Delicate betekenis

Delicate is een woord dat vaak wordt gebruikt om verschillende situaties en voorwerpen te beschrijven. Maar wat betekent het eigenlijk en hoe kan je het correct gebruiken? In dit artikel zullen we de delicate betekenis onderzoeken en uitleggen hoe je het in het dagelijks leven kunt toepassen.

Wat is de betekenis van delicate?

Om te begrijpen wat delicate betekent, moeten we eerst naar de definitie kijken. Dit woord wordt vaak gebruikt om iets te beschrijven dat kwetsbaar, gevoelig of fragiel is. Het kan ook betekenen dat iets ingewikkeld is en zorgvuldig moet worden behandeld. In het algemeen verwijst delicate naar iets dat subtiel en verfijnd is en daarom voorzichtigheid vereist.

Hoe gebruik je delicate in het dagelijks leven?

1. Bij het beschrijven van voedsel: Als het op voedsel aankomt, wordt delicate vaak gebruikt om de smaak of textuur van een gerecht te beschrijven. Bijvoorbeeld: “Deze tiramisu heeft een delicate smaak”.
2. Bij het beschrijven van bloemen: Delicate kan ook worden gebruikt om de bloemblaadjes of de geur van bloemen te beschrijven. Bijvoorbeeld: “Deze orchidee├źn hebben een delicate schoonheid”.
3. Bij het beschrijven van parfum: Het kan worden gebruikt om geuren te omschrijven die subtiel zijn en niet te sterk. Bijvoorbeeld: “Ik vind de delicate geur van jasmijn heel aangenaam”.
4. Bij het beschrijven van stoffen: Wanneer het om stoffen gaat, wordt delicate gebruikt om aan te geven dat een bepaald materiaal gevoelig is en voorzichtig behandeld moet worden. Bijvoorbeeld: “Deze zijden blouse is zo delicaat dat je hem het beste met de hand kunt wassen”.
5. Bij het beschrijven van gevoelens: Delicate kan ook gebruikt worden om gevoelens te beschrijven die kwetsbaar zijn. Bijvoorbeeld: “Toen ik haar delicate hart luchtte, luisterde ze aandachtig naar me”.

Andere manieren waarop delicate kan worden gebruikt

1. Delicate situaties: Delicate kan worden gebruikt om situaties te beschrijven die gevoelig zijn of waarvoor tact nodig is. Bijvoorbeeld: “De delicate politieke situatie vereist diplomatiek handelen”.
2. Delicate operaties: In de medische wereld kan delicate omschrijven dat een ingreep of procedure moeilijk of gevoelig is. Bijvoorbeeld: “De delicate hersenoperatie vereist uiterste precisie”.
3. Delicate kunstwerken: Delicate kan ook worden gebruikt om kunstwerken te beschrijven die subtiel en verfijnd zijn. Bijvoorbeeld: “Het delicate schilderij van Vermeer is een waar meesterwerk”.
4. Delicate kledingstukken: Het kan worden gebruikt om kledingstukken te beschrijven die verfijnd zijn en voorzichtig moeten worden behandeld. Bijvoorbeeld: “De delicate geborduurde jurk moet met de hand worden gewassen”.

Conclusie

Delicate is een veelzijdig woord dat wordt gebruikt om een breed scala aan situaties, voorwerpen en gevoelens te beschrijven. Het verwijst over het algemeen naar iets dat subtiel, verfijnd en zorgvuldig moet worden behandeld. Door dit woord te begrijpen en correct te gebruiken, kun je je communicatie versterken en jezelf duidelijker uitdrukken.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het tegenovergestelde van delicate?
Het tegenovergestelde van delicate is grof of robuust.

2. Kan delicate ook gebruikt worden om mensen te beschrijven?
Ja, delicate kan worden gebruikt om iemand te beschrijven die gevoelig of kwetsbaar is.

3. Welke synoniemen heeft delicate?
Synoniemen voor delicate zijn onder andere verfijnd, subtiel, gevoelig en fragiel.

4. Wanneer moet je delicate vermijden om iets te beschrijven?
Je moet delicate vermijden als het niet goed past bij de situatie of als je iets wil beschrijven dat preciezer is.

5. Is delicate altijd positief?
Niet per se. Delicate kan ook gebruikt worden om iets te beschrijven dat problematisch is of een moeilijkheid oplevert. Bijvoorbeeld: “De delicate onderhandelingen tussen de twee landen zijn vastgelopen”.

Veelgestelde vragen

Wat is het tegenovergestelde van delicate?

Het tegenovergestelde van delicate is grof of robuust.

Kan delicate ook gebruikt worden om mensen te beschrijven?

Ja, delicate kan worden gebruikt om iemand te beschrijven die gevoelig of kwetsbaar is.

Welke synoniemen heeft delicate?

Synoniemen voor delicate zijn onder andere verfijnd, subtiel, gevoelig en fragiel.

Wanneer moet je delicate vermijden om iets te beschrijven?

Je moet delicate vermijden als het niet goed past bij de situatie of als je iets wil beschrijven dat preciezer is.

Is delicate altijd positief?

Niet per se. Delicate kan ook gebruikt worden om iets te beschrijven dat problematisch is of een moeilijkheid oplevert. Bijvoorbeeld: 'De delicate onderhandelingen tussen de twee landen zijn vastgelopen'.