Jaloezieën & luxaflex schoonmaken

Jaloezieën & luxaflex schoonmaken

Luxaflex is een merk, wat jaloezieën verkoopt. Veel mensen denken dat luxaflex een ander woord is voor jaloezieën. Ook shutters zijn een vorm van jaloezieën. Deze raambekleding beschermt ons van blikken van buitenaf en geven een echt privégevoel. Tevens worden jaloezieën gebruikt om de zon buiten te houden. Functionele raambekleding die verkrijgbaar is in aluminium, wat een mooie, stijlvolle uitstraling heeft en hout, wat een meer warme aanblik genereert. Breedtes kunnen variëren van een paar millimeter tot een centimeter of 5. Alles is mogelijk op het gebied van jaloezieën.

Onderhoud van luxaflex & jaloezieën

Deze raambekleding wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken van de ruimte waar ze hangen. Het is echter niet moeilijk om ze wekelijks met een plumeau af te stoffen. Er zijn ook speciale jaloezieënborstels in de handel, maar met een sok of swiffer krijg je ook prima resultaten. De gemakkelijkste manier is de shutters of jaloezieën te sluiten en ze dan af te stoffen. Ook een vochtig doekje is geen overbodige luxe. Deze raambekleding vangt veel stof, vooral wanneer je in het bezit bent van horizontale jaloezieën.

Grote schoonmaak

Naast de wekelijkse afstofbeurt is het goed om af en toe een grote schoonmaak te doen. De smalle jaloezieën geven wat dat betreft het meeste werk.

Ga als volgt te werk.

Gebruik een washandje wat niet al de dik en nieuw is en maak een sopje met een mild schoonmaakmiddeltje zoals afwasmiddel. Om de lamellen mooi te laten glimmen kan in plaats van schoonmaakmiddel een scheutje wasverzachter worden gebruikt.

Met een uitgeknepen washandje maak je nu elke lamel afzonderlijk schoon. Je pakt op deze manier de boven en onderkant mee van de lamel.

Een oude tandenborstel kan helpen om lastige hoekjes en gaatjes schoon te maken. Laat de jaloezieën open staan om ze goed te laten drogen. Wanneer je deze handeling een paar maal per jaar doet blijven je shutters en jaloezieën mooi schoon.

Grondige reinigingJaloezieën & luxaflex schoonmaken 1

Wanneer je een bad hebt kunnen de lamellen op een nog grondigere manier worden gereinigd.

Laat het bad vollopen met warm water en een milde reiniger. Bij de aluminium luxaflex kan misschien een scheutje ammonia en/of soda worden toegevoegd. Dit ontvet prima. Doe dit niet bij houten jaloezieën! Nadat de luxaflex een uurtje hebben geweekt kan deze worden afgeborsteld en nagespoeld worden met schoon water. Droog zoveel mogelijk af en laat de jaloezieën open uithangen voor het raam. Wanneer de jaloezieën niet goed opgedroogd zijn en je sluit deze, dan kan er op den duur wat roest ontstaan. Het resultaat van de jaloezieën in bad doen, geeft een fantastisch resultaat!

Naar buiten met de jaloezieën

Is het mooi weer dan zou je de jaloezieën ook buiten kunnen reinigen. Demonteer de luxaflex en hang ze open aan de waslijn. Spray er wat schoonmaakmiddel op en spuit ze met een tuinslang weer schoon. Laat lekker hangen in de zon tot ze weer droog zijn.

Houten jaloezieën schoonmakenJaloezieën & luxaflex schoonmaken 2

Houten jaloezieën hebben een andere behandeling nodig dan de kunststof of aluminium variant. Het beste is om zo min mogelijk met water aan de gang te gaan, dit voorkomt vlekken en uitzetten van het hout. Om de houten jaloezieën goed te onderhouden is het prima om bijvoorbeeld elke 2 weken met een zachte stofzuigermond de lamellen te stofzuigen. Gebruik af en toe een vochtige doek. Echter onbehandeld hout kan door vocht vlekken gaan vertonen. Houd het dan enkel bij een twee-wekelijkse stofzuigerbeurt. Gebruik eventueel een stoffer.

Veelgestelde vragen

Wat is Luxaflex en welke producten verkopen zij?

Luxaflex is een merk dat jaloezieën verkoopt. Veel mensen denken dat luxaflex een ander woord is voor jaloezieën. Ook shutters zijn een vorm van jaloezieën.

Waarvoor wordt raambekleding zoals jaloezieën gebruikt?

Raambekleding zoals jaloezieën beschermt ons van blikken van buitenaf en geven een echt privégevoel. Tevens worden jaloezieën gebruikt om de zon buiten te houden.

Welke materialen worden er gebruikt voor jaloezieën en wat is het verschil in uitstraling?

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in aluminium, wat een mooie, stijlvolle uitstraling heeft, en hout, wat een meer warme aanblik genereert.

Hoe kun je jaloezieën onderhouden voor een optimale levensduur?

Jaloezieën kunnen wekelijks worden afgedoft met een plumeau of speciale jaloezieënborstel. Een vochtig doekje is ook aan te raden. Een grote schoonmaak met een sopje en eventueel een bad kan af en toe nodig zijn.

Wat is de beste manier om houten jaloezieën schoon te maken?

Voor houten jaloezieën is het aan te raden om zo min mogelijk met water te werken. Gebruik een zachte stofzuigermond en eventueel een vochtige doek. Voorkom vlekken en uitzetten van het hout.

Is het mogelijk om jaloezieën buiten schoon te maken?

Ja, jaloezieën kunnen ook buiten gereinigd worden. Demonteer ze en hang ze open aan de waslijn. Spray er schoonmaakmiddel op en spoel ze af met een tuinslang.

Zijn er speciale behandelingen nodig voor aluminium jaloezieën tijdens het schoonmaken?

Voor aluminium jaloezieën kan een sopje met een mild schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel volstaan. Eventueel kan een scheutje ammonia en/of soda bijdragen aan het ontvetten.

Wat is de beste manier om lamellen van jaloezieën te laten glimmen?

Om de lamellen mooi te laten glimmen kan in plaats van schoonmaakmiddel een scheutje wasverzachter worden gebruikt.

Hoe kan je lastige hoekjes en gaatjes bij jaloezieën schoonmaken?

Een oude tandenborstel kan helpen om lastige hoekjes en gaatjes bij jaloezieën schoon te maken.