WC ontstoppen

WC ontstoppen

Een toilet waar je geen gebruik meer van kunt maken, is in een druk gezin echt heel erg vervelend. Want wat moet je? Een keertje bij de buren is niet erg, maar wanneer je een aantal kinderen hebt, zullen de buurtjes er niet blij van worden. Er is maar één remedie en dat is zo snel mogelijk de WC ontstoppen.

Oorzaken

Wanneer het water bij doortrekken van het toilet omhoog komt en niet of heel langzaam doorloopt is er sprake van een blokkade. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van de kids heeft per ongeluk een wc-rol in het toilet laten vallen en doorgetrokken. Maar ook te veel gebruik van toiletpapier kan de oorzaak zijn. En wat te denken van vochtige toilet- of reinigingsdoekjes? Deze geven ook verstoppingen. Gebruik in ieder geval nóóit keukenpapier of kranten om je billen te reinigen. Deze kunnen echt niet door het toilet worden gespoeld omdat ze een geheel andere structuur hebben dan wc-papier.

Maandverband en tampons

Nog steeds zijn er vrouwen die hun tampons en maandverband door het toilet spoelen. Dit is echt de grootste fout die je maken kunt. Toiletpapier valt uit elkaar maar een tampon zwelt helemaal op wanneer deze nat worden. Dit geld ook voor maandverband, incontinentieverbanden en inlegkruisjes. Deze producten horen na gebruik in een vuilnisbak. Door deze artikelen op een normale manier weg te gooien spaar je ook nog eens het milieu.

Een verstopping

Het verstopt raken van het toilet, door bijvoorbeeld steeds weer vochtige doekjes door te spoelen, kan op den duur een grote verstopping ontstaan. Niet alleen het toilet stroomt over maar het riool kan ook overbelast raken. Dit geeft enorm veel stank en vervuiling. Je hebt zelfs de kans dat een rioolpijp gaat scheuren en vies water wegsijpelt onder je woning. Dus waarom zou je dit soort artikelen door je toilet spoelen? Het zorgt er ook nog is een keer voor dat afval in zee terecht komt en dat is niet zo fijn voor de dieren die in zee verblijven.

Dus de volgende zaken gooi je in de prullenbak,

 • Maandverband
 • Inlegkruisjes
 • Luiers
 • Vochtige schoonmaakdoekjes
 • Vochtig toiletpapier
 • Babybillendoekjes en snoetenpoetsers
 • Incontinentiemateriaal
 • Wattenstaafjes
 • Wattenschijfjes
 • Losse haren uit je haarborstel
 • Papieren zakdoekjes
 • Keukenpapier
 • Frituurvet
 • Medicijnen
 • Krantenpapier
 • Verfresten en terpentine
 • Wasbenzine

Eigenlijk horen alleen de drie P’s thuis in het toilet,

 • Poep
 • Plas
 • Poeppapier (toiletpapier)

Urinesteen

Heb  je bij regelmaat een verstopt toilet dan zou daar ook urinesteen de oorzaak van kunnen zijn. Urinesteen nestelt zich na jaren op de binnenkant van de afvoerbuizen en bestaat uit kalk en een combinatie van zouten. Deze steenachtige aangroei maakt de leidingen ruwer aan de binnenzijde. Met dat gevolg dat er van alles achter kan blijven hangen wat weer tot een verstopping kan leiden.

Azijn

Langdurig opgehoopte urinesteen kan verstoppingen veroorzaken. Je kunt dit oplossen door water met azijn te gebruiken. Meng 1 liter azijn met 9 liter heet water. Giet dit mengsel in het toilet en laat minimaal één nacht inwerken. Daarna het toilet goed borstelen en doortrekken. Zo nodig herhalen.

Cola

Omdat cola niet alleen lekker is, maar ook een milde zuurgraad bevat kan dit prima worden gebruikt om kalk en urinesteenresten te verwijderen. Giet 2 koppen cola in het toilet en laat inwerken. Herhalen wanneer dit noodzakelijk is.

Het échte ontstoppingswerk

Is er in het toilet in de afvoer een prop ontstaan omdat er bijvoorbeeld teveel aan toiletpapier is gebruikt, dan krijg je dit met een beetje azijn niet weg. Dan heb je andere middelen nodig! Voordat je aan de slag gaat controleer eerst of het toilet of wel de afvoer verstopt zit. Zit de verstopping daadwerkelijk in het toilet en ga je de verstopping zelf regelen, bescherm dan je vloer met oude doeken en kranten. Wanneer je een overstroming krijgt wordt het water geabsorbeerd. De ruimte moet goed worden geventileerd. Draag rubberen handschoenen en oude kleding.

Een toilet is meestal een broedplaats van bacteriën. Bescherm jezelf tegen besmettingen. Gebruik je chemische middelen, lees dan altijd goed de instructies. Nóóit twee schoonmaakmiddelen tegelijk gebruiken. Dit kan vervelende reacties veroorzaken. Draai de waterkraan altijd dicht van het toilet. Zo heb je minimaal kans op lekkages etc.

Met de hand

Wanneer de verstopping betrekkelijk vooraan zit, is het misschien mogelijk om deze met de hand te verwijderen. Trek altijd een rubberen handschoen aan. De overgebleven rommel kun je gemakkelijk doorspoelen. Daarna goed het toilet schoonmaken en met bleekwater ontsmetten!

Heet water

Gloeiend heet water kan nog wel eens helpen om het toilet te reinigen. Giet vanaf een hoge afstand het water in de toiletpot. Blokkades lossen op en door de kracht van het water worden de ongerechtigheden dieper in het riool geduwd. Daarna direct doortrekken en het toilet reinigen.

Plopper gebruiken

Ga naar de doe het zelf zaak en vraag om de juiste ontstopper. Er zijn namelijk verschillende ploppers in de handel. Voor jou probleem is er vast wel eentje. Wanneer je de plopper langzaam naar beneden duwt, ontstaat er een vacuüm. Met veel kracht weer los trekken en de blokkade komt dan waarschijnlijk mee. Wel er voor zorgen dat er voldoende water in het toilet staat. Herhaal dit een aantal keren, totdat de verstopping is verholpen.

Ontstoppingsmiddel

Het is natuurlijk veel beter om géén chemische middelen te gebruiken, maar soms kan het niet anders. Wanneer er vreemde materialen in de afvoer zitten (plastic of metaal) kan beter een loodgieter worden gebeld. Weet je echter zeker dat het een organische verstopping is, dan kan prima een ontstoppingsproduct worden gebruikt. Wel altijd goed de instructies lezen en veiligheidsmaatregelen treffen.

De loodgieter bellen

Heb je er echt alles aan gedaan om de verstopping op te heffen maar er gebeurt niks? Dan is er maar één professional die je moet bellen en dat is de loodgieter. Binnen no-time heeft deze vakman een verstopping opgelost.