Suede reinigen en onderhoud

Suede reinigen en onderhoud

Suède is een heerlijk zacht leder wat als materiaal kan worden gebruikt voor jasjes, schoenen, rokken, broeken enz.  De binnenzijde van  leer wordt gebruikt om suède producten van te maken. De zachte structuur voldoet prima om er kleding van te maken. Nubuck suède is iets dikker dan de gewone suède en wordt meestal gebruikt om schoenen van te fabriceren. Suède heeft een wat open structuur en zal daardoor sneller vuil worden dan gewoon leer.

Suede reinigen en onderhoud 1

Suède schoonmaken

Heb je onverhoeds een vetvlek in je mooie suède jasje gekregen? Borstel de vlek met een stukje droog brood. Droog brood neemt vet op.

Eén van de meest gebruikte behandelingen bij suède is stomen. Kook water in een pannetje en wanneer dit gaat stomen houdt je de suède schoenen of kledingstuk boven de stoom. Gebruik daarna een speciaal suède borsteltje om de suède op te borstelen. De kleur van suède zal door het stomen een diepere tint laten zien.

Natte suède schoenen laten drogen op kamertemperatuur. Daarna met een suède borstel op borstelen. Altijd in één richting borstelen.

Een geweldig middeltje om een vlek te verwijderen is het gebruik van een gummetje. Rustig heen en weer wrijven over de vlek en deze verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Thee- en koffievlekken kan worden verwijdert met een stukje keukenrol. Wrijf de vlek uit de suède met een stukje keukenrolpapier wat je hebt gedompeld in witte azijn. Niet te nat maken!

Zuiveringszout of baking soda kan worden gebruikt om vet- of olievlekken te verwijderen. Strooi wat van dit spul op de vlek en laat een aantal uur intrekken. Daarna met de suède borstel wegborstelen.

Sneeuwranden verwijder je door deze in te smeren met uisap. Een ui doormidden snijden en over de sneeuwrand wrijven.

Doe dit nooit met suède schoeisel !

Maak deze schoenen nooit schoon met water en zeep. Je maakt de zaak alleen maar erger. Suède wordt echt lelijk wanneer het te intensief in aanraking komt met water.

Is er veel regen voorspelt en moet je door de buien fietsen of lopen? Kies er dan voor om andere schoenen op die dag te dragen.

Zet schoenen die toch verregend zijn nóóit onder de verwarming. Het suède wordt keihard en je kunt de schoenen wel weggooien.

Maizena kan altijd ingezet worden om een tomatensausvlek te verwijderen.  Strooi wat van de maizena op de vlek en laat een uurtje intrekken. Daarna wegborstelen.

Voorkomen

Voorkom dat je schoenen vies worden door ze met een speciaal middel in te spuiten. Dit zorgt voor een vuil- en waterafstotend effect.

De suèdeborstelSuede reinigen en onderhoud 2

Wanneer je suède draagt is het eigenlijk echt nodig om een suèdeborstel aan te schaffen. Aan de ene zijde vn de borstel zitten ijzeren haartjes waarmee vuil wordt verwijdert. Aan de andere kant zitten rubberen haren waarmee je de schoenen oppimpt. Ook slijtplekjes kunnen worden opgelost door deze borstel te gebruiken. Wel voorzichtig aan met de ijzeren haartjes.

Hardnekkige vlekken

Heb je een aantal dingen geprobeerd om een bepaalde vlek te verwijderen en lukt dit niet? Schaf dan een speciale reiniger voor suède aan. Ook kan je suède laten reinigen door een professioneel bedrijf. Dit is vaak wel duur, maar de resultaten zijn meestal fantastisch!

Tips

Bewaar je suède schoenen of kleding nóóit in plastic of op een vochtige plek. Ook bewaren in de zon is funest voor suède. Het beste is om de schoenen in de schoenendoos te bewaren tot je ze weer aantrekt.

Lees altijd het etiket wat in de suède kleding zit. Niet alle suède is hetzelfde en moet op dezelfde manier worden gereinigd.