Vriezer schoonmaken

Vriezer schoonmaken

Veel gezinnen zijn in het bezit van een vriezer. Het is dan ook prettig om zo’n keukenapparaat te hebben. IJsjes, vlees, overgebleven groentes en brood kunnen allemaal in een vrieskist of kast worden bewaard. Het schoonmaken van een vriezer is echter even een klusje. Probeer één maal per jaar de vriezer te ontdooien en schoon te maken, dan blijft deze up to date! Ik maak mijn vriezer altijd op een koude winterdag schoon. Al een maand van te voren zorgen dat er zoveel mogelijk opgegeten wordt zodat je niet al te veel producten koel hoeft te houden. Wanneer het koud is kunnen de etenswaren buiten op balkon of tuin worden bewaard.

Ontdooien

Haal de stekker uit het stopcontact en haal de producten uit de vriezer. Zorg dat deze koel worden bewaard in de tuin of op het balkon. Zet diepgevroren producten eventueel nog in een koeltas. Verwijder de lades en roosters uit de diepvrieskast.

Laat de vriezer nu ontdooien. Zet de lekbak, deze zijn bij de meeste vriezers aanwezig, voor de uitloop van de vriezer. De uitloop is een rubberen slang of een pijpje wat onderaan de vriezer te vinden is.

Je kunt het ontdooiproces beïnvloeden, door een plantenspuit te vullen met heet water en dit op het ijs te sprayen. Of je zet een pan met heet water in de kast en sluit de deur. Zorg voor voldoende oude hand- en theedoeken om het vocht op te vangen. Het laatste ijs kan voorzichtig met je handen worden verwijderd.

Wanneer je de vriezer langzaam gaat ontdooien kunnen de lades en roosters intussen met een sopje worden afgenomen. Droog ze af en zet ze, wanneer deze er is,  in het zonnetje.

ReinigenVriezer schoonmaken 1

Binnenzijde 

Wanneer de vriezer helemaal ijsvrij is ga je aan de gang met een sopje. Dit kan bestaan uit een mild schoonmaakmiddel, soda of schoonmaakazijn. Gebruik geen bijtende middelen! Soda heeft een desinfecterende werking en is dus uitermate geschikt. Nadat je goed hebt gesopt kun je de binnenzijde droog maken met een oude theedoek.

Buitenzijde

De buitenzijde kan ook met een mild sopje worden gepoetst. Eventueel met een microvezeldoekje nawrijven zodat de buitenzijde weer helemaal glanst.

Aanzetten

Zet alle lades weer in de vrieskast en doe de stekker in het stopcontact. Na een half uurtje begint de vriezer weer onder nul te dalen en kunnen de etenswaren weer in de lades worden gedeponeerd. Let er wel op dat je niet al onverhoeds ontdooide producten terugzet.

Veelgestelde vragen

Waarom is het handig om een vriezer te hebben in huis?

Een vriezer is handig om ijsjes, vlees, overgebleven groentes en brood te bewaren.

Hoe vaak wordt aangeraden om de vriezer schoon te maken?

Het wordt aangeraden om de vriezer één keer per jaar te ontdooien en schoon te maken.

Hoe kan ik het beste de vriezer ontdooien?

Haal de stekker uit het stopcontact, haal de producten eruit, verwijder de lades en roosters, laat de vriezer ontdooien met behulp van heet water, en vang het vocht op met hand- en theedoeken.

Hoe reinig ik de vriezer?

Gebruik een sopje van mild schoonmaakmiddel, soda of schoonmaakazijn voor de binnenzijde. Voor de buitenzijde kan een mild sopje worden gebruikt en eventueel nagepoetst met een microvezeldoekje.

Hoe zet ik de vriezer weer aan na het schoonmaken?

Zet alle lades terug in de vriezer, doe de stekker in het stopcontact en wacht een half uurtje totdat de vriezer weer onder nul is. Let op dat je geen onverhoeds ontdooide producten terugzet.