Aluminium poetsen

Aluminium poetsen

Voorwerpen van aluminium zijn terug te vinden in ieder huis. Van magnetrons tot afzuigkappen tot pannen, het bestaat allemaal uit aluminium. Aluminium heeft vaak een nette en mooie uitstraling, vooral door de glans. Echter blijft aluminium alleen zo wanneer het goed schoon gehouden word. Het reinigen blijkt een lastige klus, alhoewel het niet zo ingewikkeld is als je weet hoe je het op de juiste manier reinigt. Omdat veel mensen hier nog vragen over hebben, vertellen wij u hier alles over het reinigen en laten glanzen van aluminium!

Waarom aluminium reinigen?

Na verloop van tijd zal aluminium een doffe uitstraling krijgen, veroorzaakt door vingerafdrukken, aanslag en voedselresten. Dit hardnekkige vuil zorgt onder andere voor corrosie, wat de beschermlaag van het aluminium aantast. Doordat deze beschermlaag aangetast wordt, gaat de levensduur van het aluminium achteruit. Dit is dan ook de reden om aluminium regelmatig te reinigen, zodat het aluminium zo lang mogelijk mee kan. Corrosie tegengaan en glans weer laten ontstaan kan voldaan worden op verschillende manieren, die we hieronder zullen bespreken!

Aluminium reinigen: 4 tips

Aluminium kan gereinigd worden met verschillende producten, waaronder veel huishoudelijke producten. Hier zullen wij de 4 meest gebruikte producten, naast HG staalpolish, en de bijbehorende methode noemen om aluminium schoon te maken.

1. Water en zeep
De eerste en simpelste manier om aluminium te reinigen is door middel van zeep in combinatie met water. Eerst is het van belang om zoveel mogelijk vuil van het aluminium oppervlak te verwijderen met water en een spons, zodat alleen de hardnekkige plekken overblijven. Maak dan een mengsel van warm water en zeep en schrob met de zachte kant van een spons over de geoxideerde plekken (de harde kant van de spons veroorzaakt krassen!) Ook kan je water koken in de pan en overige vuilresten verwijderen met een spatel of dergelijken.

2. Azijn
Het tweede product voor het schoonmaken van aluminium is azijn. Dit kan u doen op de volgende manier. Maak een mengsel van azijn met water in de pan, roer dit door en breng het aan de kook. Haal vervolgens de pan van het fornuis en schrob met de zachte kant van een spons over de doffe/vieze plekken om de pan schoon te maken. Hierna kan de pan afgespoeld worden met schoon water.
Dit mengsel kan ook gebruikt worden om andere producten gemaakt van aluminium te reinigen.

3. Citroenzuur
De derde manier om aluminium te reinigen is het gebruik van citroenzuur. Voordat u dit gebruikt, is het eerst van belang het aluminium oppervlak goed schoon te maken met afwasmiddel en een spons, zodat het meeste vuil al verwijderd is. Pak vervolgens een schijfje citroen met wat zout en schrob dit over de bevuilde plekken. Na het schrobben kan het afgespoeld worden of afgenomen worden met een vochtige doek.

4. Ketchup
Het vierde product om aluminium schoon te krijgen is ketchup. Ketchup bevat namelijk zuren die oxiderende plekken op aluminium kunnen verwijderen. De ketchup moet uitgesmeerd worden over de aanslag. Na een kwartier kan dit er weer afgespoeld worden of schoongemaakt worden met een vochtige doek.
Werkt geen van bovenstaand genoemde manieren? Of is er geen gewenst resultaat? Gebruik dan de HG staalpolish voor al het hardnekkige vuil, zoals beschreven hieronder!

HG staalpolish: hét product om aluminium mee te poetsen

Wanneer het niet lukt om uw aluminium te reinigen met huishoudelijke producten, is er altijd de HG staalpolish nog! De HG staalpolish reinigt, glanst en beschermt in één behandeling roestvrijstalen (RVS) aanrechtbladen, pannen en keukengerei, maar ook aluminium en koperen pannen, kunststof aanrechtbladen, chromen kranen, fluitketels en elektrische kookplaten. Her-vervuiling word voorkomen door de beschermende werking, en de polijstende werking van de HG staalpolish zorgt voor een glanzend resultaat.
Voordat de HG staalpolish het gewenste resultaat geeft, is het erg van belang dat deze op de juiste manier gebruikt wordt. Gebruik het product daarom als volgt:

1. Begin met het schudden van de HG staalpolish voordat u deze gebruikt.
2. Nadat het goed geschud is, kan u een beetje van het product aanbrengen op een vochtig doekje.
3. Wrijf dit dan goed en stevig over het aluminium. Wrijf in één richting, zodat er een glanzend effect ontstaat.
4. Neem het oppervlak vervolgens af met een uitgespoeld doekje en wrijf het met een schone doek op.

* Bij een lichte aanslag of verontreiniging kan de HG staalpolish ook worden ingewreven met een vochtige spons, waarna het ook met een natte doek moet worden afgenomen.

Vies aluminium voorkomen: 2 tips

Om uw aluminium te blijven behouden en om u een hoop moeite te besparen, is het belangrijk om aanslag, corrosie etc. te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat u uw aluminium niet zo vaak hoeft te reinigen is het handig om op de volgende twee punten te letten.

1. Let op met spetters
Spetters in de keuken zijn nauwelijks te ontkomen, hoewel u het wel kan minimaliseren. Bijvoorbeeld door minder vet te gebruiken in de pan, een spatdeksel te gebruiken, en zo min mogelijk keukengerei (wat niet gebruikt word) in de buurt van het fornuis houden, zodat ongebruikt materiaal niet onnodig vies wordt.

2. Neem vuil direct af
Naast het minimaliseren van spetters is het ook erg belangrijk om vuil direct schoon te maken. Hoe eerder je viezigheid schoonmaakt, hoe makkelijker. Wanneer u vuil ziet in de keuken, neem dit dan gelijk af. Zo voorkomt u het ontstaan van hardnekkig vuil en oxidatie.