Strijkijzer schoonmaken

Strijkijzer schoonmaken

Problemen met je strijkijzer ontstaan meestal door kalk. Er kunnen bruine druppeltjes uit de gaatjes van je stoomstrijkijzer komen of je ziet plotseling kalkdeeltjes op je wasgoed. Het wordt dan echt tijd om het ijzer te gaan ontkalken. Ook het onvoldoende stomen van een strijkijzer duidt op verkalking.

Ontkalken

Het is zinvol om één maal per maand te ontkalken.

Vul hiervoor het reservoir met water en warm het strijkijzer op.

Laat het apparaat helemaal leegstomen boven een wasbak. Kalkdeeltjes komen dan mee.

Soms zit er een ontkalkingsknop op je strijkijzer. Deze zelfreinigingsknop druk je in, en er ontstaat als het ware een thermische schok.  De kalk en en andere rommel kan boven de boven de gootsteen worden leeggeschud. Strijk na deze handeling met de strijkbout even op een oude lap om alle kalkdeeltjes te verwijderen.

Azijn en water

De meeste strijkijzer kunnen worden ontkalkt door simpel 1 kop water met 1 kop azijn te mengen en in het stoomstrijkijzer te gieten. Laat het strijkijzer warm worden en gebruik een aantal keren de stoomknop. Zet de strijkbout nu uit en laat het azijnmengsel een uurtje staan. Strijkbout legen en naspoelen. Let er wel op dat dit ook bij jou strijkijzer kan!

Antikalk patronen of antikalk staafje

Ben je in het bezit van een strijkbout die antikalk patronen heeft, dan wordt ontkalken erg makkelijk. Deze patronen worden met een cartridge in de bout gebracht en zorgen er voor dat het leidingwater verzacht. Géén kalkafzettingen meer.

Het antikalk staafje trekt de kalk uit het water. Regelmatig zal dit staafje moeten worden omgespoeld of in de week worden gezet met azijn of citroensap.

De zool reinigenStrijkijzer schoonmaken 1

Keukenzout

Wanneer de zool van je strijkijzer plakkerig is wordt strijken een wel erg vervelende klus. Leg een stuk bakpapier op je strijkplank en strooi er zout over heen. Strijkijzer gloeiend heet laten worden en over het bakpapier strijken. Het vuil trekt nu in het papier.

Azijn

Wanneer je over een print hebt gestreken die grotendeels is blijven plakken aan de zool van de strijkbout, zet dan je strijkijzer 30 minuten op een doek, gedrenkt in azijn. Ga daarna met een zachte doek over de zool. Nog niet weg? Herhaal deze handeling dan nog een keer.

TandpastaStrijkijzer schoonmaken 2

Door met tandpasta over een vervuilde strijkboutzool te wrijven, krijg je deze weer helemaal goed schoon. Vooral de bruine aanslagplekken verdwijnen snel.

Kaarsvet

Ben je in het bezit van een oude kaars? Verwarm het vieze strijkijzer en wrijf met een witte kaars voorzichtig over de zool. Vuil zal zich hechten aan het kaarsvet. Vervolgens strijk je over een stuk keukenpapier. Het vet dringt hier samen met het vuil in.

Aluminiumfolie

Een kleverige strijkboutzool kan worden behandeld door deze te verwarmen en over een stuk aluminiumfolie te strijken. Is er nog sprake van wat plakkerigheid verwijder dan de laatste restjes van de afgekoelde strijkbout met nagellakremover.

Nagellakremover

Er is niets erger dan dat je een polyester bloesje te heet bent gaan strijken. Je kunt het bloesje wel weggooien want de stof zit meestal aan de zool van de strijkbout gesmolten. Dit kan ook gebeuren met het per ongeluk strijken van plastic met een hete bout. Laat het strijkijzer helemaal afkoelen en gebruik een doordrenkte doek met remover om de aanslag van plastic te verwijderen.