Behang en behanglijm verwijderen

Behang en behanglijm verwijderen

Het wordt tijd dat je een nieuw behangetje gaat plakken. Het huidige behang zit er al jaren op en je hebt zin in een andere uitstraling. Er zijn mensen die gewoon over het oude behang heen plakken met hun nieuwe behangetje. In oude huizen zie je het nog wel eens. 3 Lagen behang over elkaar geplakt. Doe het niet, al is het verleidelijk om werk te besparen door het oude behang te laten zitten. Het kan zijn dat je bobbels en oneffenheden door je nieuwe, frisse behangetje gaat zien. Of oude naden.. Voor een nieuwe start is alles er af halen het beste.  Bekijk de onderstaande tips en doe er je voordeel mee!

Behang verwijderenBehang en behanglijm verwijderen 1

Behang afweken

De goedkoopste manier van behang verwijderen is weken met een sopje. Gebruik warm water en deponeer hier een flinke scheut azijn, biotex of afwasmiddel in. Gebruik een spons en begin om de eerste banen flink nat te maken. Het is verstandig iets op de vloer te leggen waar het water op druppelt. Doe eerst een paar meter en begin dan weer aan het begin. Voor dit klusje moet je een beetje geduld hebben maar wanneer het behang goed is doorweekt, trek je gemakkelijk hele banen van de muur. Zorg dat je steeds een stuk muur bevochtigd en ga dan weer naar het begin. Gebruik een plamuurmes om een beginnetje te maken. Het is een simpele klus maar vergt wat tijd.

Je kunt om te bevochtigen ook een roller gebruiken en/of een lege flacon waarmee je kunt sprayen. Vul de flacon met water en wat afwasmiddel en begin te sprayen, van behangbaan naar de volgende behangbaan.

Het zelf vochtig maken van behang geeft best wel nattigheid. Zorg ervoor dat de vloer een beetje droog blijft door er plastic o.i.d. op uit te spreiden.

Behang afstomen met een behangverwijderaarBehang en behanglijm verwijderen 2

Met een stoomapparaat behang verwijderen, gaat gemakkelijk en snel. Je hebt minder last van vocht en water. Een stoomapparaat kan worden gehuurd bij de meeste bouwmarkten.

Een stoomapparaat kan worden aangesloten op een stopcontact. Het apparaat wordt gevuld met water en het is even wachten tot dit heet wordt. Wanneer het apparaat gaat stomen houdt je de stoommond een seconde of 30 tegen de muur en steek je direct het behang los met een plamuurmes. Een stoomapparaat is vooral geschikt voor grote oppervlakken. Werk van boven naar beneden.

Zwaar papier verwijderen

Wanneer zwaar behangpapier moet worden verwijderd, is het slim om met een spijkerroller gaatjes in het behang te prikken. Vocht dringt dan sneller in het behang zodat het gemakkelijker kan worden verwijdert. Vooral het dikkere vinylbehang kan nog wel eens problemen geven. Dit bestaat meestal uit twee lagen. Heb je de bovenste laag verwijdert, dan kan eventueel op de onderste laag worden behangen.

Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang kan nog wel eens problemen geven omdat het met lijm op waterbasis is geplakt. Helemaal doorweken is een goede optie. Het gebeurt echter nog wel eens dat er stukjes muur meekomen. Wanneer alle behang is verwijderd, is het zaak om deze met muurvuller te repareren.

Durf je het glasvezelbehang niet te verwijderen omdat de muur eronder ook al slecht bleek, en dat je daarom in het verleden gebruik had gemaakt van glasvezel? Behang er dan gewoon over heen.

Restanten en behanglijm verwijderen

Restanten behang verwijder je door nog even met een sponsje met water op de plekjes te deppen. Met een plamuurmes schraap je het behang van de muur. Ben je van plan om het muurtje te gaan sauzen of schilderen, dan is het zaak om alle behanglijm van de muur te krijgen. De lijm die nog op de muur zit zal zachter moeten worden om deze eraf te krijgen. Gebruik heet water met een lepel zuiveringszout en een paar druppeltjes afwasmiddel.

Wat ook goed werkt is natriumfosfaat. Een schoonmaakmiddel, wat industrieel, in bedrijven wordt gebruikt. Is wel erg slecht voor het milieu, dus voorgaande tip eerst even proberen.

Op deze manier ga je te werk

  • Altijd er voor zorgen dat je de vloer goede bescherming biedt. De muur dient zeker een uur goed nat te worden gehouden met de afwasmiddeloplossing en uiteraard druipt er dan water op de vloer. Laat het water  goed doordringen in de lijmresten.
  • Daarna met een spons goed gaan schrobben.  Nog even afnemen met schoon water en een uitgewrongen doek en de muur goed laten drogen.
  • De volgende dag kan er op gesausd of geschilderd worden.