Stofzuiger stinkt

Stofzuiger stinkt

De stofzuiger is een apparaat wat vrijwel in elk huishouden te vinden is. Een stofzuiger heb je ook daadwerkelijk nodig en zeker wanneer je een huisdier hebt. Elke dag worden met een stofzuiger haren etc. opgezogen. De lucht die langs deze onaangename opzuigsels stroomt, wordt er natuurlijk niet frisser op. Wanneer je stofzuigerzak vrijwel vol zit zal de lucht steeds onaangenamer worden.

Een stofzuiger kan een zeer muffe lucht verspreiden die soms wel een aantal uur kan blijven hangen. Heb je lekker je huiskamer schoon, blijft er nog uren een vieze geur hangen. Gelukkig is er van alles aan te doen om dit te voorkomen en kan je in de toekomst weer stofzuigen zonder dat je misselijk wordt van een vieze honden- of kattenharenlucht.

Oorzaken vieze lucht

Eén van de oorzaken van een vies ruikende stofzuiger, is het hebben van een hond. Honden verliezen doorgaans elke dag wel wat haar. Wanneer de haren in de stofzuigerzak komen, hopen ze zich op en verspreiden een kwalijk luchtje. Omdat je met een hond in huis bijna elke dag wel moet zuigen lost dit probleem zich nooit op, tenminste zolang jij er niks aan doet. Het stankprobleem wordt dan permanent, iedere keer wanneer je de stofzuiger gebruikt ruik je de muffe hondenlucht.

Tips!

Volle stofzuigerzak

Er zijn een aantal tips waar je gebruik van kunt maken om de hondengeur te voorkomen. Eén van de zaken die je natuurlijk moet doen is de volle stofzuigerzak te verwisselen voor een nieuwe zak. Vooral wanneer deze al een poos in de stofzuiger zitten is het zaak deze te vernieuwen. Ook wanneer de zak nog niet helemaal vol zit moet de stinkende zak er uit. Gooi hem weg en gebruik een nieuwe stofzuigerzak!

Stofzuigerfilters

De meeste stofzuigers hebben twee verschillende filters. Deze filters houden het stof tegen wat anders in de motor zou verdwijnen. Ook de lucht die naar buiten wordt geblazen door een filter, zal worden gereinigd van wat grote deeltjes stof. Het is een aanrader om regelmatig de filters in je stofzuiger te vervangen. Deze kunnen namelijk ook gaan stinken. Bekijk even de handleiding van je stofzuiger. Hier staat vast wel in hoe en waar de filters zich bevinden en welke filters je nodig hebt.

Mondstuk en stofzuigerslang reinigen

Vooral honden- en kattenharen kunnen achterblijven in de stofzuigerslang. Ook het mondstukje en de opzetstukjes kunnen vies worden. Het is slim om tegelijk met het vervangen van de stofzuigerzak deze attributen schoon te maken met een warm sopje. Wel zeer goed laten drogen!

Stofzuigtips

Kledingroller

Stofzuigen is best wel intensief werk. Vooral met huisdieren moet je elke dag je huiskamer reinigen. Honden- en kattenharen, zaagsel van het konijnenhok zijn zomaar een paar voorbeelden die je elke dag met huisdieren tegenkomt. Een tip om echt álle haren op te zuigen, is eerst even met een kledingroller aan de gang. Bank en stoelen zijn al helemaal onthaard voordat je gaat stofzuigen.

Gebruik een panty

Ben je iets van waarde kwijt, gouden ring of oorbel? Vaak met het blote oog niet waar te nemen op de vloerbedekking. Een prima tip is om een oude panty over het mondstuk te doen en met een elastiekje vast te zetten. De zuigkracht blijft behouden en je hoeft niet in een volle zak te graaien op zoek naar je mooie oorbel..

Stofzuigverfrissers

Mocht je, nadat je de stofzuigerzak hebt verwisseld, de filters vernieuwd en de slang hebben gereinigd, nog steeds een vieze lucht ruiken tijdens het stofzuigen? Probeer dan de speciale stofzuigerverfrissers is uit.

Overheersend luchtje

Een stofzuigerverfrisser kan, vooral wanneer deze net in gebruik is, nogal overheersend ruiken. Veel mensen vinden dat niet fijn. Stofzuigerverfrissers zijn best wel aan de prijs. Je kunt in plaats van deze producten ook goedkopere alternatieven gebruiken.

Waspoeder

Een heel goedkoop alternatief om vieze geurtjes uit de stofzuiger tegen te gaan is het opzuigen van een handje waspoeder. Nadat je de stofzuigerzak hebt verwisseld en een schone filter hebt geplaatst, zuig je een volle hand waspoeder op. Je zult wekenlang plezier hebben van de frisse geur.

Wattenschijfjes

Je hebt altijd wel een eau de toilette of parfummetje in huis die je te sterk vindt om bij jezelf op te spuiten. Zo’n flesje verdwijnt vaak in een kastje en wordt niet meer gebruikt. Spuit eens wat op een aantal schone watjes en zuig deze op. Natuurlijk mogen de watjes niet te vochtig zijn, want dat is weer slecht voor de stofzuiger. Je zult wekenlang de geur van het parfum kunnen ruiken zodra je de stofzuiger in werking zet. Natuurlijk kun je ook je lievelingsgeurtje gebruiken.

Etherische olie

Gebruik je geurstokjes? Deze staan meestal in etherische olie. Een paar van deze druppeltjes op een watje en opzuigen zorgt net als de parfum voor een aangename geur.

Kruidenthee

Kruidenthee kan een probaat middel zijn tegen allerlei kwaaltjes. Je kunt ook een lepel kruidenthee opzuigen wanneer je je stofzuigerzak hebt verwisseld. Een heerlijk geurende lucht is het resultaat.

Koffie

Op de ouderwetse manier koffie zetten geeft een heerlijke koffiegeur in huis. Ben je daar voorstander van, dan is het opzuigen van gemalen koffie een goed alternatief. Je hele huis ruikt na een stofzuigbeurt heerlijk naar een pas gezette bak koffie.

Kaneel

Vooral tijdens de koudste maanden van het jaar is het heerlijk om een appeltaart te bakken. Kaneel is één van de ingrediënten die er voor zorgen dat je huis ouderwets naar appelgebak ruikt. Kaneel kan ook worden gebruikt om je stofzuiger een lekkere geur af te laten geven. Slechts een halve eetlepel is al ruim voldoende om een appelgebakgeur te creëren.

Geurparels of sticks 

Er zijn speciale sticks en parels op de markt die kunnen worden gebruikt om in de stofzuigerzak te plaatsen. Een langdurige, frisse geur is het gevolg.

Droogtrommeldoekjes

Deze polyesterdoekjes kunnen in de droger worden gedeponeerd samen met de schone was. De doekjes zorgen er voor, dat je wasgoed heerlijk gaat ruiken en zacht word. Een droogtrommeldoekje is gedrenkt in wasverzachter en in een geurtje. In principe zou je zelf zo’n doekje kunnen maken. Niet alleen met deze doekjes een heerlijk geurende was maar ook een prettig ruikend interieur.