Waardoor wordt mijn oven vies?

Waardoor wordt mijn oven vies?

Een vieze oven is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan ook leiden tot smaak- en geurproblemen bij het bereiden van voedsel. Veel mensen worstelen met het schoonhouden van hun oven en weten niet waar ze moeten beginnen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende oorzaken van een vieze oven bespreken en tips geven om ze te voorkomen of te verhelpen.

Ophoping van voedselresten

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vieze oven is de ophoping van voedselresten. Deze resten kunnen zich ophopen op de bodem van de oven, op de bakplaat of in de hoeken en kieren van de oven. Deze resten verbranden bij het koken en kunnen vlekken achterlaten op de wanden van de oven.

Oplossing: Het is belangrijk om de oven na elk gebruik schoon te maken. Gebruik een schraper om grote stukken voedsel te verwijderen en maak vervolgens de oven schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water.

Vetophoping

Vet kan zich ophopen in de oven en leiden tot verkleuring en een vette film op de wanden van de oven. Dit kan ook leiden tot geuroverlast en zelfs tot rookontwikkeling bij het koken.

Oplossing: Gebruik een ovenreiniger om het vet te verwijderen en maak vervolgens de oven schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water. Probeer ook minder vette gerechten te bereiden om de ophoping van vet in de oven te verminderen.

Vocht

Vocht kan zich ophopen in de oven en leiden tot schimmelvorming en een muffe geur. Dit kan gebeuren als voedsel niet goed is afgedekt tijdens het koken of als er water op de bodem van de oven is gemorst.

Oplossing: Verwijder het vocht met een doek en gebruik een ovenreiniger om eventuele schimmelvorming te verwijderen. Zorg er ook voor dat voedsel goed is afgedekt tijdens het koken om vochtvorming te voorkomen.

Roet

Roet kan zich ophopen in de oven en leiden tot zwarte vlekken en geuroverlast. Dit kan gebeuren als voedsel verbrandt tijdens het koken of als er te veel houtskool wordt gebruikt in de oven.

Oplossing: Gebruik een ovenreiniger om het roet te verwijderen en maak vervolgens de oven schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water. Gebruik ook niet te veel houtskool in de oven om roetvorming te voorkomen.

Slecht onderhoud

Een andere oorzaak van een vieze oven kan simpelweg slecht onderhoud zijn. Als de oven niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen vuil en vet zich ophopen en leiden tot een vieze oven.

Oplossing: Maak de oven regelmatig schoon met een sopje van afwasmiddel en warm water en gebruik een oven.

Voorkomen van bovenstaande oorzaken

Alles is te voorkomen, dus ook een vieze oven. Natuurlijk zal er altijd een zekere mate van aanslag aanwezig zijn, maar toch is er veel te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een appeltaart in de oven plaatst om te bakken, zal er altijd olie of vet tussen de kieren van de springvorm naar beneden druipen. Dit komt op de onderzijde van de oven en brand als het ware in. Leg altijd een bakpapier onder de vorm of leg aluminiumfolie op de bodem van de oven.

Heb je toch ingebrande vetten dan zijn deze met de reguliere schoonmaakmiddelen moeilijk schoon te maken. Zelf heb ik uit pure wanhoop wel is ingebrand donker vet verwijderd met een schuurpapiertje. Dat ging wonderwel goed. Tegenwoordig pak ik dit anders aan. Een goede barbecue-, grill- of ovenreiniger zorgt voor minder stress en maakt de oven blinkend schoon.

Vieze luchtjes

Niet alleen kan een oven voorzien zijn van vette aanslag etc. maar er kan ook een penetrante lucht uit de oven komen. Wat te denken van een ranzige vislucht. Door een visje in je oven te bereiden en niet direct te reinigen kan deze lucht ontstaan. Wil je 3 dagen later in dezelfde oven een appeltaartje bakken, dan is dat niet zo fris. Dit geld ook andersom. Een vis bakken in een oven die ruikt naar koekkruiden of kaneel is ook niet echt aantrekkelijk. Een visje wat smaakt naar kaneel is niet echt een culinair hoogtepunt!

Mocht je een vies luchtje in de oven hebben dan is het een koud kunstje door dit te verwijderen. Vul een ovenschaal met water, baking soda en citroen. Zet deze schaal in een voorverwarmde oven en laat dit een half uurtje staan. De oven wel eerst uitzetten voordat je de schaal er in plaatst. Na een half uur zal de vieze lucht uit de oven verdwenen zijn.