TV scherm schoonmaken

TV scherm schoonmaken

96% Van de Nederlandse huishoudens is in het bezit van een televisietoestel. Een tv neemt dan ook bij de meeste mensen een zeer prominente plek in.

De levensduur van een tv verschilt. Een hogere prijscategorie zal een langere levensduur hebben. Duurdere tv’s gebruiken over het algemeen componenten van hogere kwaliteit die langer meegaan. Daarom heeft Techniek Nederland de levensduur van tv’s onderverdeeld in verschillende categorieën.

In de winkel zijn in principe twee soorten tv’s te vinden. Namelijk Oled tv’s en Lcd tv’s. Lcd tv’s hebben bij de meeste exemplaren een led-achtergrondverlichting. Lcd tv’s worden het meest verkocht, hoewel de Oled steeds populairder word.

Kijkafstand

Wanneer je op een comfortabele manier tv wilt kijken zul je het schermdiagonaal in centimeters maal 2.4 moeten gebruiken. Dit is de meest prettige manier om vanaf die afstand tv te kijken.

Heb je bijvoorbeeld een 65 inch tv, welke een diagonaal heeft van 165 cm, dan is de ideale afstand om te kijken 330 tot 413 cm. Dan hebben we het over een Full HD tv.

Heb je een 4Ktv dan kun je dichterbij zitten, 198 tot 281 cm.

Levensduur tv

Je mag als consument een economische levensduur van 7 jaar verwachten van je tv. Resterend vanaf de aankoopdatum komt er nog eens vierenhalfjaar bij. Het ligt er ook een beetje aan wat er voor de tv is betaald. Koop je een tv die ongeveer 300 euro heeft gekost dan is de gemiddelde levensduur 3 à 4 jaar. Koop je echter een toestel wat 1000 euro voor hebt betaald, dan is de levensduur 6 jaar. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. Soms kan een goedkoop tv-toestel wel 10 jaar mee. Je moet soms ook een beetje geluk hebben 🙂

Welke tv is het beste

Elk jaar weer worden tv-merken getest. Het jaar 2022 heeft een terechte winnaar namelijk het merk Samsung. Samsung heeft een groot aanbod in vele prijsklassen. De prijs/kwaliteitsverhouding is top! Een zeer betrouwbaar merk!

Aanschaffen tv

Ben je van plan een nieuwe tv aan te schaffen dan zijn er een aantal punten die je in ogenschouw moet nemen.

Gebruik

Ga je de tv gebruiken in je woonkamer of moet deze geplaatst worden in de slaapkamer. In een caravan of klein kamertje heb je een ander soort afmeting nodig dan in een grote living. Per gebruikssituatie is het weer anders. Het formaat is in deze dus belangrijk.

Smart tv

Een smart tv kun je makkelijk verbinden met internet, online video’s en app’s, films streamen enz. Een smart tv werkt ook als gewone tv.

Geluid tv

De beeldschermen van tegenwoordig worden steeds platter. Er is daardoor minder ruimte voor speakers. Het geluid kan dan tegenvallen. Je kunt dit voorkomen door een soundbar of home cinema set aan te schaffen.

Let voor de rest ook op de aansluitingen die in de tv zitten. Ook de plek waar het toestel wordt neergezet of opgehangen is belangrijk. Wil je bijvoorbeeld dat de tv aan de muur wordt gemonteerd, dan heb je een muurbeugel nodig. Is je tv-meubel minder breed dan het toestel? Dan is het handig om een standaard die in het midden zit te kiezen in plaats van pootjes aan de linker en rechterzijde.

Beeldscherm schoonmaken

Er is niets vervelender dan tegen een stoffige tv aankijken. Vooral als ook nog de zon er een beetje op schijnt. Onderstaande tips kunnen helpen om altijd naar een kraakheldere tv te kijken.

  • Vóórdat je begint met reinigen moet de tv al een poosje uit staan. Het beeldscherm mag niet warm zijn.
  • Gebruik een microvezeldoekje. Maak dit licht vochtig en verwijder daarmee vingerafdrukken en stofdeeltjes.
  • Je hebt de minste kans op beschadigen wanneer je zachtjes met het doekje wrijft. Dus niet te hard poetsen.

Poetsmiddelen

Er bestaan enorm veel verschillende schoonmaakspullen om beeldschermen te reinigen. Spray’s, foam, gel en veel verschillende doekjes speciaal voor een beeldscherm zijn online aan te schaffen.

Gebruik een spray of foam nadat je de gebruiksaanwijzing hebt gelezen. Spray in ieder geval nooit rechtstreeks op het tv-scherm, maar altijd op het doekje. Een microvezeldoekje is veruit het beste om te gebruiken.

Glassex

Gebruik nooit een glasreiniger zoals Glassex. Glassex heeft o.a. als ingrediënt alcohol. Dit zou de coating van een plasma scherm kunnen aantasten en beschadigen.

Strepen
Een mengsel van azijn en water kan worden gebruikt om hardnekkige vlekken weg te werken. Gebruik 1 deel water op 1 deel azijn. Microvezeldoekje hier in dopen en voorzichtig over het scherm vegen.
Wat je nooit moet doen!
  • Altijd een vochtig doekje gebruiken, dus nooit te nat. Te veel aan vocht kan in aansluitingen komen en kortsluiting doen ontstaan. En nooit rechtstreeks op het beeldscherm sproeien met vocht.
  • Toiletpapier en tissues kunnen krassen veroorzaken, gebruik dit dus nooit voor je beeldscherm.
  • Het is fout om alcohol, ammoniak of aceton bevatten. Kan een chemische reactie teweegbrengen. Dit veroorzaakt een permanente beschadiging.