Afzuigkap schoonmaken

Afzuigkap schoonmaken

Tegenwoordig is de afzuigkap een mooi item in de keuken. De RVS-kappen zien er aantrekkelijk uit en vormen een fraaie toevoeging aan het keukenapparatuur. We zijn dus best snel geneigd om de buitenkant van de afzuigkap schoon te houden, maar de binnenzijde voor het gemak maar te vergeten. En daar gaat het nu juist om. Vet en vuil, wat in de filters van de kap gaat zitten, zijn namelijk, wanneer je dit sporadisch verwijdert, nogal brandbaar. Wanneer je op een vervelend moment een keer de vlam in de pan krijgt, kan dit zomaar de afzuigkap in de hens zetten.

Ook de gezondheid van iedereen in huis is belangrijk. Fijnstof wordt door een vieze afzuigkap niet goed afgevoerd. Dit kan betekenen dat de gezondheid wordt aangetast. Wanneer de afzuigkap eens per 2 maanden wordt gereinigd aan de binnenzijde, zal deze beter vieze luchtjes afvoeren en duidelijk veel langer meegaan.

Metalen filter schoonmaken Afzuigkap schoonmaken 1

Heeft de afzuigkap een metalen filter dan kan deze in de afwasmachine meegedraaid worden. De meeste afzuigkappen hebben 1 of 2 kleine filters die gemakkelijk in de afwasmachine passen. Sommige filters kunnen echter op den duur wat beschadigingen tonen. Dit komt doordat door de vaatwastablet het materiaal als het ware wordt uitgebeten.

Wel wordt de filter blinkend schoon in de machine, mede doordat het hete water alle vet doet oplossen en verdwijnen.

Met de hand roosters reinigen

Heb je geen vaatwasser, laat dan het rooster een poosje weken in een sopje van heet water en een mild schoonmaakmiddel. In plaats van een afwasmiddeltje te gebruiken kan ook worden voldaan met een eetlepel soda. Pas echter op met aluminium roosters. Deze nóóit laten weken met soda.

Een andere manier is de volgende:

Leg de roosters in een ruime pan met water en citroensap. Zet op het vuur en laat het water koken. Zet de afzuigkap aan. De vettigheid krijg je daarna met een borstelbeurt prima van de roosters. Daarna kan een silliconenspray worden gebruikt om vetafzetting in de toekomst te verminderen.

Binnenzijde afzuigkap

Staan de filters in je afwasmachine of te weken dan heb je even tijd om de binnenzijde van de afzuigkap te reinigen. Dit kan alleen als je er goed bij kan en wanneer het veilig is natuurlijk. Trek in ieder geval de stekker uit het stopcontact. Zorg dat de motor niet vochtig wordt en droog na het afnemen de binnenzijde goed af met een oude theedoek voordat de stekker er weer in gaat.

Vaak zitten er scherpe randjes aan de binnenkant. Kijk dus goed uit voor je handen.

Ik haal meestal het kapje van het lichtje eraf en week dit samen met de filters. Je kunt voor het reinigen van dit klusje een allesreiniger of groene zeep gebruiken. Maar ammonia met heet water is ook prima!Afzuigkap schoonmaken 2

Buitenzijde afzuigkap

Een RVS-afzuigkap kan het beste worden schoongemaakt met een schoonmaakmiddel van groene zeep en water. Gebruik na de sopbeurt een microvezeldoekje om de kap mooi op te poetsen en de laatste resten vuil te verwijderen. Ook kan een oude theedoek worden gebruikt voor deze klus.

Is de buitenzijde echt heel vet, gebruik dan heet water met wat ammonia om te reinigen.

Stoffen filter

Sommige afzuigkappen zijn voorzien van een stoffen filter. Het is dan verstandig, om deze na ongeveer een week of 6 te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe. Het schoonmaken van de filterhouder is hetzelfde als bovenstaande werkzaamheden.

Tip!

Wanneer je er niet zeker van bent of het filter moet worden vervangen, zet dan de afzuigkap aan en houd een papiertje tegen het filter. Is de zuiging nog zo sterk dat het papiertje blijft plakken, dan is vervanging overbodig!

.