Dakgoot schoonmaken

Dakgoot schoonmaken

De dakgoot schoon laten maken door een erkend vakman, daar zit best wel een kostenplaatje aan verbonden. Ben je een beetje handig en niet bang voor een beetje vieze handen, dan zou je zelf aan de slag kunnen gaan.

Het is belangrijk om een schone dakgoot te hebben. Regenwater stroomt gemakkelijk weg vanuit de goot via de afvoerbuis naar de riolering. Of ben je van plan regenwater op te vangen in een regenton? Ook dan is een schone dakgoot belangrijk. Een goot die wordt verwaarloosd kan overstromingen en lekkages veroorzaken.

Veilig aan het werk

Je hebt een ladder nodig die minimaal 1 meter boven de dakgoot uitsteekt. De 3 bovenste treden van de ladder nooit gebruiken omdat je dan kans hebt dat de ladder onstabiel wordt.

Trek stevige schoenen aan om uitglijden te voorkomen. Neem een vuilniszak mee naar boven om het ergste vuil in te deponeren. De ladder moet goed vast staan, gebruik dus een ladderstopper.

Schoonmaken dakgoot

Ga niet een dakgoot schoonmaken wanneer het gevroren heeft. Het beste is om dit in het najaar te doen op een droge dag. De herfstmaanden zorgt voor veel bladval. Ook in de dakgoot zal veel blad waaien. Wanneer je dit opruimt vóórdat de winter invalt heb je vele maanden daarna profijt van een schone dakgoot.

Hoe vaak schoonmaken

Woon je in een regio waar veel bomen staan, dan zal elk jaar moeten worden gereinigd om verstopping te voorkomen. Ook een gebied waar veel duiven aanwezig zijn kan zorgen voor aangekoekte poepresten.

Verwijder eerst met de hand alle losse takjes, bladeren en mos. Zorg ervoor dat je goede werkhandschoenen aan hebt. Gebruik je handen of een tuinschepje. Het gemakkelijkste is om de rommel te verwijderen wanneer dit vochtig is. Is het erg droog, gebruik dan de tuinslang om de boel nat te maken. Het laat dan gemakkelijker los van de goot wanneer je het water even laat inwerken. Gooi direct in de vuilniszak die je aan één van de sporten van de trap hebt gehangen. Zo voorkom je rotzooi op de grond.

Vastgeplakt bladDakgoot schoonmaken 1

Verwijder blad en ander afval met een stoffer en gebruik een staalborstel of schuurspons om de rest te verwijderen. Pas op om de dakgoot niet te beschadigen. Spoel, nadat je alles hebt weggewerkt, met de tuinslang de laatste restjes richting de regenpijp.

Tips!

Met veel bomen rondom je huis is het verstandig om een bladvanger in de regenpijp te plaatsen. Dit zorgt voor een schone afvoerpijp.

Ook een boldraadrooster voorkomt blad in de regenpijp. Wel regelmatig de bladeren van het rooster verwijderen, anders heb je geen goede doorvoer meer van het regenwater.

Dakgoot schoonmaken 2

Verstopt

Had je nog geen rooster om het blad tegen te houden en is de regenpijp verstopt geraakt? Gebruik dan een lang stuk ijzerdraad om het vuil te verwijderen.

Gebruik een ontstoppingsveer wanneer er lekkage is opgetreden bij een verbindingsstuk. Meestal zit het vuil net even onder de lekkage.

Lukt dit alles niet dan kan er altijd nog een poging worden gewaagd met een hogedrukreiniger.