Zilver schoonmaken

zilver schoonmakenZilver is een van de meest geliefde edelmetalen. Zilver heeft een mooie heldere glans, maar na verloop van tijd wordt het dof en het kan ook zwart worden. Dan is het tijd om je zilver te poetsen. Hoe maak je zilver weer snel mooi schoon?

Zilver poetsen en weer laten glimmen

Er zijn veel verschillende methodes om zilver schoon te maken. Maar pas op met radicale schoonmaaktechnieken. Chemische reacties kunnen zilver aantasten. Je zilveren bestek reinigen door een chemische reactie op te wekken, lijkt handig en snel te werken, maar je zilver kan er deels door oplossen. Soms krijg je het juist door verkeerd behandelen niet meer mooi glimmend. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op welke manieren kun je zilver reinigen en wat is een veilige methode?


Tips om zilver te poetsen

Er bestaan heel handige websites met allerlei weetjes. Er worden ook veel tips gegeven om zilver schoon te maken, maar niet alle middeltjes zijn goed voor de kwaliteit van je zilver. Zilverpoetsmiddel dat speciaal gemaakt is om zilver te poetsen, is veilig. Huismiddeltjes kunnen je zilver snel schoonmaken maar misschien ook zilverlaagjes beschadigen. Het is afhankelijk van welke stoffen je gebruikt. Controleer dus altijd zelf eerst of een tip om zilver schoon te maken veilig is. Je blijft zelf verantwoordelijk voor eventuele schade aan zilveren voorwerpen.

Zilveren bestek schoonmaken met baking soda, zout en zilverpapier

Er circuleert een tip om zilver bestek heel snel te reinigen door het in heet water te leggen met een eetlepel baking soda, een eetlepel zout, en een stuk omgekeerd zilverpapier. Sommigen raden zelfs nog azijn erbij aan. Het zilveren bestek moet contact maken met het zilverpapier, daardoor treedt er een chemische reactie op. Inderdaad wordt zilver daar in een klap schoner van, maar het haalt ook een laagje van je verzilverde bestek af. Daardoor is je verzilverde bestek ineens een stuk minder waardevol.

Dergelijke agressieve methodes werken dus wel maar ze zijn niet goed voor je zilveren bestek. Daarom zijn ze waarschijnlijk ook niet goed voor je zilveren sieraden. Zilver is geen hard metaal maar kan op zich wel tegen een stootje. Zuren en zout en chemische reacties kunnen zilver echter wel aantasten. Heb je geen poetsmiddel in huis en wil je toch die mooie zilveren ketting om? Probeer dan een huismiddeltje uit wat veiliger is dan bovengenoemde methode.

Zilver poetsen met tomatenketchup

Zilver schijn je ook te kunnen poetsen met tomatenketchup. Schade lijkt het niet te doen, alhoewel daar misschien nog geen onderzoek naar is gedaan. Wil je het toch uitproberen, leg dan je zilveren sieraad onder een dikke laag ketchup en poets het (na een minuutje inwerken) schoon met een oude tandenborstel. Daarna goed afspoelen met water. Het zilver ziet er een stuk schoner uit maar of het ook goed is voor je zilver is onbekend.

Zilver poetsen met tandpasta

Gewone tandpasta is prima om sieraden schoon te maken. Gewoon wat tandpasta op een oude tandenborstel en poetsen maar. Gebruik gewone tandpasta met pepermuntsmaak, dus geen tandpasta met zeezout of zoiets dergelijks. In principe zullen je zilveren sieraden van een poetsbeurtje met tandpasta weer mooi gaan blinken. Naspoelen met water. Of het fijne schuurmiddel in tandpasta je zilver minuscule krasjes geeft, is niet bekend.

Zilver poetsen met bier

Bier heeft ook een reinigend effect op zilver. Dompel je doffe zilveren sieraden onder in een bakje met bier en laat een nachtje liggen. De volgende dag de bierlucht eraf spoelen en je zilveren sieraden zijn weer netjes. Het bier kun je daarna uiteraard niet meer opdrinken dus dat gooi je weg. Of deze methode helemaal veilig is voor je sieraden laten we in het midden, alhoewel er ook niet veel klachten over rondgaan.

Zilver poetsen met citroen en zout

Citroen is een bijtend zuur goedje en als je een halve citroen in een beetje zout stempelt en dan over dof zilver haalt, zie je een duidelijk verschil. Het zilver wordt er schoner van. Of het 100% veilig is voor je sieraden is eigenlijk niet met zekerheid te zeggen. Bij eenvoudige zilveren sieraden kun je deze tip weleens uitproberen, maar als je een duur zilveren erfstuk hebt, kun je beter een mildere oplossing uitproberen.

Zilver poetsen met zilverpoets

Er zijn dus heel veel manieren om dof zilver weer mooi te maken. De meest bekende manier is natuurlijk een zilverpoetsmiddel met een doekje. Voor een paar euro koop je al een flesje met zilverpoets in een supermarkt of drogist, en van zilverpoets weet je zeker dat je zilver weer een natuurlijke, mooie glans krijgt en dat het niet beschadigd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>