Verwarmingselement oven schoonmaken

Verwarmingselement oven schoonmaken

Een van de belangrijkste dingen die een oven op temperatuur krijgen is natuurlijk het verwarmingselement. Dit component heeft zeker regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. De oven werkt op dit onderdeel en vooral bij de wat oudere ovens is dit het eerste wat kapot gaat en moet worden vervangen. Dat is geen eenvoudige klus en vergt nogal wat inzicht. Daarom belangrijk om goed bij te houden.

Kenmerken verwarmingselement

Het verwarmingselement welke zichtbaar is, zit aan de bovenzijde in de oven en is te zien als een rood opgloeiende dikke spiraal wanneer de oven wordt gebruikt. Het onderste element zit onder de bodemplaat. De bovenverwarming fungeert als grill en kan worden gebruikt om vlees nog even na te garen of een ovenschotel een mooi korstje te geven. De grill functie wordt gebruikt wanneer je deze aanzet, onder de knop grillen. De grill zal opgloeien en de gewenste temperatuur geven die nodig is. De grill neemt een groot gedeelte van de bovenzijde in.

Regelmatig reinigen

Vooral wanneer veel gebruik wordt gemaakt van de grill zal deze vies worden door vetspetters etc. Dit kan er voor zorgen dat het element achteruit gaat. Daarom is schoonmaken erg belangrijk om de juiste grillfunctie te behouden.

De gemakkelijkste manier

Het is niet gemakkelijk om op functionele wijze de gril van de oven te reinigen. Let er in ieder geval op dat deze helemaal is afgekoeld voordat je gaat schoonmaken. Wikkel om de lepelkant van een houten lepel een schoonmaakdoekje en zet dit vast met een elastiekje. Zorg dat het doekje is voorzien van ovenreiniger of ander schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve middelen, daar kan de grill niet tegen! Op deze manier is het mogelijk om op slecht bereikbare plekken te komen.

Azijn

Azijn is een perfect schoonmaakmiddel voor allerlei klussen. Juist vet- en etensresten kunnen met azijn worden opgelost. Etensresten en kaas kunnen worden opgelost dor een hittebestendig bakje met azijn in de oven te zetten. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het bakje in de oven. Vermeng het azijn met heet water en sluit de ovendeur wanneer je het bakje in de oven zet. Na een paar uur kan de ovendeur worden geopend en de etensresten en aangekoekt vet van de grill worden verwijderd. Gebruik hiervoor een stuk keukenpapier.

Baking soda

Baking soda is een geweldig, ouderwets product waar veel in huis mee kan worden gereinigd. Zo ook de oven + grill. Een oven wordt vet wanneer je deze veelvuldig in gebruik hebt. Een schoonmaakbeurt af en toe is dan op zijn plaats. Ga als volgt te werk. Doe wat baking soda poeder op een doekje wat vochtig is en wrijf hiermee de delen van de oven in die vies zijn. Laat ongeveer een half uurtje intrekken. Spoel alles daarna met een schone spons af en droog na met een schoon, vochtig doekje.