Vriezer ontdooien

Vriezer ontdooien

Een vriezer kopen doe je niet elke dag. Dus wanneer de tijd rijp is om er eentje aan te schaffen, moet je in ieder geval goed bedenken waar je deze gaat plaatsen. Wanneer je een vriezer in je keuken wil, dan ga je op zoek naar een inbouwmodel. Er zijn veel verschillende ontwerpen die je kunt aanschaffen. Zo is er het langwerpige model, deze staat rechtop, maar ook een vrieskist. Deze zijn meestal breed en kunnen gemakkelijk in een berging of schuur worden geplaatst. Een vrieskist neemt meer ruimte in beslag en is ook wat lastiger om te reinigen. Wel prettig wanneer je grote producten moet invriezen. Heb je geen grote vriezer nodig, je bent alleen of met twee personen, schaf dan een tafelmodel aan. Deze nemen minder ruimte in beslag. Het is verstandig om bij de aanschaf op de inhoud van de vriezer te letten.

Merken

Een aantal vooraanstaande merken zijn;

AEG

Zoek je een topklasse vrieskist, dan is een AEG kist een prima keus. Bij een vriezer van AEG krijg je 2 jaar garantie. Ook de vrieskasten zijn fantastisch. Schaf je een No-frost vriezer aan, dan scheelt dit veel in de portemonnee. Energiezuinig, weinig schoonmaken en ontdooien.

Liebherr

Liebherr heeft een perfect tafelmodel vriezer. De GP1213-21 heeft een deur die ook aangepast kan worden. Een rechtsdraaiend model tafelmodel kan dus gemonteerd naar een linksdraaiende deur. De ideale vriezer voor een één of tweepersoons huishouden!

Siemens

Ook het merk Siemens heeft praktische vrieskasten. De GS558NAWDV heeft als extra accessoire een ijstwister. Binnen no-time een bak met ijsklontjes tot je beschikking. Een C-vriezer, dus energiezuinig.

Bosch

Natuurlijk mag het merk Bosch in dit rijtje niet ontbreken. De Bosch GSN58DWDV heeft een hoogte van 191 cm. Deze vriezer heeft een No Frost systeem. Dit betekent dat je nooit hoeft te ontdooien. Dit bespaart energie. Een prima prijs/kwaliteitsverhouding.

No Frost

Een No-Frost koelkast heeft een aantal voordelen. Een No-Frost vriezer hoef je vrijwel nooit te ontdooien. Diepgevroren producten zullen hun structuur en smaak goed behouden. Deze vriezers zijn wel wat duurder dan de gemiddelde vriezer.

Werking

Door de aanwezige vochtigheid op te zuigen vanuit de vriezer, bevriest het vocht buiten het vriesgedeelte. Op die manier wordt het ijs regelmatig verdampt. De ventilator blaast de koude, droge lucht terug in de vriezer. Aan de binnenkant van de vriezer ontstaat er dan geen ijslaag. De vriezer blijft mooi schoon op deze manier. Echter…, niet iedereen is in het bezit van een No-frost vriezer. Een “gewone” vriezer moet dan ook regelmatig worden gereinigd.

Hoe reinig je de vriezer

Wanneer je een doodnormale vrieskist- of kast hebt zal deze één keer in de zoveel tijd een schoonmaakbeurt nodig hebben.

Wekelijks

Het is slim om iedere week met een schoonmaakdoekje even over planken en door lades te gaan. Het is niet nodig om alles er uit te halen. Wanneer je dit iedere week doet scheelt dit bij de grote schoonmaak. Je bent dan sneller klaar. Haal ook de artikelen er uit die bijna of helemaal over de datum zijn. Gooi de over de over de datum producten weg en eet de producten, die nog prima zijn, gewoon op. Wanneer je wekelijks je vriezer inspecteert weet je precies wat er in zit.

Maandelijkse schoonmaak

Eens in de maand is het tijd om je vriezer even flink door te soppen. Haal de spullen er uit en maak met een sopje de vriezer schoon. Daarna goed afdrogen en alles weer terugplaatsen.

De jaarlijkse schoonmaak

Om deze schoonmaak te doen is het de bedoeling dat de vriezer helemaal wordt ontdooid.

Haal de voedingsmiddelen uit de vriezer en bewaar ze op een zo koud mogelijke plek. Het is ideaal om dit tijdens vriezend weer te doen, dan kunnen de producten naar buiten. Haal lades en planken uit de vriezer en reinig deze met een afwasmiddel in de gootsteen. Binnenkant vriezer kan worden schoongemaakt met gelijke delen water en azijn. Dit mengsel kan in een spuitflesje. Spuit de binnenzijde van de vriezer helemaal in en laat even intrekken. Met schoon water afnemen en na drogen met een schone, droge doek. Vul de vriezer weer met je diepvriesproducten en zet hem weer aan.

Hardnekkig ijs

Soms heeft een vriezer last van flinke ijsaangroei. Om zo snel mogelijk een vriezer te ontdooien zet je een pan met heet water in de vrieskist of kast. IJs kan steeds dikker worden aan de bovenkant en tenslotte een dikke laag laten zien. Het duurt lang voordat dit helemaal is ontdooid. Met een pan heet water laten de ijslagen gemakkelijk los. 10 mm. IJs geeft al een verbruik wat 10% hoger ligt. Vooral in de zomermaanden ontstaat grotere ijsvorming. Dit komt door watermoleculen die vastvriezen aan de koelelementen in de vriezer. Iets vaker ontdooien loont dus echt om energie te besparen!

Schoonmaakmiddelen

Je hoeft echt geen dure middelen aan te schaffen om je vriezer schoon te maken. Water met azijn werkt al perfect. Wanneer je de jaarlijkse schoonmaakbeurt aan je vriezer besteed is het verstandig om een mengsel te maken van warm water met soda. Dit werkt desinfecterend en zorgt voor een hygiënisch schone vriezer.

Buitenzijde vriezer

Wanneer je de binnenzijde grondig hebt gereinigd en je producten weer zijn opgestapeld, besteed dan ook aandacht aan de buitenzijde. Deze wordt al snel vergeten. Poets met een sopje van zachte zeep en warm water de buitenzijde schoon. Alle vingerafdrukken en vlekken worden zo verwijderd. Na poetsen met een zachte doek. Zo wordt de vriezer weer glanzend.

Condensor

Een condensor is niet altijd afgedekt. Wanneer dit het geval is kun je deze stofvrij maken met een zachte borstel. De condensor verzorgt de aan- en afvoer van warmte. Veel stof zorgt voor veel energieverbruik. Het is dus raadzaam de condensor regelmatig te ontdoen van stof.