Stoom wasmachine

Een stoom wasmachine is een apparaat dat reinigt met behulp van stoom in plaats van water en zeep. Het is ideaal voor mensen met allergieën, voor het reinigen van delicate stoffen en het bespaart water en energie. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een stoom wasmachine en hoe het precies werkt.

Voordelen van een stoom wasmachine

– Bespaart water en energie
– Reinigt op een milieuvriendelijke manier
– Geschikt voor mensen met allergieën
– Verwijdert vuil en geuren
– Veilig voor delicate stoffen

Hoe werkt een stoom wasmachine?

Een stoom wasmachine werkt door middel van hoge temperaturen en druk. Het apparaat verwarmt water tot boven het kookpunt, waardoor er stoom ontstaat die vervolgens in de trommel wordt geblazen. De stoom dringt door de vezels van de stoffen heen en verwijdert op deze manier vuil en bacteriën. Omdat de stoom op hoge temperatuur werkt, worden geuren ook volledig verwijderd.

Voorbereiding van de was

Voordat je aan de slag gaat met de stoom wasmachine is het belangrijk om de kleding eerst goed te sorteren. Let daarbij op de maximale temperatuur van elke stof en sorteer op kleur. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte in de trommel is en dat de kleding niet te vol wordt gepropt. Om een optimaal resultaat te bereiken is het belangrijk om het wasmiddel achterwege te laten.

Gebruik van de stoom wasmachine

Een stoom wasmachine werkt anders dan een reguliere wasmachine. Je kiest niet voor een specifieke wascyclus, maar selecteert het stoomprogramma. Houd er wel rekening mee dat de wascyclus langer kan duren dan bij een traditionele wasmachine. Zodra het programma is gestart, doet de machine de rest van het werk.

Onderhoud van de stoom wasmachine

Het onderhouden van een stoom wasmachine is niet moeilijk, maar wel belangrijk om de kwaliteit van het apparaat te behouden. Reinig de trommel regelmatig met een doek en wat water en laat de machine na elk gebruik goed ventileren. Vergeet ook niet om het filter schoon te maken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoom wasmachine?

– Capaciteit van de trommel
– Energieverbruik
– Beschikbare programma’s
– Geluidsniveau
– Prijs

Stoom wasmachine vs. traditionele wasmachine

Een stoom wasmachine biedt vele voordelen ten opzichte van een traditionele wasmachine. Zo bespaart het apparaat water en energie en wordt er op een milieuvriendelijke manier gereinigd. Daarnaast is het apparaat ideaal voor mensen met allergieën en is het veilig voor delicate stoffen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het programma langer kan duren.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik nog wasmiddel gebruiken in een stoom wasmachine?
2. Kan ik alle stoffen wassen in een stoom wasmachine?
3. Is een stoom wasmachine duurder in aanschaf dan een traditionele wasmachine?
4. Hoeveel energie bespaar ik met een stoom wasmachine?
5. Moet ik de stoom wasmachine onderhouden?

Antwoord op vraag 1

Nee, het is niet nodig om wasmiddel te gebruiken in een stoom wasmachine.

Antwoord op vraag 2

Niet alle stoffen zijn geschikt voor een stoom wasmachine. Het is belangrijk om de maximale temperatuur van elke stof te achterhalen voordat je begint met wassen.

Antwoord op vraag 3

Over het algemeen zijn stoom wasmachines duurder in aanschaf dan traditionele wasmachines.

Antwoord op vraag 4

Een stoom wasmachine bespaart water en energie. Het exacte aantal liter water en kWh die je bespaart, hangt af van het model en de frequentie van gebruik.

Antwoord op vraag 5

Ja, het is belangrijk om de stoom wasmachine regelmatig te onderhouden. Reinig de trommel en het filter en laat de machine na elk gebruik goed ventileren.