Gourmetstel schoonmaken

Gourmetstel schoonmaken

De decembermaand staat voor veel Nederlanders synoniem voor gourmetten. Een groot deel van de Nederlanders haalt de gourmet dan ook van zolder op eerste of tweede kerstdag. Hoewel gourmetten echt heerlijk is kan je gourmetstel naderhand wel een flinke poetsbeurt gebruiken. Alle vetten en oliën zijn letterlijk en figuurlijk een aanslag op je gourmetstel. Je gourmetstel schoonmaken hoeft echter niet zo moeilijk te zijn als dat het lijkt!

Voorkom dat je gourmetstel vies wordt

Oké, je bent hier gekomen om je gourmetstel te reinigen. Maar, wist je dat je gourmetstel gewoon schoon kan blijven? Dit is een klein trucje wat ik heb geleerd van Monster Sushi. Knip een stuk bakpapier op maar van de bakplaat, smeer hier olie op en bak op dit bakpapier in plaats van direct op de plaat! Knip er een aantal uit en wissel de bakpapiertjes wanneer deze zwart worden of er teveel rookontwikkeling plaatsvindt. Hiermee voorkom je ook de verschrikkelijke gourmetgeur na het gourmetten.

Begin met schoonmaken ná het gourmetten

Het is verleidelijk het gourmetstel te laten staan tot de volgende ochtend. Doe dit echter niet! De bakplaat van het gourmetstel wordt over het algemeen het viest, daar focussen we de aandacht dan ook op. Laat de plaat afkoelen en veeg met een stuk keukenrol alle troep en vet in de afvalbak. Spoel en borstel vervolgens met heet water de vetresten van de bakplaat. Gebruik hier desnoods een beetje Dreft bij. Op deze manier blijft de bakplaat van je gourmetstel het langste mooi.

Gourmetstel in de vaatwasser

De bakplaat van je gourmetstel past ongetwijfeld in de vaatwasser. Doe dit alleen wanneer expliciet is vermeld dat je gourmetstel hier geschikt voor is. Er zijn veel tips te vinden die producten als ovenreiniger aanraden. Doe dit echter niet! De bakplaat van je gourmetstel heeft vaak een speciale beschermende (teflon) laag die wordt aangetast. Te agressieve middelen kan je dus beter vermijden. Het allerbeste is met de hand afwassen met een beetje dreft.

Vetvlekken uit bakplaat verwijderen

Last van ingebrande vetvlekken op de bakplaat en pannetjes van je gourmetstel? Je kan deze hardnekkige vlekken verwijderen door een flinke scheut ammoniak samen met afwasmiddel in een plastic zak of vuilniszak te doen. Doe er een beetje water bij en laat dit een nacht op deze manier liggen. Vervolgens goed naspoelen en borstelen met een afwasborstel zodat alle zeepresten zijn verdwenen. Ingebrande vlekken zullen zijn verdwenen!

Het gourmetstel zelf reinigen

Naast de bakplaat wordt het gourmetstel zelf ook redelijk vies van al het gespetter. Neem het gourmetstel af met bijvoorbeeld een sopje van afwasmiddel of een ander middel wat vet goed oplost. Maak het verwarmingselement NIET schoon.