Zonnescherm schoonmaken

Zonnescherm schoonmaken

Ze komen er weer aan…de zonnige dagen. Tijd om wat meer aandacht te besteden aan het zonnescherm. Het zonnescherm beschermt immers tegen te fel zonlicht en zorgt voor een fijn klimaat in de woon- of slaapkamer. Tijdens warme dagen geeft het zonwerend effect een koel klimaat op bijvoorbeeld het terras omdat er een schaduwoppervlak ontstaat. Terraszonwering kan worden gebruikt voor zowel smalle als brede gevels.

Een zonnescherm kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden koeler. De ergste hitte houdt je dus buiten je woning. Een zonwering heeft een isolerende werking en kan zorgen voor een prettig schaduwplekje in de tuin. Wanneer er sprake is van een doek wat goed het licht tegenhoudt zal het binnen in huis wat donkerder zijn. Vooral een donker zonnescherm zal voor minder licht zorgen.

Regen

Een kwaliteitszonnescherm kan prima tegen de regen. Het scherm moet wel schuin aflopend zijn, zodat het water er gemakkelijk afloopt. Wel even goed laten drogen voordat het scherm weer wordt opgerold. Wanneer het zonnescherm nat in de casette komt zal er een vochtige situatie ontstaan. Dit kan vlekken en/of schimmel veroorzaken. Ook wanneer vogelpoep, stuifmeel en blad op het doek blijft liggen kan schimmel veroorzaken.

Soorten zonneschermen

Er kan onderscheid worden gemaakt in 5 soorten schermen.

  • Uitvalscherm
  • Knikarmscherm
  • Screen (rolluik)
  • Markiezen en shutters

In deze blog gaan we het hebben over een uitvalscherm, markiezen en knikarmschermen. Deze zijn voorzien van doek en zullen van tijd tot tijd moeten worden gereinigd.

Uitvalscherm

Een uitvalscherm is de meest voorkomende soort zonwering voor buiten. Het scherm wordt aan de buitenzijde van de woning bevestigd en kan met een draaistang of elektrisch in- en uitgeklapt worden. Deze populaire zonwering is relatief betaalbaar en handig in het gebruik. Een uitvalscherm is verkrijgbaar in vele kleuren en prints en kan een compleet terras in de schaduw zetten. Ook bij tropische temperaturen is het dan goed toeven in de tuin. Klap het scherm wel in wanneer het slecht weer dreigt te worden. Ook stormachtige wind is niet echt een aanrader om het scherm uitgeklapt te houden.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm wordt ondersteund door uitvouwbare knikarmen. Een knikarmscherm is relatief best groot en kan goed worden gebruikt om een wat groter tuinterras te beschermen tegen de zon. Grote oppervlakken kunnen door de knikarmschermen schaduwvrij worden gemmaakt. Een knikarmscherm is wat duurder dan een uitvalscherm en is functioneel door de elektrische bediening.

Markiezen

Markiezen geven een jaren ’30 woning een authentieke uitstraling. Grotere vrijstaande huizen en boerderijen geven een woning een traditioneel, karakteristiek uiterlijk. Markiezen houden zonlicht prima tegen maar zijn vrij prijzig in aanschaf.

Zonnescherm reinigen

Wanneer je een zonnescherm aanschaft, doe je dat voor een flink aantal jaren. Het is dan ook een behoorlijke investering. Een zonnescherm zal ongeveer 15 tot 20 jaar mee moeten gaan. Mits je natuurlijk goed onderhoud pleegt.

Reinigen van het doek

Voordat je begint met het reinigen van je zonnescherm is de aanschaf van een goed schoonmaakmiddel een aanrader. Je kunt kiezen voor HG Zonneschermreiniger maar ook gewone schoonmaakazijn werkt prima en is goedkoper. Beide middelen zorgen er voor dat groene aanslag verdwijnt en kleuren die verbleekt zijn weer zullen terugkeren. Gebruik geen agressieve chemische middelen. Maak je zonnescherm schoon op een bewolkte dag. Fel zonlicht is geen aanrader omdat vocht snel opdroogt en kan zorgen voor vlekken.

Droog schoonmaken

Gebruik een schone, zachte borstel en borstel voorzichtig los vuil weg. Zorg dat het scherm helemaal uitgeklapt is. Soms kan een droge schoonmaakbeurt al voldoende zijn om vlekken te verwijderen. Zijn er echter hardnekkige vlekken aanwezig, dan is een vochtige schoonmaakbeurt de volgende stap.

Nat schoonmaken

Begin altijd voorzichtig te poetsen met een zachte borstel of spons. Gebruik lauw water. Hardnekkige vlekken kunnen met  groene zeep of Biotex worden verwijderd. Heb je groene aanslag op het scherm, gebruik dan schoonmaakazijn. HG zonneschermreiniger is een tweede optie.

Poets nu het gehele doek helemaal schoon. Laat het sopje een kwartiertje intrekken en spoel met de waterslang of emmers water weer schoon. Gebruik in ieder geval nóóit een hogedrukreiniger. Deze kan ernstige beschadigingen veroorzaken.

Goed laten drogen!

Een zonnescherm moet altijd kurkdroog zijn voordat deze weer wordt ingerold. Ook wanneer het scherm is natgeregend is drogen erg belangrijk. Wanneer je een zonnescherm vochtig zou oprollen, kunnen schimmels op het doek groeien. Spuit na drogen een impregneermiddel op het doek. Ook daarna moet een doek goed drogen voordat je het in de cassette rolt.

Markiezen

Markiezen moeten op dezelfde manier als een uitval- of knikarmscherm worden schoongemaakt. De omkasting van markiezen, kunnen met water worden gereinigd. Krijg je deze niet schoon, gebruik dan een mild schoonmaakmiddeltje en poets voorzichtig om aantasten van lak te voorkomen.

Harde onderdelen schoonmaken

Een zonnescherm heeft armen en aan de voorzijde een bak. Maak deze onderdelen schoon met gewoon, warm water. Mocht dit niet lukken, gebruik dan een mild schoonmaakmiddeltje. Afwasmiddel is prima. Géén schuursponsjes gebruiken of een hoge druk reiniger. Dit tast de lak aan. Gebruik altijd een zachte borstel en/of spons. Vouw een knikarmscherm en een uitvalscherm weer op wanneer alles volledig is opgedroogd.

Vlekken

Wanneer je ernstige vlekken in je zonnescherm hebt ontdekt, is azijn het aangewezen middel om te gebruiken voor een gedegen vlekverwijdering. Maak een mengsel van 2 delen warm water en twee delen azijn. Gebruik een zachte doek en dompel deze in dit mengsel. Wrijf hiermee over de vlekken op het scherm. Spoel steeds de vieze spons of doek uit met schoon water.

Geld besparen

Door 2 x per jaar zelf het zonnescherm schoon te maken bespaar je al snel 120 euro. Hoe groter het scherm, hoe meer je kwijt bent aan reinigen. Om een mooi schoon terrasscherm te krijgen bespaar je dus vele euro’s en kun je genieten van een schone, frisse uitstraling! Het is zo wie zo goedkoper om regelmatig je uitval- of knikarmscherm te reinigen. Wanneer je een nieuw zonnescherm moet aanschaffen betaal je al snel 35 euro per vierkante meter. Regelmatig onderhoud zal dus wel degelijk lonend zijn.