Voegen wit maken

Voegen wit maken

We hebben het misschien niet altijd door maar we brengen best wat tijd door in de badkamer. Naast het douchen en in bad gaan doen we ook veel andere dingen aan persoonlijke verzorging in de badkamer. De voegen tussen de tegels zullen op de duur vies worden. Kalkaanslag, vet -en zeepresten zorgen voor vieze voegen. Op den duur kan er zelfs schimmel ontstaan. Niet een heel fris idee en ook nog eens ongezond. Daarom vind je hier 5 tips om vieze voegen weer te laten stralen.

Schoonmaken met bleek

Bleek kennen we natuurlijk allemaal als een krachtig schoonmaakmiddel. Bleek staat in de volksmond ook wel bekend als chloor. Met bleek kun je de voegen goed schoonmaken. Wel is het belangrijk dat je goed oppast met bleek. Het is een agressief middel dat schadelijk is voor jouw huid, ogen en luchtwegen. Gebruik dus sowieso altijd handschoenen. Wanneer je met bleek werkt, zorg dan dat de ruimte goed geventileerd wordt.

Meng de bleek 1:1 met water in bijvoorbeeld een plantenspuit. Zorg dat het mengsel goed door elkaar gemengd is. Spuit het water/bleek mengsel op de tegels en laat dit ongeveer een half uur inwerken, dan kan het chloor zijn werk doen. Neem het daarna af met een doek en een licht sopje. Daarna maak je alles met een droge doek schoon en ben je klaar.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een mooi, natuurlijk schoonmaakmiddel dat vele mogelijkheden heeft. Zo ook om vieze voegen goed schoon te kunnen maken. Ook bij het schoonmaken met schoonmaakazijn is het handig om een plantenspuit te gebruiken. Schoonmaakazijn doe je gewoon puur in de plantenspuit en meng je niet aan met water.

Het werken met schoonmaakazijn is op zich heel onschuldig. Pas wel op dat je het niet je ogen krijgt. Verder niet schadelijk maar het kan je ogen toch behoorlijk irriteren. Spuit het schoonmaakazijn op de voegen en laat ook dit weer 30 minuten inwerken. Na een half uur spoel je de voegen goed af met warm water. Het gebruiken van schoonmaakazijn op natuursteen wordt afgeraden. Het kan de kleur en structuur van de tegels aantasten.

Gebruik wasverzachter

Ook wasverzachter is iets dat gebruikt kan worden bij het schoonmaken van badkamervoegen. Ook gelijk een middel dat veilig is om te gebruiken en niet schadelijk is als je er normaal mee omgaat. Als je wilt gaan schoonmaken met wasverzachter, dan vul je een emmer met warm water en voegt er een goede scheut wasverzachter aan toe. Meng dit goed door elkaar zodat je mooi mengsel krijgt.

Dan pak je een spons, doopt deze onder in het mengsel en wringt hem daarna uit. Zorg wel dat de spons niet helemaal uitgewrongen is. Anders komt er te weinig wasverzachter in de voegen. Schrob met de spons over de voegen totdat de voegen weer gaan glanzen. Dit kan een beste klus zijn en het kan zijn dat je het meerdere keren moet herhalen.

Schoonmaken met baking soda

Baking soda wordt ook regelmatig gebruikt op manieren waar het nooit voor bedoeld was. Zo wordt het dus ook veelvuldig gebruikt om dingen schoon te kunnen maken. Ook het schoonmaken van voegen kan hiermee. Het is eigenlijk een soort bakpoeder maar door het zuiveringszout als ingrediënt kun je er ook mee schoonmaken.

Voor het schoonmaken van de voegen met baking soda kun je een spons, doek of oude tandenborstel gebruiken. Je maakt dat wat je gebruikt goed nat en doet er wat baking soda op. Schrob hiermee de voegen goed schoon. Bij zeer vieze voegen moet je dit kunstje meerdere malen herhalen. Ben je klaar met de voegen schoonmaken? Spoel dan alles af met warm water en maak het droog met een droge doek.

HG voegenverf wit

Een wat krachtigere optie dan de voorgaande is HG voegenverf wit. HG staat bekend om zijn krachtige schoonmaakmiddelen die we in ontelbaar veel omstandigheden kunnen toepassen. Om zo’n krachtig schoonmaakmiddel te maken worden er een aantal chemicaliën gebruikt. Voorkom dus direct contact met de huid en doe handschoenen aan. Voorkom ten aller tijde dat de substantie verneveld wordt en ingeademd kan worden. Hieronder vind je de werkvolgorde als je de voegen weer wilt laten stralen met HG voegenverf wit:

  • Pak het meegeleverde kwastje en breng de voegenverf royaal aan
  • Laat de voegenverf indrogen, minimaal 1 uur en maximaal 2 uur
  • Maak de gehele oppervlakte vochtig en laat de voegenverf 5 minuten zijn werk doen
  • Aansluitend maak je de tegels en voegen schoon met de bijgeleverde spons

Als je al deze dingen goed gedaan hebt dan zijn je voegen weer helemaal wit en kunnen ze weer jaren mee. Het ziet er niet alleen weer fris uit, het is ook een stuk gezonder zonder al die viezigheid.

Hou je voegen voortaan schoon

Voorkomen is beter dan genezen zeggen we vaak. Dit geldt ook voor jouw voegen. Je kunt ze beter schoon houden dan dat je ze elke keer met een hoop werk weer schoon moet maken. Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk om te zorgen dat de voegen schoon blijven.

Ventilatie: Goede ventilatie van de badkamer is misschien wel het belangrijkste. Zorg dat alle vochtige lucht weg kan en niet neerslaat op de tegels en voegen.

Droog de wanden: Droog de wanden na het douchen met een trekker. Dit zorgt dat alle water weg is van de tegels en voegen.

Wekelijks schoonmaken: Als laatste is het belangrijk dat je wekelijks de hele badkamer schoonmaakt met een sopje. Zo voorkom je dat nieuwe viezigheid zich weer kan nestelen in jouw voegen.