Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken

Eigenlijk zou je de gaspitten, waar je elke dag gebruik van maakt, ook bij regelmaat moeten poetsen. Het is echter een karweitje wat er nog wel eens bij inschiet. Voedselresten en overgekookte melksmurrie is nou niet bepaald een geliefd klusje om te reinigen.  Maar, wanneer je de gaspitten eenmaal een goede beurt hebt gegeven, heb je wel eer van je werk. Onderstaande schoonmaakklus is echt niet moeilijk. Probeer in ieder geval wanneer de pitten goed schoon zijn, deze iedere dag bij te houden!

De pandragers

Er zijn een aantal onderdelen die elk gasfornuis heeft. De uiteindelijke gaspit, de branderdeksels en de pandragers. Pandragers zijn meestal van gietijzer en erg vettig. Laat de pandragers in heet water met een schep soda ongeveer 30 minuten weken. Daarna kunnen de dragers worden schoongeschrobt. Droog de pandragers goed af. Vochtige dragers gaan snel roesten!

Ben je eenmaal bezig met het weken van de pandragers, dat kunnen direct de knoppen van het fornuis mee worden geweekt.

Gaspitten

Om de gaspitten blinkend schoon te krijgen vind je hieronder een drietal methodes. Niet alle drie tegelijk gebruiken maar kies er een die jou het meest aanstaat.

Baking soda

Dit schoonmaakmiddel wordt tegenwoordig veel gebruikt bij huishoudelijke klusjes. Het wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Baking soda wordt ook gebruikt om koekjes te bakken maar werkt ook uitstekend als schoonmaakmiddeltje. Het is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Baking soda kan worden gebruikt om mee te schuren, vieze geur te neutraliseren en kan worden gebruikt om je wasgoed zachter te krijgen.

Dit middeltje is echter ook fantastisch om gaspitten te reinigen.

Doe een flinke schep baking soda in een emmer met kokend water en leg de gaspitten hier in. Dertig minuten weken en schoonmaken met een sponsje. Gebruik baking soda echter nóóit wanneer je aluminium gaspitten hebt. Gebruik dan een sopje met mild schoonmaakmiddel.

Ammonia

Ammonia is één van de beste ontvetters in de schoonmaakwereld. Echter, de geur is verschrikkelijk. Draai, wanneer je ammonia gebruikt, direct de dop weer op de fles. Nooit mengen met andere schoonmaakmiddelen en gebruik ammonia niet al te vaak. Het is superslecht voor het milieu.

Doe dit klusje als het even kan in de buitenlucht. De dampen kunnen gevaarlijk zijn bij inademing.

Vul een schaaltje met ammonia en water. Leg hier in de gaspitten en stop de schaal in een plastic zak. Laat dit geheel een nachtje weken en boen met een spons over de gaspitten. Ze zijn weer bijna als nieuw!

ColaGaspitten schoonmaken 1

Cola is natuurlijk een lekker drankje maar kan je ook prima helpen in de huishouding. Cola kan namelijk worden ingezet bij het reinigen van aangekoekte pannen, roest, vet- en olievlekken, vlekken op porselein, kalkaanslag in de wc., enz.enz.

Cola is echter ook een probaat middel om gaspitten schoon te krijgen. Leg ze een uurtje in een met cola gevilde schaal en boen daarna met een sponsje helemaal schoon. Vetvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

De branderdeksels schoonmaken

Branderdeksels zijn gemaakt van aluminium of messing. Na het koken direct reinigen (afgekoeld) is de beste methode om de deksels te onderhouden. Wanneer je intensievere schoonmaakplannen hebt week je de deksels in een sopje en gebruik je een schuursponsje om het vuil te verwijderen. Afdrogen en klaar!

De rest van het kookgedeelte

De meeste fornuizen hebben een emaille gedeelte waar de gaspitten invallen. Normaal gesproken reinig je dit elke dag na het koken. Er zijn echter ook dagen dat je geen tijd of zin hebt om dit schoon te maken. Is het zaakje erg vies maak dan een sopje van een mild schoonmaakmiddeltje. deponeer een spons in dit water en knijp uit boven het emaille gedeelte. Lekker even een poosje laten staan en opdeppen/wrijven met een doekje tot alle vuil is verdwenen. Poets het fornuis nog even op met een badstof of microvezeldoekje en je gasfornuis blinkt weer!

Knoppen van het fornuisGaspitten schoonmaken 2

De knoppen van het fornuis kunnen meestal uit het fornuis worden getrokken. Week deze samen met bijvoorbeeld de pandragers in een sopje. Goed afspoelen en droogwrijven. Je kunt de knoppen nu schoon weer terugplaatsen.

Tips gaspitten reinigen

  • Het is misschien niet zo’n fraai gezicht, maar wel functioneel. Leg aluminiumfolie rondom de gaspitten. Zo houdt je het gasfornuis en de pitten schoon.
  • Je leest dat veel mensen het schoonmaakmiddel “Dasty” gebruiken. Dit is een superontvetter te koop bij Wibra. Bedenk dat niet al je spullen daar mooi bij blijven. Pas ook op voor je ogen tijdens het gebruik van dit spul, het is nogal agressief! Wil je het milieu sparen? Gebruik dan een biologisch, afbreekbaar schoonmaakmiddel zoals azijn, baking soda of citroen.
  • Stop je gaspitten en branders niet in de afwasmachine. Ze komen er meestal niet mooier uit.