Besparen op boodschappen – 15 tips

Besparen op boodschappen – 15 tips

Alles wordt duurder. De benzine, gas water & licht maar ook.. de boodschappen! Besparen op boodschappen is een logisch gevolg. Wij hebben veertien tips voor je op een rijtje gezet waarmee besparen op boodschappen een fluitje van een cent is.

Doe boodschappen op de markt

Ik verbaas mij er iedere keer weer over hoe goedkoop de markt is. Groente, fruit en andere versproducten zijn hier aanzienlijk goedkoper dan in de supermarkt. Ja, je moet er iets meer moeite voor doen dan de supermarkt maar het is de moeite meer dan waard. Heb je een ruime vriezer? Sla groente dan wat groter in en vries het in. Zo hoef je de markt minder vaak te bezoeken.

Vervang vlees

Een kilo kipfilet kost al snel tussen de 7 en 9 Euro. Best prijzig! Je kan vlees prima vervangen door peulvruchten als bonen. Of kook eens een ei! Een blik kidneybonen van 420 gram kost slechts 59 cent.

Ga niet met honger naar de supermarkt

Het is een cliché maar.. ieder cliché bevat een kern van waarheid, zo ook deze. Hongergevoel kan ervoor zorgen dat je minder bedachtzaam omgaat met wat je wil eten en meer bezig bent met het stillen van de honger. Zo koop je al snel iets wat ongezond is óf duur.

Geen voorgesneden groente

Alle supermarkten bieden verpakkingen voorgesneden groente. Handig, maar duurder dan de ongesneden variant. Ga lekker zelf snijden en bespaar op die manier een hoop geld.

Maak alles zelf (maar hou het praktisch)

Gehaktballen kan je prima zelf draaien. Babyvoeding is super eenvoudig (en lekkerder) om zelf te maken. Maar schiet niet teveel door, want straks sta je tomatenpuree te maken terwijl een blikje puree slechts 20 cent kost.

Houd recepten eenvoudig

Heb je dat pakje koriander van 2 Euro voor ‘die echte Aziatische smaak’ écht nodig? Heel veel recepten bevatten dure ingrediënten die vervangen of weggelaten kunnen worden.

Schrap het toetje

Op het toetje kan je prima bezuinigen. Vaak bevat een toetje een lading suiker, beter voor de gezondheid ook! Kan je niet zonder toetje? Maak één keer in de week een écht toetje, zelfgemaakt zonder rommel. Veel lekkerder!

Koop online groot in

Er zijn diverse sites (zoals Mega Food Stunter) waar je grote hoeveelheden diepgevroren voedsel kan kopen met een beperkte houdbaarheid. Erg voordelig én je helpt voedselverspilling tegen te gaan. Ook kan je online perfect vaatwastabletten kopen of voer voor dieren, soms wel tot de helft goedkoper.

Gebruik deal apps

Via de app Too Good To Go kan je bij lokale winkels deals vinden van producten die, zoals de naam al doet vermoeden, nog te goed zijn om weg te gooien. Zo kocht ik bij de bakker een keer een tas met broden en bolletjes voor slechts vijf Euro. Waarde? Ruim 20 Euro! Zo maak je besparen op boodschappen wel heel makkelijk.

Ga naar een goedkope supermarkt

De Lidl en Aldi zijn goedkoper dan bijvoorbeeld de Jumbo en Albert Heijn. “Ja maar de aanbiedingen dan?”. Nee, sorry. Ik merk dat ik standaard voordeliger uit ben bij deze supermarkten.

Maak gebruik van aanbiedingen voor essentiële producten

Is het toiletpapier in de aanbieding? Koop groot in! Essentiële producten als toiletpapier zijn vaak onbeperkt houdbaar.

Plan maaltijden

Het kan enorm veel geld schelen om maaltijden te plannen. Die halve courgette die je nog over had van de pasta van maandag? Die kan mooi in de groentesoep van vrijdag.

Kook voor meerdere dagen tegelijk

Als je een vriezer hebt, kook dan een extra grote pan en begin met het invriezen van eten. Erg handig wanneer je met één of twee personen bent.

Doe boodschappen met een lijstje

Bedenk op basis van je geplande maaltijden wat je nodig hebt en maak een lijstje. En houd je daar aan!

Kijk eens in de kast

Heb je dat blik bonen echt nodig? Of die bouillonblokjes? Het gebeurt mij maar al te vaak dat ik na thuiskomst erachter kom dat ik een product tóch niet nodig had.