Mieren bestrijden

Mieren bestrijden

Elk jaar komen ze weer terug.. Mieren! Zolang ze nog ver weg achter in je tuin bivakkeren is het niet zo erg, maar o wee wanneer je ze op een kwade dag in je keukenkastje vindt. Dan wil je er wel van af.

Hoe leven mieren

Een kolonie mieren bestaat uit een koningin en een heleboel werksters. Werksters zijn vrouwtjesmieren. In juli vliegt de koningin uit haar nest, op zoek naar mannetjes. Mannetjes zijn de vliegende mieren die  op een warme zomerdag uitvliegen om de koningin te bevruchten. Wanneer de koningin is bevrucht keert ze terug naar het nest en bijt haar vleugels af. Ze legt dan haar eieren in het nest en de werksters bieden alle verzorging.

Mieren in huis

Wanneer je mieren in huis ziet, wil je deze zo snel mogelijk verdelgen. Meestal zitten de mieren aan de buitenzijde van het huis tegen de gevel aan. Misschien heb je geprobeerd ze het jaar ervoor te bestrijden maar is er nog een restant van het nest over gebleven. Vergeet niet dat koninginnen duizenden mieren per jaar kunnen produceren. Via kleine openingen komen de mieren in huis. Er hoeft maar een minimaal klein gaatje aanwezig te zijn om een kolonie mieren in huis te krijgen. Dit is bijna niet te voorkomen.

Etensbronnen voor de mieren

Vooral de keuken is een plek waar mieren graag komen. Etensresten en broodkruimels zijn bronnen waar de mier zich aan te goed doet. Hebben ze eenmaal in de gaten dat er wat te halen valt, dan laten ze een geurspoor achter voor de andere mieren. Iedereen in het nest ruikt het eten!

Voorkom dat mieren je huis betreden door zoveel mogelijk gaatjes dicht te maken. En laat etensresten niet rondslingeren. Zorg dat je keuken schoon is en ruim, vooral in de zomer, alles direct op, ook bijvoorbeeld de vaat. Open zakjes voedsel dichtmaken en opruimen. Ook de vuilnisbak zal regelmatig moeten worden gereinigd.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal middeltjes die kunnen voorkomen dat mieren niet in je woning komen.

Mieren in huis bestrijden met kruiden

Mieren hebben een hekel aan scherpe geuren zoals die van de

Mieren bestrijden 1

  • Lavendel
  • Basilicum
  • Kaneel
  • Nootmuskaat

Zet potjes kruiden dicht tegen de plek aan waar je de mieren hebt ontdekt.

Zitten mieren overal in de tuin en wil je er van af, dan kun je ze bestrijden door boerenwormkruid, rozemarijn, brandnetel, salie en rozemarijn te planten.

Mieren in huis bestrijden met koffiedik

De plek waar mieren binnenkomen kan worden bestrooid met een laagje koffiedik. Binnen een paar dagen zullen de mieren verdwijnen.

Mieren in huis bestrijden met koper

Een mier heeft er een hekel aan om over een koperen ondergrond te lopen. Span koperdraad of leg koperen muntstukken neer.

Geurspoor

Het geurspoor wat mieren voor elkaar veroorzaken kan worden gewist door er alcohol of zeepsop op te gooien.

Azijn

Meng water met azijn en besproei de tegelpaden en de openingen, welke gebruikt worden door de mieren om binnen te komen. Gebruik één deel azijn op twee delen water. Door dit mengsel op tegelpaden etc. te sprayen bestrijd je tevens onkruid. Twee vliegen in één klap dus.

Peper

Peper is eveneens een probaat middel. Een mier zal nóóit over peper wandelen. Strooi dit bij de ingang van het nest en ze zullen verdwijnen.

Koningin verwijderen

De grootste mier in een nest is de koningin. Weet je exact waar het nest zit, til dan de tegel of stenen op waaronder het zit en pik de grootste mier er uit. Zet deze op een andere plek weer uit. Het nest zal verdwijnen.

Rigoureus verwijderen

Bovenstaande tips zijn nog best wel diervriendelijk te noemen. Wordt je echter helemaal gek van het ongedierte dan zijn onderstaande adviezen meer van toepassing.

Kokend water

Giet kokend water over en in het nest. Dit zal je een paar dagen moeten volhouden om de mierenkolonie te bestrijden.

LokdoosMieren bestrijden 2

Lokdoosjes zijn aantrekkelijk voor mieren. Ze zitten vol met gif die de mieren meenemen het nest in. Deze lokdoosjes zijn natuurlijk een probaat middel om mieren te bestrijden. Echter, wanneer het gaat regenen kan de giftige stof de tuin in spoelen en andere nuttige diertjes dood laten gaan. Ook met spelende kinderen en huisdieren moet worden opgepast dat zij niet in aanraking komen met het gif.

Insecticiden

Natuurlijk zijn er allerlei insecticiden te koop om deze dieren van het leven te beroven. Ben je ten einde raad omdat je duizenden mieren en vele nesten in je tuin of naast je huis hebt gevonden? Dan zijn mierenpoeders, anti-mierensprays en korrels een goed middel om de mieren te doden.

Bedenk echter wel dat mieren meehelpen om schadelijke insecten te bestrijden, zaden verspreiden, een belangrijke rol spelen in de voedingsstoffenkringloop en dat mierennesten onderdak bieden aan andere dieren.

Tips om mieren uit je huis te houden

  • Afvalcontainers goed schoon te houden en zo ver mogelijk bij huis weg te zetten.
  • Fruit altijd in de koelkast te bewaren.
  • Drankrestjes (limonade) snel te verwijderen.
  • Zo schoon mogelijk te zijn op je huis.
  • Azijn gebruiken als schoonmaakmiddel.