt kalkaanslag. De meeste kraanwaters in Nederland bevatten veel kalk. Wanneer je tevens geel-bruine en roodachtige vlekken in je douchecabine ziet, dan komt dit door zeepresten. Het is dus belangrijk om je douchecabine elke week met een goed schoonmaakmiddel en spons te reinigen.

Schoonmaken

Om te beginnen aan de wekelijkse schoonmaakbeurt, sproei je eerst de douchecabine wanden af met de douchekop. Zo worden haren in ieder geval alvast verwijdert. Daarna spray je de wanden en vloer in met een badkamerspray. Een badkamerspray met Glorix zorgt voor superwitte voegen. Laat alles een minuutje of 5 inwerken en ga dan met een schuursponsje over de voegen en in de hoekjes.  Spoel daarna met de douchekop het schoonmaakmiddel weer weg. Alle viezigheid en aanslag zal dan in het doucheputje verdwijnen.

Vervolgens kunnen de douchecabine wanden worden droog gemaakt, gebruik hiervoor een raamwisser en droog na met een droge doek. Een oude handdoek is hiervoor perfect. Gebruik nooit een schuursponsje voor het schoonmaken van je douchecabine, anders dan de kitranden of voegen. Een schuursponsje kan nare krasjes achterlaten op je glazen douchecabine.

Microvezeldoek

Een microvezeldoek is ideaal om de kraan, douchekop en slang van de douchekop droog te maken. Een microvezeldoek zorgt er ook nog is een keertje voor dat alles extra gaat glanzen.

Hardnekkige kalkaanslag

Het lijkt niet te doen om je douchecabine wanden kalkvrij te houden. Echter, er zijn voldoende middelen om kalk te laten verdwijnen en om het te voorkomen. Belangrijk is om vlak nadat je een douche hebt genomen de deuren en wanden met een wisser zoveel mogelijk te drogen. Ook het nadrogen met een handdoek helpt prima. En zet tijdens je douchebeurt een raampje open.

Schoonmaakazijn

Kalkafzetting wat al een poosje op de douchedeur zit, kan worden verwijderd met schoonmaakazijn. Dit is één van de meest efficiënte en goedkope schoonmaakmiddelen. Vul een plantenspuit met azijn en vernevel dit op je douchedeur. Een tip om azijn goed te laten intrekken is: plak keukenpapier tegen de vochtige deur en spuit nogmaals met de plantenspuit. Zo kan de schoonmaakazijn goed intrekken en er voor zorgen dat de kalk oplost. Laat de azijn een uurtje intrekken. Daarna kan je de kalkresten wegvegen of boenen met een doek en je hebt weer een mooie, doorzichtige deur.

Is er sprake van natuursteen in je badkamer, pas dan op met azijn. Dit kan lelijke vlekken geven. Er zijn speciale natuursteenreinigers die speciaal voor natuursteen zijn gemaakt.

Tips voor een schone douchecabine

Een heel belangrijke tip om een hygiënisch schone douchecabine te houden, is ventileren. De waterdamp die ontstaat door douchen kan een voedingsbodem zijn voor schimmels en bacteriën. Met luchten en ventileren zullen deze schimmels minder kans krijgen. Zet tijdens het douchen een raampje open of zorg voor een goed ventilatiesysteem.

Douchemat

Omdat een douchematje een broeinest van bacteriën is, kun je het beste deze mat 2 x per week vervangen voor een schoon exemplaar. Heb je een plastic/rubberen mat in de doucheruimte op de grond liggen? Week deze dan regelmatig in de Biotex. Daarna schoonmaken met een schuursponsje en een multireiniger. Je kunt ook een combinatie gebruiken van citroenzuur, zeep en zuiveringszout. Schimmels en bacteriën hebben geen schijn van kans.

Douchegordijn

Wanneer je een vaste douchecabine hebt is er meestal geen douchegordijn aanwezig. Heb je deze wel in je doucheruimte hangen dan is een aantal keren per jaar een schoonmaakbeurt nodig. Was het douchegordijn op 40°C met azijn en wasmiddel, na het wassen kun je het douchegordijn direct weer ophangen.

Nog schoner wordt het, wanneer je het gordijn in een bak met water en azijn laat weken en daarna op een 40 graden was draait.

De douchekop

Wanneer je een losse douchekop hebt kun je deze losdraaien en een nachtje laten weken in een bakje met schoonmaakazijn. De volgende ochtend schoonspoelen en loszittende kalkdeeltjes weg borstelen. Opwrijven met een microvezeldoek.

Een vaste douchekop is geen probleem. Deze kan ook prima ontkalkt worden door een plastic zak te vullen met water en azijn en deze rond de douchekop te knopen. Laat eveneens een nachtje weken en verwijder de kalk de volgende morgen met een doekje. Daarna de douche met warm water door laten lopen.

Hou wel even in de gaten van welk materiaal de douchekop is gemaakt. Niet elke materie kan namelijk tegen azijn.

Glazen douchecabine wanden schoonmaken

Om je glazen douchewand helder en glanzend te houden doe je er goed aan om regelmatig de douchewanden met glansspoelmiddel van de vaatwasser te behandelen. Poets met een doekje, waarop je het middel hebt gespoten, flink de wanden. Waterdruppels zullen zich niet hechten en gelijk weer van de wanden afrollen. Ook autoshampoo met wax is een goed alternatief om een extra laagje op de douchewand te creëren. Wel altijd goed opletten dat je geen schurende middelen gebruikt en altijd een klein onzichtbaar hoekje uitproberen. Autowax bijvoorbeeld is natuurlijk niet specifiek voor glazen douchecabines.

Douchecabine reinigen met een stoomreiniger

Een stoomreiniger kan gebruikt worden om voegen en naden goed schoon te maken. De hete stoom van het apparaat zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans krijgen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste schoonmaakmiddelen voor het reinigen van de douchecabine?

Schoonmaakazijn is perfect voor het schoonmaken van de douchecabine. Het gaat kalkaanslag tegen en is vriendelijk voor het milieu.

Kan ik een schuursponsje gebruiken?

Een schuursponsje gebruik je voor de voegen of kitranden, maar niet op de tegels of het glas in de douchecabine. Dit kan namelijk zorgen voor krasjes.

Wat kan ik doen tegen schimmel in mijn douchecabine?

Je kan schimmel goed weghalen met een stoomreiniger. Ook een tandenborstel met soda kan je gebruiken om bijvoorbeeld je voegen goed vrij van schimmels te maken.