Urinesteen verwijderen

Urinesteen verwijderen
Een toilet schoonmaken kan een heel onaangename klus zijn. En zeker het verwijderen van urinesteen. Hoewel het niet ingewikkeld is, moet het wel goed gebeuren. Het gaat namelijk wel om het voorkomen van het verspreiden van bacteriën en virussen. De juiste manier van schoonmaak geeft niet alleen prima resultaten, maar bespaart ook tijd en energie. Urinesteen verwijderen uit je toilet werkt het beste met water en azijn. Neem schoonmaakazijn en meng dit met warm water.
Een maal per week
Het ligt een beetje aan het aantal personen wat in huis woont, maar ééns per week is echt het minimum om het toilet te reinigen. Wonen er ongeveer 4 personen, dus een gezin, dan zijn meerdere keren per week schoonmaken geen overbodige luxe.
Reinigen toilet
Om urinesteen te voorkomen en aanslag te verwijderen ga je als volgt te werk.
 • Spuit wat vloeibaar schuurmiddel in het toilet en borstel flink de binnenzijden van de pot. Spoel het toilet door.
 • Maak een sopje en spuit wat bleekwater op een doekje. Ga hiermee boven en onderlangs de bril.
 • Spoel doekje uit onder stromend water en ga nu met het doekje in het sopje.
 • Met een uitgeknepen doekje de buitenzijde van de pot schoonmaken en de bril boven en onderlangs nog een keertje doen.
 • Giet eventueel wat bleekwater of azijn in de wc pot.
 • Als laatste gebruik je nogmaals het doekje om de vloer onder en voor het toilet te reinigen.

Wanneer je niet op tijd het toilet reinigt kan deze vies worden maar ook hygiënisch niet meer in orde zijn. Het gaat stinken en er zal snel urinesteen aan de binnenzijde ontstaan. Een toilet reinigen duurt niet langer dan 10 minuten. Dus 2 x 10 minuten per week moet gewoon kunnen 🙂 .

Hoe ontstaat urinesteen?

Urinesteen ontstaat door een combinatie van zouten en kalk welke in urine voorkomen. Fosfor, kalium, calcium, magnesium en natrium zijn samen de minerale zouten. In de vorm van een vieze, bruine, gelige aanslag zie je de urinesteen in de wc pot verschijnen. Wanneer je dit niet op tijd verwijderd, wordt het steeds erger en de urinesteenlaag steeds dikker.

Deze steeds dikker wordende laag, kan op den duur zorgen voor verstoppingen.

Urinesteen verwijderen

Met een aantal eenvoudige middelen kan urinesteen worden verwijderd. Je moet alleen even weten op welke manier dit moet gebeuren.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is verreweg de beste manier om urinesteen te verwijderen.

 • Hardnekkige urinesteen kan worden verwijderd met een mix van water en schoonmaakazijn.
 • Giet ruim 1 liter azijn in een emmer met 9 liter warm water en giet dit over de plekken urinesteen.
 • Laat dit een nachtje intrekken
 • Vervolgens met een toiletborstel het urinesteen verwijderen.
 • Wil je nog beter poetsen trek dan rubber weggooihandschoenen aan en ga de urinesteen met een schuurspons te lijf.
 • Daarna de wc goed doorspoelen en eventueel herhalen.

Zoutzuur

Zuren zorgen er voor dat urinesteen wordt verwijderd. Een aantal zuren kunnen erg agressief zijn. Zoals zoutzuur. Dit is een product waar je erg mee moet oppassen. Het helpt wel erg goed, aanslag zal snel verdwijnen. Het kan echter ook het oppervlak van de wc pot beschadigen. Ook is het schadelijk voor ogen, luchtwegen en de huid. Ondanks de goede werking wordt dit middel niet aanbevolen vanwege de schadelijke effecten op mens en milieu.

Bakpoeder

Bakpoeder is een veel meer milieuvriendelijke manier om urinesteen-aanslag te verwijderen. Bakpoeder/zuiveringszout bevat natron wat prima werkt op urinesteen. Strooi de inhoud van 3 pakjes bakpoeder op de urinesteen. Laat het ongeveer een uurtje inwerken. Gebruik een borstel om af te borstelen en trek een aantal malen het toilet door.

Vaatwastabletten

Gooi 2 vaatwastabletten in de toiletpot en laat deze een paar uur inwerken. Het beste is, om een nachtje te laten weken. Doorspoelen, naborstelen en nogmaals het toilet doortrekken. Probeer ecologische vaatwastabletten te gebruiken. Deze zijn vele malen milieuvriendelijker dan de conventionele tabletten.

Kunstgebittabletten

Een wat duurder maar prima middel om te gebruiken urinesteen de baas te worden. 2 Van deze tabs een nachtje laten weken. De ingrediënten kunnen wel agressief zijn en kunnen oog- en huidirritaties veroorzaken.

Citroenzuur

Een prima alternatief voor azijnzuur. Het is iets milder en kan prima werken op oppervlakken die een lichte vorm van urinesteen laat zien. Hardnekkige aanslag wordt wat moeilijker te verwijderen.

Cola

Cola is een prima product om urinesteen te lijf te gaan. Vooral in combinatie met bakpoeder is het een zeer effectief middel.