Gourmetstel schoonmaken

Gourmetstel schoonmakenDe decembermaand staat voor veel Nederlanders synoniem voor gourmetten. Een groot deel van de Nederlanders haalt de gourmet dan ook van zolder op eerste of tweede kerstdag. Hoewel gourmetten echt heerlijk is kan je gourmetstel naderhand wel een flinke poetsbeurt gebruiken. Alle vetten en oliën zijn letterlijk en figuurlijk een aanslag op je gourmetstel. Je gourmetstel schoonmaken hoeft echter niet zo moeilijk te zijn als dat het lijkt!


Begin met schoonmaken ná het gourmetten

Het is verleidelijk het gourmetstel te laten staan tot de volgende ochtend. Doe dit echter niet! De bakplaat van het gourmetstel wordt over het algemeen het viest, daar focussen we de aandacht dan ook op. Laat de plaat afkoelen en veeg met een stuk keukenrol alle troep en vet in de afvalbak. Spoel en borstel vervolgens met heet water de vetresten van de bakplaat. Gebruik hier desnoods een beetje Dreft bij. Op deze manier blijft de bakplaat van je gourmetstel het langste mooi.


Gourmetstel in de vaatwasser

De bakplaat van je gourmetstel past ongetwijfeld in de vaatwasser. Doe dit alleen wanneer expliciet is vermeld dat je gourmetstel hier geschikt voor is.

Er zijn veel tips te vinden die producten als ovenreiniger aanraden. Doe dit echter niet! De bakplaat van je gourmetstel heeft vaak een speciale beschermende (teflon) laag die wordt aangetast. Te agressieve middelen kan je dus beter vermijden.

Vetvlekken uit bakplaat verwijderen

Last van ingebrande vetvlekken op de bakplaat en pannetjes van je gourmetstel? Je kan deze hardnekkige vlekken verwijderen door een flinke scheut ammoniak samen met afwasmiddel in een plastic zak of vuilniszak te doen. Doe er een beetje water bij en laat dit een nacht op deze manier liggen. Vervolgens goed naspoelen en borstelen met een afwasborstel zodat alle zeepresten zijn verdwenen. Ingebrande vlekken zullen zijn verdwenen!


Het gourmetstel zelf reinigen

Naast de bakplaat wordt het gourmetstel zelf ook redelijk vies van al het gespetter. Neem het gourmetstel af met bijvoorbeeld Glassex of een ander middel wat vet goed oplost. Maak het verwarmingselement NIET schoon.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>