Snijbonen invriezen

Snijbonen invriezen

Groenten invriezen kan veel geld besparen. Soms hou je groente over en kan je deze niet in de koelkast bewaren. En  het is het zonde om de boontjes weg te gooien. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld snijbonen hebt gekocht maar dat je ze wat langer wilt bewaren. Ook dan kan invriezen een uitstekende oplossing zijn. Snijbonen invriezen doe je altijd met verse snijbonen. Bonen die al enigszins liggen te verpieteren kun je beter niet invriezen. Moet je de snijbonen eerst blancheren voordat je ze invriest of hoeft dat niet? Kun je de hele zak verse snijbonen invriezen zonder er iets mee te doen? En hoe lang kun je de snijbonen in de vriezer bewaren? We leggen het hier allemaal uit.

Hoe lang sperziebonen koken

Snijbonen behoren tot de groep peulvruchten en als je ze wilt bereiden kun je ze het beste koken in weinig water met een snufje zout. Gesneden snijbonen moet je circa 8 tot 13 minuten koken. Zijn de snijbonen nog heel, dan duurt het iets langer. Ze zijn het lekkerst als de snijbonen beetgaar zijn. Gebruik altijd verse snijbonen wanneer je deze gaat koken.

Vriesbrand voorkomen

Snijbonen kunnen net zoals veel andere groenten ingevroren worden. Wil je ze langer bewaren dan moet je wel met een aantal punten rekening houden. Allereerst moet je zorgen dat de textuur en de smaak van de snijbonen behouden blijft. Daarbij moet je ook vriesbrand voorkomen. Vriesbrand zijn uitgedroogde plekken in bevroren groenten of andere levensmiddelen. Over het algemeen ontstaat dit als het product niet in luchtdichte verpakking wordt ingevroren. In dat geval kan namelijk de lucht doordringen in de verpakking en kan het product uitdrogen. Plekken die zijn uitgedroogd worden vaak donker van kleur, tegen het zwart aan. Schommelingen van temperatuur kunnen ook tot vriesbrand leiden als het product niet goed verpakt is. Gebruik een diepvrieszak om vriesbrand op je bonen te voorkomen.

Snijbonen invriezen zonder blancheren

Als je rauwe snijbonen hebt, moet je de snijbonen eerst schoonmaken en afspoelen. Daarna kun je ze eventueel in stukjes snijden. Verpak de snijbonen altijd in luchtdichte diepvrieszak of een bakje wat goed kan worden afgesloten en geschikt is voor de vriezer. Het beste kun je de snijbonen achter in de vriezer plaatsen en de vriezer moet een temperatuur hebben van -18 graden of lager. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je ze kunt bewaren.

Snijbonen invriezen met blancheren

Kan je gekookte snijbonen invriezen? Zeker! Dit kookproces wordt blancheren genoemd en wordt niet alleen gedaan bij snijbonen, maar bij allerlei soorten groenten en fruit. Als je de snijbonen eerst blancheert blijft de smaak en de textuur beter behouden. Daarnaast heeft blancheren nog een aantal voordelen.

Wat is blancheren?

Het blancheren van snijbonen zorgt dat de snijbonen knapperiger blijven en ze blijven ook mooier van kleur. Eventuele schadelijke bacteriën en ongedierte worden gedood en de enzymen die de houdbaarheidsdatum van de snijbonen verminderen worden gedeactiveerd. Blancheren is het kortstondig koken van groente. Dit wordt gedaan in een pan zonder deksel. Vanaf het moment dat de snijbonen zich in het kokende water bevinden, gaat de kooktijd in.

Langer dan een maand bewaren

Als je de snijbonen langer dan een maand in de vriezer wilt bewaren, kun je ze beter altijd eerst blancheren. Niet alle groenten blancheer je even lang. Snijbonen moeten circa drie minuten in het kokende water geblancheerd worden. Daarna laat je ze afkoelen onder de koude kraan. Als ze eenmaal volledig zijn afgekoeld leg je ze verspreid op een schaal. Daarna stop je ze in een luchtdichte zak of een luchtdicht vriesdoosje en vervolgens achterin de vriezer die een temperatuur van minimaal -18 graden heeft.

Hoe lang blijven de snijbonen houdbaar?

Snijbonen die rauw ingevroren zijn blijven maximaal drie maanden houdbaar in de vriezer.
Snijbonen die voorgesneden en geblancheerd zijn blijven tot wel een jaar houdbaar in de vriezer.

Bevroren snijbonen ontdooien

Wil je de bevroren snijbonen gaan gebruiken? Snijbonen ontdooien doe je eenvoudig met kokend water. Doe de boontjes in kokend water en laat het geheel even staan.