Snijbonen invriezen

snijbonen invriezenGroenten invriezen kan veel geld besparen. Soms hou je groente over en is het zonde om het weg te gooien. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld snijbonen hebt gekocht maar dat je ze wat langer wilt bewaren. Ook dan kan invriezen een uitstekende oplossing zijn. Zorg wel dat de snijbonen die je in gaat vriezen redelijk vers zijn. Snijbonen die al enigszins liggen te verpieteren kun je beter niet invriezen. Moet je de snijbonen eerst blancheren voordat je ze invriest of hoeft dat niet? Kun je de hele zak snijbonen zo in de vriezer gooien? En hoe lang kun je de snijbonen in de vriezer bewaren? We leggen het hier allemaal uit.

Snijbonen bereiden

Snijbonen behoren tot de groep peulvruchten en als je ze wilt bereiden kun je ze het beste koken in weinig water met een snufje zout. Gesneden snijbonen moet je circa 8 tot 13 minuten koken. Zijn de snijbonen nog heel, dan duurt het iets langer. Ze zijn het lekkerst als de snijbonen beetgaar zijn.

Vriesbrand voorkomen

Snijbonen kunnen net zoals veel andere groenten ingevroren worden. Wil je ze langer bewaren dan moet je wel met een aantal punten rekening houden. Allereerst moet je zorgen dat de textuur en de smaak van de snijbonen behouden blijft. Daarbij moet je ook vriesbrand voorkomen. Vriesbrand zijn uitgedroogde plekken in bevroren groenten of andere levensmiddelen. Over het algemeen ontstaat dit als het product niet in luchtdichte verpakking wordt ingevroren. In dat geval kan namelijk de lucht doordringen in de verpakking en kan het product uitdrogen. Plekken die zijn uitgedroogd worden vaak donker van kleur, tegen het zwart aan. Schommelingen van temperatuur kunnen ook tot vriesbrand leiden als het product niet goed verpakt is.

Snijbonen invriezen zonder blancheren

Als je rauwe snijbonen hebt, moet je de snijbonen eerst schoonmaken en afspoelen. Daarna kun je ze eventueel in stukjes snijden. Verpak de snijbonen altijd in luchtdichte diepvrieszakjes of een bakje wat goed kan worden afgesloten en geschikt is voor de vriezer. Het beste kun je de snijbonen achter in de vriezer plaatsen en de vriezer moet een temperatuur hebben van -18 graden of lager. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je ze kunt bewaren.

Snijbonen invriezen met blancheren

Als je de snijbonen rauw invriest hoeven niet per se de topjes eraf gehaald te worden. Toch wordt dat wel aangeraden. Ook als je de snijbonen gaat invriezen met blancheren kun je ze er beter af halen. Als je de snijbonen eerst blancheert blijft de smaak en de textuur beter behouden. Daarnaast heeft blancheren nog een aantal voordelen.

Wat is blancheren?

Het blancheren van snijbonen zorgt dat de snijbonen knapperiger blijven en ze blijven ook mooier van kleur. Eventuele schadelijke bacteriën en ongedierte worden gedood en de enzymen die de houdbaarheid van de snijbonen verminderen worden gedeactiveerd. Blancheren is het kortstondig koken van groente. Dit wordt gedaan in een pan zonder deksel. Vanaf het moment dat de snijbonen zich in het kokende water bevinden, gaat de kooktijd in.

Langer dan een maand bewaren

Als je de snijbonen langer dan een maand in de vriezer wilt bewaren, kun je ze beter altijd eerst blancheren. Niet alle groenten blancheer je even lang. Snijbonen moeten circa drie minuten in het kokende water geblancheerd worden. Daarna laat je ze afkoelen onder de koude kraan. Als ze eenmaal volledig zijn afgekoeld leg je ze verspreid op een schaal. Daarna stop je ze in een luchtdichte zak of een luchtdicht vriesdoosje en vervolgens achterin de vriezer die een temperatuur van minimaal -18 graden heeft.

Hoe lang blijven de snijbonen houdbaar?

Snijbonen die rauw ingevroren zijn blijven maximaal drie maanden houdbaar in de vriezer.
Snijbonen die voorgesneden en geblancheerd zijn blijven tot wel een jaar houdbaar in de vriezer.

Snijbonen ontdooien

Wil je de ingevroren snijbonen gaan gebruiken? Ontdooi ze dan in kokend water.