Voegen badkamer

Inleiding

Een mooie badkamer begint met een goede basis. Het voegen van een badkamer is dan ook een essentieel onderdeel van het vernieuwen van je badkamer. Door de voegen op tijd te vernieuwen, kun je voorkomen dat er vochtplekken ontstaan en dat de tegels loskomen. Maar hoe pak je dat nu precies aan? In dit artikel laten we je zien hoe je zelf de voegen in de badkamer kunt vervangen en waar je op moet letten.

Stap 1: Verwijder de oude voegen

De eerste stap in het vernieuwen van de voegen is het verwijderen van de oude voegen. Dit kun je het beste doen met behulp van een voegenkrabber of een multitool. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat, zodat je de tegels niet beschadigt. Maak de voegen volledig schoon en zorg dat er geen vuil of stof achterblijft.

Stap 2: Kies de juiste voegmortel

Het kiezen van de juiste voegmortel is essentieel voor het succesvol vernieuwen van de voegen. Er zijn verschillende soorten voegmortel verkrijgbaar, zoals cementgebonden, epoxy- en kunstharsvoegmortel. Let bij het kiezen van de voegmortel op de kleur, de dikte en de waterbestendigheid.

Stap 3: Breng de nieuwe voegmortel aan

Zodra je de juiste voegmortel hebt gevonden, kun je beginnen met het aanbrengen van de nieuwe voegmortel. Gebruik hiervoor een voegspijker en zorg ervoor dat je de nieuwe voegmortel goed tussen de tegels aanbrengt. Werk laag voor laag en zorg ervoor dat je de voegen goed opvult.

Stap 4: Maak de voegen schoon

Nadat je de nieuwe voegmortel hebt aangebracht, is het tijd om de voegen schoon te maken. Gebruik hiervoor een natte spons en veeg de voegen schoon. Zorg ervoor dat je het overtollige voegsel goed afveegt, zodat er geen vlekken ontstaan.

Stap 5: Voegen afwerken

Om de voegen te beschermen kun je ervoor kiezen om de voegen af te werken met een sealer. Hierdoor blijven de voegen langer mooi en wordt voorkomen dat er vuil in de voegen trekt.

Tips en adviezen

– Gebruik een masterblok om ervoor te zorgen dat de voegen niet te diep of te ondiep zijn.
– Houd rekening met de droogtijd van de voegmortel. Laat de voegen minimaal 24 uur drogen voordat je de badkamer weer gebruikt.
– Werk altijd in delen. Voorkom dat de voegmortel te snel opdroogt.
– Zorg dat je de voegspijker onder een hoek van 45 graden houdt, om ervoor te zorgen dat je niet teveel voegmortel verwijdert.
– Gebruik handschoenen en een stofmasker bij het aanbrengen van de nieuwe voegmortel.

Conclusie

Het vernieuwen van de voegen in je badkamer is een klus die je zelf kunt doen. Door de oude voegen te verwijderen en nieuwe voegmortel aan te brengen, kun je ervoor zorgen dat jouw badkamer er weer als nieuw uitziet. Met de juiste tips en adviezen kom je al een heel eind.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik de voegen in mijn badkamer vernieuwen?
2. Wat is het verschil tussen cementgebonden en kunstharsvoegmortel?
3. Kan ik de oude voegmortel laten zitten en er overheen tegelen?
4. Moet ik de tegels schoonmaken voordat ik de nieuwe voegmortel aanbreng?
5. Hoe kan ik voorkomen dat er opnieuw vochtproblemen ontstaan in mijn badkamer na het vernieuwen van de voegen?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Het is afhankelijk van hoe intensief je de badkamer gebruikt. Over het algemeen is het verstandig om de voegen eens in de 5-10 jaar te vernieuwen.
2. Cementgebonden voegmortel is harder en waterafstotender dan kunstharsvoegmortel. Kunstvoegmortel is daarentegen elastischer en beter bestand tegen chemische middelen.
3. Het is niet aan te raden om over de oude voegmortel te tegelen. Hierdoor wordt de tegelwand te dik en is er een groter risico op lekkage.
4. Ja, het is belangrijk dat je de tegels goed schoonmaakt voordat je de nieuwe voegmortel aanbrengt. Hierdoor hecht de nieuwe voegmortel beter.
5. Om vochtproblemen te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de voegen na het vernieuwen af te werken met een sealer. Ook is het verstandig om regelmatig te ventileren en vochtige plekken direct schoon te maken.