Wasbak verstopt

Het is een veelvoorkomend probleem: een verstopte wasbak. Vaak ontstaat dit doordat er etensresten, haren, zeepresten en andere viezigheid in de afvoer terechtkomen. Een verstopte wasbak kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Hieronder volgen vijftien handige tips!

Oorzaken van een verstopte wasbak

– Etensresten
– Haren
– Zeepresten
– Vet
– Vocht

Oplossingen voor een verstopte wasbak

– Warm water en soda
– Plopper
– Ontstoppingsveer
– Vuilniszak en een emmer water
– Azijn en baking soda
– Tuinslang
– Ontstoppingsmiddel
– Handmatig de afvoer reinigen
– Professionele hulp inschakelen

Tips om een verstopte wasbak te voorkomen

– Gebruik een zeefje
– Gooi etensresten in de prullenbak
– Maak de wasbak regelmatig schoon
– Spoel de wasbak regelmatig door met heet water
– Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen

Nu je weet wat de oorzaken van een verstopte wasbak kunnen zijn en welke oplossingen er zijn, kan je eindelijk die wasbak ontstoppen. Hieronder leggen wij deze tips verder uit.

Etensresten

Etensresten zijn één van de grootste veroorzakers van een verstopte wasbak. Gooi etensresten dus niet door de wasbak, maar gooi ze in de prullenbak. Als je per ongeluk toch etensresten door de wasbak hebt gespoeld, kan je het oplossen met warm water en soda. Giet een flinke schep soda in de afvoer en spoel het vervolgens door met een liter warm water. Herhaal dit proces een aantal keer en de wasbak zou weer moeten doorlopen.

Haren

Haar kan ook een oorzaak zijn van een verstopte wasbak, vooral als je lange haren hebt. Je kunt het probleem oplossen met behulp van een plopper, een ontstoppingsveer of een vuilniszak met water. Om het haar uit de afvoer te verwijderen met behulp van een vuilniszak moet je als volgt te werk gaan. Plaats de zak over de afvoer en vul de wasbak met water. Duw vervolgens de zak met kracht naar beneden. Doordat de zak zich vacuüm trekt, komt het vuil los.

Zeepresten

Door het gebruik van zeep in de wasbak, kan er een laagje ontstaan aan de binnenkant van de afvoer. Hierdoor kan er makkelijk viezigheid blijven hangen, waardoor de wasbak verstopt raakt. Om dit te voorkomen kan je de wasbak regelmatig schoonmaken en doorspoelen met heet water.

Vet

Het door de gootsteen spoelen van vet is geen goed idee. Vet stolt namelijk, waardoor er een ophoping van vetresten ontstaat in de afvoer. Hierdoor kan er makkelijk viezigheid blijven hangen, waardoor de wasbak verstopt raakt. Gooi overtollig vet dus weg in de prullenbak en gebruik heet water en soda om eventuele overgebleven vetresten weg te spoelen.

Vocht

Als de wasbak niet vaak genoeg wordt gebruikt, kan de preekbuis waar het water doorheen stroomt droog worden. Daardoor kan het water niet meer wegspoelen. Je kan dit oplossen door de kraan van de wasbak open te draaien en het water rustig door te laten stromen.

Tips om een verstopte wasbak te voorkomen

Nu de wasbak weer schoon is, kan je dit probleem in de toekomst voorkomen. Hieronder geven wij vijf tips om een verstopte wasbak te voorkomen.

Gebruik een zeefje

Door het gebruik van een zeefje kan je voorkomen dat etensresten, haren en andere viezigheid in de afvoer terechtkomen.

Gooi etensresten in de prullenbak

Je kunt voorkomen dat etensresten in de afvoer terecht komen, door ze in de prullenbak te gooien.

Maak de wasbak regelmatig schoon

Door de wasbak regelmatig schoon te maken, voorkom je dat er een laagje ontstaat in de afvoer.

Spoel de wasbak regelmatig door met heet water

Door de wasbak regelmatig door te spoelen met heet water, voorkom je dat er een laagje ontstaat in de afvoer.

Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen

Chemische ontstoppingsmiddelen kunnen de leidingen aantasten, waardoor er grotere problemen kunnen ontstaan. Gebruik daarom liever één van de oplossingen die we hierboven hebben genoemd.

Hopelijk heb je met behulp van deze tips een verstopte wasbak kunnen ontstoppen en voorkom je dat het probleem in de toekomst nogmaals ontstaat.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de oorzaken van een verstopte wasbak?

- Etensresten
- Haren
- Zeepresten
- Vet
- Vocht

Wat zijn mogelijke oplossingen voor een verstopte wasbak?

- Warm water en soda
- Plopper
- Ontstoppingsveer
- Vuilniszak en een emmer water
- Azijn en baking soda
- Tuinslang
- Ontstoppingsmiddel
- Handmatig de afvoer reinigen
- Professionele hulp inschakelen

Hoe kunnen etensresten een verstopte wasbak veroorzaken en wat is een oplossing?

Etensresten kunnen een verstopte wasbak veroorzaken doordat ze in de afvoer vast komen te zitten. Een oplossing hiervoor is het gebruik van warm water en soda om de afvoer door te spoelen.

Hoe kunnen haren een verstopte wasbak veroorzaken en wat is een oplossing?

Haren kunnen een verstopte wasbak veroorzaken doordat ze in de afvoer vast komen te zitten. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een plopper, een ontstoppingsveer of een vuilniszak met water om het haar te verwijderen.

Hoe kunnen zeepresten een verstopte wasbak veroorzaken en wat is een oplossing?

Zeepresten kunnen een verstopte wasbak veroorzaken doordat er een laagje ontstaat aan de binnenkant van de afvoer. Een oplossing hiervoor is de wasbak regelmatig schoonmaken en doorspoelen met heet water.

Hoe kan vet een verstopte wasbak veroorzaken en wat is een oplossing?

Vet kan een verstopte wasbak veroorzaken doordat het stolt en ophoopt in de afvoer. Een oplossing hiervoor is overtollig vet weggooien in de prullenbak en eventuele overgebleven vetresten wegspoelen met heet water en soda.

Hoe kan vocht een verstopte wasbak veroorzaken en wat is een oplossing?

Als de wasbak niet vaak genoeg wordt gebruikt, kan de preekbuis droog worden en het water niet meer wegspoelen. Een oplossing hiervoor is de kraan open te draaien en het water rustig door te laten stromen.

Wat zijn vijf tips om een verstopte wasbak te voorkomen?

- Gebruik een zeefje
- Gooi etensresten in de prullenbak
- Maak de wasbak regelmatig schoon
- Spoel de wasbak regelmatig door met heet water
- Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen