Aangebrande pan schoonmaken

Aangebrande pan schoonmaken

Het gebeurt iedereen wel eens. Vergeten dat er een pannetje met aardappels op het vuur staat. Plotseling ruik je een eigenaardige, aangebrande lucht. De aardappels helemaal drooggekookt en aangebrand.  Er is een vieze, stinkende smurrie ontstaan, waar je de hond nog niet eens van laat eten. De aardappels kun je dus weggooien, maar de pan? Het liefst gooi je die ook direct in de vuilnisbak. Niet doen! Met onderstaande tips is deze weer helemaal blinkend schoon te krijgen!

SodaAangebrande pan schoonmaken 1

Soda is echt een middel wat je altijd in huis moet hebben. Het maakt niet alleen hygiënisch schoon, is goed om te gebruiken als weekmiddel bij een infectie, maar ook prima om een aangekoekte pan aan te pakken. Schep een hoeveelheid van 2 à 3 eetlepels in de pan, het ligt er aan hoe groot de pan is en vul bij met water. Laat een aantal uren staan. De aangekoekte resten laten langzaam los. Na deze inweekbeurt kan de pan met de hand worden afgewassen of in de vaatwasser worden gedeponeerd.

Vaatwastablet

Vaatwastabletten hebben een krachtige werking op je vuile vaat. Je gebruikt dus zo’n tablet voor de hele afwas. Heb je een aangekoekte pan, dan zal deze tablet zijn krachtige werking laten zien en de aangekoekte rommel oplossen. De  viezigheid raak je in een handomdraai kwijt. Doe een vaatwastablet in de pan en vul bij met warm water. Laat dit geheel een paar uur staan en verwijder de aangekoekte rommel.

Zout

Zout heeft een reinigende werking op heel veel materialen. Heb je een pannetje met pindasaus iets te lang door laten koken, dan ontstaat er een hardnekkige, aangekoekte laag in de pan. Vul deze met water en een flinke hand zout en zet op het vuur. Goed door laten koken en de aangekoekte resten laten vanzelf los.

Aangebrande pan schoonmaken 2

Kwestie van inweken

Eigenlijk is  bij een aangekoekte pan één belangrijke behandeling nodig. Gewoon laten inweken. Met de juiste reinigingsmiddelen is het schoonmaken van zo’n pan snel gebeurt. Of je nu een vaatwastablet, zout of soda gebruikt.. elk middel heeft zijn kwaliteiten. De een zweert bij soda en de ander zal bijvoorbeeld azijn een top middel vinden!

Weken met baking soda

Baking soda is hét middel wat je kunt gebruiken voor heel veel huishoudelijke klusjes. Strooi wat van dit spul in je pannetje en vul bij met warm water. Laat het geheel een paar uurtjes weken en je kunt aan de slag met de afwasborstel. De pan is nadien helemaal schoon en klaar voor gebruik.

Citroen en azijn

Citroen en azijn bevatten beiden bepaalde zuren die goed werken bij aangekoekte pannen. Gewoon een laagje azijn of citroensap op de bodem gieten en aanvullen met water. Laat zo nodig een uurtje of wat inweken en borstel daarna schoon met de afwaskwast.

Cola

Cola is een heerlijk drankje maar werkt wel op je tanden en kiezen. Drink je te veel cola, dan is je gebit niet veilig voor de werking van deze frisdrank. Hetzelfde effect kan je laten gebeuren met een pan die aangebrand is. Giet wat cola op de aangekoekte delen en je kunt na een uurtje de pan schoonmaken en de volgende keer gewoon weer gebruiken.