Tuinkast voor een opgeruimde tuin

Tuinkast voor een opgeruimde tuin

Heb je geen schuurtje in je tuin of is deze erg klein? Dan heb je niet de ruimte om al je tuinspullen netjes op te bergen zoals je dat graag zou willen. Tuinkasten kunnen dan uitkomst bieden! Zo zorg je eenvoudig voor extra opbergruimte en door de grote keus die er is, is er altijd een kast die bij jou past.

Wat is een tuinkast?

Laten we beginnen met wat een tuinkast nu eigenlijk precies is. Zoals het woord al aangeeft, gaat het hierbij om een kast die bedoeld is om in de tuin te plaatsen. Het is dus geen schuurtje of berging, een tuinkast is namelijk beduidend kleiner dan deze twee. Zo kun je er niet in staan en grote objecten raak je er ook niet zomaar in kwijt. Maar het is natuurlijk wel bedoeld om wat spullen in op te bergen. Als je bij meubelzaken kijkt, dan zie je veel verschillende kasten, maar deze zijn enkel bedoeld om binnenshuis te plaatsen. Tuinkasten zijn zo gemaakt dat ze goed bestand zijn tegen weer en wind. Ze zijn waterdicht en ze kunnen tegen een stootje. Ook is het voor deze speciale kasten geen enkel probleem als ze in de volle zon staan, daar gaat de kwaliteit van de kast niet van achteruit.

Waar gebruik je een tuinkast voor?

Net als andere kasten gebruik je tuinkasten natuurlijk voor het opbergen van spullen. In dit geval specifiek voor het opbergen van al je tuinspullen. In eerste instantie kun je dan bijvoorbeeld denken aan al het gereedschap dat jij in de tuin gebruikt, van snoeischaar tot grasmachine. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook je barbecue in opbergen of je tuinstoelen. Ook biedt het plaats aan verschillende accessoires, zoals lichtsnoeren, lantaarntjes en tuinfakkels. Daarnaast zijn er ook tuinkasten die speciaal bedoeld zijn voor het netjes opruimen van je afvalcontainers. In sommige gemeenten hebben mensen maar liefst vier verschillende soorten afvalcontainers bij huis staan en deze moet je natuurlijk wel ergens kwijt. Vaak kun je ze alleen in de tuin neerzetten, maar dat ziet er eigenlijk niet echt mooi uit. Niet alleen doordat ze een lompe uitstraling hebben, ook doordat ze vaak lelijke kleuren hebben. Met een speciale tuinkast onttrek je ze aan het oog. Zo heb je een plek voor jouw containers, zonder dat je er steeds naar hoeft te kijken!

Wat zijn de voordelen van een tuinkast?

Uit bovenstaande zal al duidelijk geworden zijn dat er veel voordelen zitten aan het plaatsen van een tuinkast. Je hebt bijvoorbeeld een speciale plek voor al je tuingereedschap, een vaste plek waardoor je nooit meer naar deze spullen hoeft te zoeken. Tuinkasten zijn bovendien vaak voorzien van legplanken of een hangsysteem waardoor jij al je tuingereedschap er gemakkelijk in op kunt bergen. Daarnaast kun je er in de winter ook andere tuinspullen in kwijt, zoals lantaarns en stoelen. Als je een schuurtje of berging hebt zou je het natuurlijk ook daar in op kunnen slaan, maar vaak is daar helemaal geen plek meer voor. Met een tuinkast weet je zeker dat je voor al je tuinspullen altijd genoeg ruimte hebt. Een ander voordeel is dat tuinkasten er natuurlijk gewoon mooi uitzien, ze geven extra uitstraling aan jouw tuin. Je voorkomt hiermee bovendien dat er losse spullen door jouw tuin slingeren, waardoor ze er ook voor zorgen dat alles netjes blijft. Zijn er ook nadelen? Het enige nadeel is eigenlijk dat je iets minder ruimte voor planten of terras overhoudt in jouw tuin, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de genoemde voordelen.

Verschillende soorten tuinkasten

Heb jij interesse in een tuinkast, dan is het goed om te weten dat er veel verschillende varianten bestaan. Zo zijn tuinkasten verkrijgbaar in verschillende formaten. Er zijn hogere en lagere modellen en ook het oppervlak kan verschillen. Sommige van deze kasten zijn groot genoeg om een grasmaaier of een fiets in op te kunnen bergen, terwijl andere alleen plaats bieden aan wat gereedschap en andere kleine spullen. Bedenk vooraf dus altijd goed hoeveel jij op wilt gaan bergen in de kast, zodat je een formaat kunt kiezen dat daar bij past. Een ander belangrijk verschil bij tuinkasten is het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Je kunt meestal kiezen uit hout, kunststof of metaal. Ieder materiaal heeft natuurlijk zijn eigen voordelen. Zo is metaal niet kapot te krijgen, is kunststof in veel kleurvarianten verkrijgbaar en hebben de houten exemplaren een mooie natuurlijke uitstraling. Het ligt er dus maar net aan waar jij de voorkeur aan geeft. Een laatste punt om op te letten is de indeling van de kast. Sommige tuinkasten zijn voorzien van planken of van een ophangsysteem voor tuingereedschap, terwijl andere van binnen helemaal leeg zijn. Wil je er containers in opbergen, dan heb je natuurlijk geen planken nodig, die zitten dan alleen maar in de weg. Wil je er allemaal kleine spulletjes in opslaan, dan kun je juist niet zonder legplanken. Door de ruime keus op het gebied van tuinkasten is er gelukkig altijd een variant die helemaal aansluit bij al jouw wensen!