48 waslabels wasvoorschriften wassymbolen

Als je ooit een kledingstuk hebt gekocht en op het label kijkt, dan weet je hoe verwarrend de symbolen kunnen zijn. Is het veilig om te strijken? Kan het in de droger? Hoe moet het gewassen worden? Om deze vragen te beantwoorden, zijn er 48 wassymbolen die aangeven hoe een kledingstuk moet worden gereinigd. In dit artikel zullen we deze symbolen bespreken en hoe ze te interpreteren.

Wassen

Het symbool van de wastobbe betekent dat de kleding kan worden gewassen. Het getal in het midden geeft de maximale temperatuur aan waarmee de kleding kan worden gewassen. Een streep onder de wastobbe betekent dat de kleding voorzichtig gewassen moet worden, terwijl twee strepen betekenen dat de kleding zeer voorzichtig gewassen moet worden.

Bleken

Het symbool van de driehoek geeft aan of de kleding gebleekt kan worden of niet. Als er twee diagonalen in de driehoek staan, betekent dit dat er geen chloor mag worden gebruikt.

Drogen

Het symbool van het vierkant betekent dat de kleding in de droger mag. Puntjes in het vierkant geven aan op welke temperatuur de kleding in de droger mag. Als er een kruis door het symbool staat, mag de kleding niet in de droger.

Strijken

Het symbool van het strijkijzer geeft aan of je de kleding kunt strijken en op welke temperatuur. Een stip in het strijkijzer geeft aan dat het op lage temperatuur gestreken moet worden, terwijl drie stippen de hoogste temperatuur aangeven.

Chemisch reinigen

Het symbool van de cirkel en letter F geven aan dat de kleding chemisch gereinigd moet worden. P geeft aan dat er alleen petroleum gebruikt mag worden, terwijl F staat voor perchloorethyleen.

Wasvoorschriften bepalen

Nu je de verschillende symbolen kent, is het belangrijk om te weten hoe je kunt bepalen wat de juiste wasvoorschriften zijn. Het is aan te raden om het label van het kledingstuk te lezen voordat je het wast. Als er geen label aanwezig is of als de symbolen niet duidelijk zijn, zorg er dan voor dat je in ieder geval weet van welk materiaal het kledingstuk is gemaakt voordat je begint met wassen.

Gebruik het juiste wasmiddel

Naast het volgen van de wasvoorschriften, is het ook belangrijk om het juiste wasmiddel te gebruiken. Er zijn wasmiddelen die geschikt zijn voor bepaalde soorten materialen. Gebruik mild wasmiddel voor delicate stoffen en een sterkere versie voor katoen of linnen.

Wasverzachters

Wasverzachters geven het wasgoed een lekkere geur en maken het soepeler. Ze kunnen echter een film achterlaten op kleding, waardoor de luchtstroom beperkt wordt. Hierdoor wordt het moeilijker voor de kleding om te ademen. Kies daarom voor een wasverzachter die geschikt is voor het soort kleding dat je wast.

Stoffen sorteren

Sorteer de kleding op kleur en stof. Was donkere kleuren samen en lichte kleuren apart. Sorteer ook op de stofsoort. Wol en zijde moeten bijvoorbeeld apart worden gewassen en nooit op hoge temperatuur.

Wassen in de machine

Was kleine items zoals sokken en ondergoed in een aparte tas om te voorkomen dat ze zoekraken. Overbelast de wasmachine niet en kies het juiste wasprogramma.

Handwas

Sommige kledingstukken moeten met de hand worden gewassen. Dit geldt vooral voor delicate stoffen zoals zijde of kant. Gebruik lauw water en mild wasmiddel en wring het kledingstuk niet uit.

Hangen of drogen?

Plaats kledingstukken die niet in de droger mogen op een hanger om te drogen. Laat kledingstukken die wel in de droger mogen niet te lang in de machine zitten om te voorkomen dat ze krimpen.

Strijkijzer

Maak het strijkijzer schoon voordat je het gebruikt. Dit voorkomt dat er vuil op de kleding komt. Strijk alleen als het strijkijzer de juiste temperatuur heeft bereikt en strijk niet te lang op één plek.

Chemisch reinigen

Als je de kleding chemisch moet reinigen, breng het dan naar de stomerij. Gebruik nooit chloor, bleekmiddel of wasverzachter bij het reinigen van deze kleding.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zijn de symbolen op kledinglabels zo belangrijk?
– Ze geven aan hoe het kledingstuk gereinigd moet worden en voorkomen dat de kleding beschadigd raakt tijdens het wassen.
2. Waarom mag sommige kleding niet in de droger?
– Sommige materialen krimpen of vervormen onder invloed van hitte.
3. Moet ik kleding binnenstebuiten wassen?
– Ja. Zo voorkom je dat er slijtage ontstaat aan de buitenkant van de kleding.
4. Wat moet ik doen als ik de symbolen op het waslabel niet begrijp?
– Zoek online naar wassymbolen en wasvoorschriften of raadpleeg een professional.
5. Kan ik kledingstukken met verschillende wastemperaturen samen wassen?
– Nee, dit kan de kleding beschadigen en de kleuren kunnen overlopen. Was kledingstukken met dezelfde wastemperatuur samen.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn de symbolen op kledinglabels zo belangrijk?

Ze geven aan hoe het kledingstuk gereinigd moet worden en voorkomen dat de kleding beschadigd raakt tijdens het wassen.

Waarom mag sommige kleding niet in de droger?

Sommige materialen krimpen of vervormen onder invloed van hitte.

Moet ik kleding binnenstebuiten wassen?

Ja. Zo voorkom je dat er slijtage ontstaat aan de buitenkant van de kleding.

Wat moet ik doen als ik de symbolen op het waslabel niet begrijp?

Zoek online naar wassymbolen en wasvoorschriften of raadpleeg een professional.

Kan ik kledingstukken met verschillende wastemperaturen samen wassen?

Nee, dit kan de kleding beschadigen en de kleuren kunnen overlopen. Was kledingstukken met dezelfde wastemperatuur samen.