Wasmachine filter schoonmaken

Als je wasmachine niet goed werkt of minder efficiënt is dan normaal, is het misschien tijd om het wasmachine filter schoon te maken. Het schoonmaken van het filter is een van de belangrijkste klusjes in het huishouden omdat het ervoor zorgt dat je wasmachine optimaal werkt en je kleding altijd schoon en fris ruikt. Het is niet alleen van belang om je filter periodiek te reinigen om de werking van je wasmachine te waarborgen, maar ook om onaangename geuren te voorkomen en schimmelvorming te voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je het wasmachine filter gemakkelijk en snel kunt schoonmaken zonder de hulp van een professional.

Wat is een wasmachine filter?

Voor we beginnen met het schoonmaken van het wasmachine filter, is het belangrijk om te weten wat het is en waar het zich bevindt. Het wasmachine filter is een klein plastic of metalen rooster dat zich bevindt aan de onderkant of voorkant van de wasmachine. Het vangt al het vuil op dat je niet wilt dat in de afvoerpomp of de afvoerleidingen terechtkomt. De afvoerpomp drijft het water uit de wastrommel de afvoerleidingen in, waardoor deze verstopt kan raken bij allerlei vuil zoals draadjes, haren, munten, etc.

Hoe weet je wanneer het wasmachine filter moet worden schoongemaakt?

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken wanneer het tijd is om het wasmachine filter schoon te maken. Eén ervan is wanneer je een vreemde geur uit je wasmachine ruikt. Dit is vaak een indicatie dat er schimmel of vuil in het filter zit. Een ander teken is wanneer je merkt dat je wasmachine niet goed meer spoelt of centrifugeert, of wanneer het water niet goed wegloopt.

Hoe vaak moet je het wasmachine filter schoonmaken?

Het is belangrijk om je filter ongeveer een keer in de drie maanden schoon te maken. Als je zeer intensief gebruik maakt van je wasmachine, bijvoorbeeld door het wassen van sportkleding na een wedstrijd of het wassen van dekens en kussens, dan is het raadzaam om het filter wat vaker te controleren.

Hoe het wasmachine filter schoon te maken

Nu je weet waar het wasmachine filter zich bevindt en wanneer het schoongemaakt moet worden, leggen we uit hoe je het filter gemakkelijk kunt schoonmaken. Zorg er allereerst voor dat je de stekker van de wasmachine uit het stopcontact haalt. Daarna kan je beginnen met het schoonmaken van het filter door de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Zoek het filter

Zoek het filter door eerst de lade voor het wasmiddel uit te trekken. Kijk daarna onder aan de voorkant van je wasmachine, waar je een ronde toegangsdeur ziet. Achter deze deur bevindt zich het wasmachine filter.

Stap 2: Maak het filter los

Draai het filter los door het met de klok mee te draaien. Gebruik een doekje om het filter vast te houden terwijl je het losdraait omdat het met vuil bedekt kan zijn.

Stap 3: Maak het filter schoon

Maak het filter schoon met behulp van warm water en een borstel. Je kunt ook een tandenborstel gebruiken omdat deze in staat is om vuil uit de kleine gaatjes van het filter te verwijderen. Houd het filter onder de kraan om ervoor te zorgen dat alle vuil is verwijderd.

Stap 4: Plaats het filter terug

Droog het filter af met een doek en plaats het terug op zijn plek. Draai het nu tegen de klok in vast.

Veelgestelde vragen

1. Kun je het wasmachine filter met zeep schoonmaken?
Nee, het wordt afgeraden om het wasmachine filter met zeep schoon te maken, aangezien zeepresten het filter kunnen verstoppen.

2. Is het veilig om het wasmachine filter met een hogedruk-reiniger schoon te maken?
Nee, het is geen goed idee om het wasmachine filter met een hogedruk-reiniger schoon te maken. Dit kan het filter beschadigen en het resetten is niet altijd mogelijk.

3. Wat gebeurt er als het wasmachine filter verstopt raakt?
Wanneer het wasmachine filter verstopt raakt, kan het water niet goed wegzakken en kan schade aan de interne onderdelen van je wasmachine veroorzaken.

4. Waarom moet ik het wasmachine filter reinigen?
Je moet het wasmachine filter reinigen omdat het vuil, haren en munten verzamelt die anders in de afvoerpomp of afvoerleidingen terecht kunnen komen.

5. Kan het wasmachine filter zonder professionele hulp worden gereinigd?
Ja, je kunt het wasmachine filter zelf reinigen zonder professionele hulp. Gebruik een tandenborstel en warm water om het filter goed te reinigen.