Schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen

Heel vervelend wanneer je ontdekt dat er bijvoorbeeld in je badkamer schimmel tegen het plafond zit. Schimmel in huis is niet zo smakelijk. Hoe kan je schimmel verwijderen uit je huis? Lees hier onze tips voor het verwijderen van schimmel.

Wat zijn schimmels?

Eigenlijk kun je schimmels zien als minuscuul kleine paddenstoeltjes. Schimmelsporen die door de wind worden verspreid kunnen door een open raam of deur terechtkomen in je badkamer, keuken of andere ruimtes. Vooral in vochtige ruimtes kunnen schimmelsporen zich prima vermenigvuldigen. Teveel vocht en pleisterwerk op muren, hout en textiel zijn een perfectie voedingsbodem. Zo ontstaat schimmel binnen de kortste keren.

Soorten schimmels

Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys), maar ook de Aspergillus, Alternaria en de Cladosporium  zijn de meest voorkomende schimmelplanten die je in huis kan tegenkomen. Ze komen ook buitenshuis voor maar groeien in huis nog veel sneller door vocht en warmte. De badkamer is een vochtige ruimte die regelmatig warm word door het gebruik van de douche. Zwarte maar ook witte schimmelsoorten hechten zich op muren en plafond en zullen zich vast gaan hechten, mits je er wat aan doet.

Gezondheid

Wanneer er een klein plekje schimmel aanwezig is zal dit geen invloed hebben op je gezondheid. Is het een grote vlek aan het worden, dan is het belangrijk om maatregelen te nemen. Door schimmels kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan. Vooral de zwarte schimmel kan bij een grote hoeveelheid echt gevaarlijk zijn. Je zult er niet dood aan gaan maar wel veel last krijgen van je luchtwegen. Luchtweginfecties en ademhalingsproblemen zijn de meest voorkomende reacties. Meestal herken je de schimmel wel en ruik je een muffe geur.

Wanneer je de schimmels inademt kan dit een soort van astma-aanval uitlokken. Vooral wanneer deze situatie maanden gaat duren kun je last krijgen van een piepende ademhaling, hoesten en/of je wordt kortademig. Ook kan je symptomen krijgen als hoofdpijn, vermoeidheid, koorts en misselijkheid.

Vooral zwarte schimmel is gevaarlijk omdat deze een hoge concentratie mycotoxine bevat en kan verspreiden. Deze schimmel geeft dus veel last aan je ademhalingsorgaan maar kan ook jeuk en irritatie veroorzaken.

Schimmelsporen in de badkamer

Waterdamp in de badkamer stijgt op en is warm. De warme damp hecht zich aan koude oppervlakken en blijft nat wanneer er onvoldoende ventilatie aanwezig is. Dé ideale voedingsbodem voor schimmelsporen!

Voorkomen van schimmels in de badkamer

Ventilatie

Schimmels in de badkamer, maar ook in de keuken of op zolder, kunnen worden voorkomen door veel te ventileren. Zet een raam open wanneer je hebt gedoucht. Vocht wordt zo sneller afgevoerd naar buiten en zal zich niet aan het plafond hechten. Ook een goede afzuiging en plafondventilator zorgen voor een luchtstroom die meehelpt de badkamer droog te houden. In een te vochtige badkamer ruik je een muffe lucht, verschijnen er zwarte vlekken op je plafond, kan er roestvorming op je verwarming ontstaan, de hele dag condens op je ramen zitten en laat verf en stucwerk los van de muren. Is dit al een poosje bezig dan zal je maatregelen moeten nemen om geen last van je gezondheid te krijgen.

Verwarming

Schimmels kunnen worden voorkomen door voor het douchen de verwarming aan te zetten. Nog beter is het om deze gewoon te laten branden op een lage temperatuur. Een thermostaatknop is ideaal, deze kun je op de gewenste temperatuur zetten, zodat je badkamer tóch droog blijft.

Azijn

Azijn is een prima middel om schimmels te voorkomen. Deze vloeistof dood 80% van alle schimmelsoorten en kan gebruikt worden om schimmels te voorkomen. Vooral in de badkamer is dit een probaat middel. Oppervlakten regelmatig in-sprayen en de schimmel blijft weg.

Nadrogen

Wanneer je hebt gedoucht is het een kleine moeite om de muren met een trekker na te drogen. Ook een handdoek kan prima dienst doen als nadroogmiddel. Zet een vloertrekker in de douche en trek na elke douchebeurt je vloer droog. Verwijder en vernieuw regelmatig (na een jaar of 5) de kitranden en beschadigde voegen. Vocht kan hier in doordringen en ook op andere plekken in huis voor schimmelvorming zorgen.

Schimmel uit huis verwijderen

Schimmel in de badkamer

De badkamer is de meest vochtige plaats in onze woning. Schimmel komt hier het meest voor. Heb je schimmels op je muren of plafond los dan 1 deel zuiveringszout op in 1 deel water. Goed vermengen en in een plantenspuit gieten. Spuit het mengsel op de plekken waar de schimmel aanwezig is en laat even een poosje intrekken. Borstel nu met een harde borstel de schimmel weg. Is de schimmel ook te vinden op het plafond dan kun je de volgende tip misschien ook gebruiken.

Maak een oplossing van 10 gram soda op 1 liter water en spuit hiermee de schimmelplekken nat. In laten trekken en evenals de behandeling met zuiveringszout, met een harde borstel de schimmel verwijderen. Is de schimmel na één behandeling nog aanwezig, herhaal dan de behandeling.

Schimmel in het toilet

Evenals in de badkamer, kan ook schimmelvorming in het toilet ontstaan. Schimmel tegen plafond en achter het toilet is nu niet bepaald het visitekaartje van je woning, dus weg met die vieze schimmel! Vooral rondom het toilet en de wastafel kan schimmel voorkomen. Probeer, behalve goed schoonmaken, ook de oorzaak op te zoeken. Dit zou zomaar door een lekkage kunnen komen. Verwijder schimmel van de muren en plafonds door bovenstaande behandelingen te gebruiken.

Schimmel in de keuken

Met name de keuken is gevoelig voor schimmelvorming. Eén van de belangrijkste dingen, is het luchten van de keuken en zeker na een kooksessie. Gebruik een afzuigkap om de stoom van het koken zoveel mogelijk af te voeren. Voegen in de keukenmuur kunnen worden verwijderd door een schimmelverwijderaar te gebruiken. Echter het gebruik van bleekwater is net zo goed en vele malen goedkoper. De verhouding bleekwater is 2/3. Dit mengen met 1/3 water. Giet dit in een plantenspuit en breng aan op de tegelwand. Uiteraard kan dit middeltje ook gebruikt worden in de badkamer. Laat een halve dag intrekken en spoel dan af met water. Zo nodig herhalen.

Schimmel op zolder

Een verkeerde vochthuishouding op zolder, zorgt voor schimmelvorming. Wanneer je elke dag het wasgoed droogt in deze ruimte en onvoldoende ventileert, zal al snel zwarte schimmels ontdekken. Ook bij lekkage aan het dak kunnen schimmels welig gaan tieren. Goed isoleren en ventileren is de beste oplossing om dit tegen te gaan. Mochten alle bovenstaande tips om schimmels te verwijderen toch niet helpen, dan is contact opnemen met een vochtbestrijdingsspecialist een van de beste oplossingen.

Doorslaand vocht

Heb je last van schimmel op de muur en vochtige muren, maar weet je niet precies waar dit vandaan komt? Het kan dan zijn dat je te maken hebt met doorslaand vocht. Regen waait tegen de buitenmuur waarna het de gevel door dringt en binnen zorgt voor schimmel. Doorslaand vocht kan voorkomen worden door de gevel te impregneren, te schilderen of compleet te vervangen.