iRobot Roomba

Schoonmaken is een van de dingen waar robots steeds beter in worden. Het bedrijf iRobot heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. In 1990 is het door vier AI studenten van het beroemde MIT opgezet. In eerste instantie ontwikkelde ze vooral specialistische systemen voor defensie, tot ze de eerste huisrobot voor de consument op de markt brachten.

Hun grootte hit, die door continue innovatie en updates nog steeds aan de top staat, is de in 2002 geïntroduceerde Roomba; een automatische stofzuiger waarvan miljoenen zijn verkocht. Het is de eerste succesvolle robot voor persoonlijk gebruik in de geschiedenis en staat daarom ook in een museum.

Roomba robotstofzuiger

De originele Roomba serie kan bij obstakels van richting veranderen en loopt op een batterij: beiden uniek in 2002. Als je er eentje naar een ruimte brengt en op een knop drukt, begint het uit zichzelf met schoonmaken.
De tweede generatie heeft meer ruimte om stof op te vangen, betere software dat de grootte van de kamer kan bekijken, een methode om vuil te detecteren en laad sneller op. Deze is in 2004 geïntroduceerd als de 400 serie of de Discovery.

In 2007 heeft iRobot de Roomba robotstofzuiger een volledige make-over gegeven, dit is de 500 serie of de Professional geworden. Deze gaat een stuk sneller, kan obstakels beter detecteren en de verschillende onderdelen zijn makkelijker vervangbaar.

De daaropvolgende zevende generatie modellen, de 900 serie geïntroduceerd in 2015, heeft een nieuw systeem dat een kamer volledig in kaart brengt. Dit maakt de Roomba een stuk sneller en efficiënter. Het is ook de eerste die kan verbinden met wifi en een plattegrond van je woning laat zien.

In de I en E series uit 2018 is dit verder uitgebreid. Via de app kan je selecteren welke kamers de Roomba gaat doen. Deze kunnen naast zichzelf opladen, ook hun stofbak legen. Een jaar later, in 2019, heeft iRobot de S serie op de markt gebracht. Eentje die nog beter de hoeken van de kamer schoonmaakt, met meer zuigkracht en de software om de ruimte in kaart te brengen is verbeterd. Het grote verschil met de I en E serie is dat deze kan communiceren met andere robots, bijvoorbeeld om de Braava (een dweilrobot van iRobot) te activeren nadat de Roomba klaar is.

J serie Roomba

De nieuwst versie is de J serie uit 2021. Een Roomba met alle bovenstaand opties, maar die afval van huisdieren kan zien en kabels beter weet te ontwijken.

Elk jaar wordt de Roomba iets verbeterd, toch is het meest bijzondere van de hele serie dat de eerste van 20 jaar geleden, net zoals alle opvolgende versies, nog steeds door huizen heen rijdt om alles schoon te houden. iRobot brengt regelmatig nieuwe modellen uit, terwijl ze zorgen dat de onderdelen voor de oudere modellen beschikbaar blijven zodat ze nooit weggegooid hoeven te worden.

Op het gebied van schoonmaakrobots is iRobot met de Roomba al twee decennia marktleider. Door hun ervaring, goede klantenservice en steeds slimmere machines, weten ze de concurrentie voor te blijven.

Leave a Reply