Stofzuiger problemen oplossen

Stofzuiger problemen oplossen

Ja, en net wanneer je een flinke stofzuigbeurt aan je woonkamer wilt geven gaat deze haperen. Dan doet ie het weer wel en dan stopt ie plotseling. Of de stofzuiger stinkt en zit verstopt. Allemaal problemen die je zelf misschien wel kunt oplossen.

Een snoer wat niet meer naar behoren oprolt is ook zo’n ergernis. En wat te denken van stofzuigerwieltjes die niet meer naar behoren rond draaien. Vervelend wanneer jou dit overkomt. Hieronder vindt je een aantal tips die je misschien kunnen helpen om je stofzuiger weer aan de gang te krijgen.

Stinkende stofzuiger

Heb je de vloeren en meubels helemaal schoon gezogen met je stofzuiger, stinkt je hele huis naar natte hond of een ander vies luchtje. Je zou dit op een simpele manier kunnen verhelpen door speciale geurballetjes aan te schaffen. Deze balletjes zuig je op en je stofzuiger ruikt weer heerlijk naar bloemetjes. Echter… deze balletjes kosten best wel wat. Er is een veel goedkopere manier om van vieze stofzuigerluchtjes af te komen. Zuig wat waspoeder op wanneer je net de stofzuigerzak hebt verschoond. Biotex of soda zijn ook een prima optie.

Motten zijn een grote liefhebber van volle stofzuigerzakken. Zorg dus dat je regelmatig de volle stofzuigerzak verwisseld voor een nieuw exemplaar en zuig wat mottenballen op.

Verstopping stofzuigermond- en/of slang

Probeer de stofzuiger zuigmond door twee vingers te gebruiken de rommel te verwijderen. Het is een vies klusje maar zo trek je de rommel er vaal snel en gemakkelijk uit.

Wanneer de stofzuigerslang verstopt zit kun je proberen om met een lange stok o.i.d. ( denk aan een bezemsteel)door de slang en stang te halen. Met wat krachtig drukken ( wel met beleid) komt de pluk haar met viezigheid wel naar buiten.

Zit de verstopping in de slang, dan kan een plumeau worden gebruikt om door de slang heen te halen. Kijk wel even uit dat de plumeau niet vast komt te zitten. Wanneer de verstopping in het midden van de slang zit kan met een simpele ontstoppingsrager, welke je voor de gootsteen gebruikt, door de slang heen drukken.

Stofzuigerzak

Wanneer de stofzuigerzak écht te vol zit zal er nauwelijks nog zuigkracht aanwezig zijn. Vervang de stofzuigerzak en gooi de volle zak in een plastic tas en daarna in de bak voor restafval. Wanneer er bijvoorbeeld ongedierte in de zak zit (vlooien) zullen deze niet snel hun weg naar buiten vinden en voor ongemak zorgen.

Filter vervangen

Het is ook erg belangrijk om regelmatig het filter te vervangen. Sommige filters kunnen worden gewassen maar er zijn ook filters die direct moeten worden weggegooid. De meeste filters bestaan uit een rechthoekig stukje stof.

Problemen voorkomen

Wanneer je problemen als verstopping etc. met je stofzuiger wilt voorkomen, zorg dan voor voldoende onderhoud.

  • Vervang de stofzuigerzak wanneer deze voor 2/3e vol zit. Gebruik hem nooit opnieuw.
  • Stofzuigers zonder zo’n zak dien je na elk gebruik te legen.
  • Vervang filters af en toe en zeker wanneer deze is gescheurd of is beschadigd.
  • Na elke stofzuigerbeurt de borstels reinigen.
  • Trek ook nooit aan het snoer om de stofzuiger uit te schakelen. Altijd aan de stekker pakken.

Bedenk ook, dat je met een stofzuiger niet alles zomaar kan opzuiger. Dus vloeistoffen, bouwafval zoals pleisterwerk of hout nooit zomaar opzuigen. De meeste huishoudstofzuigers schijnen na een verbouwing in je huis kapot te gaan…

Stofzuigersnoer rolt niet meer op

Er is niets zo vervelend als een stofzuigersnoer niet gemakkelijk oprolt. Wanneer je nét een nieuwe stofzuiger hebt is het zo lekker dat ie met één druk met je voet het snoer zonder problemen naar binnen slurpt. Heel vaak, kan na verloop van tijd, dit mechanisme het niet meer doen. Erg vervelend!

Om dit te voorkomen is het verstandig om het snoer tijdens het stofzuigen niet tot het uiterste uit te trekken. Er zijn veel stofzuigersnoeren die aan het einde van het snoer een rood lijntje laten zien. Nóóit voorbij het rode lijntje uittrekken.

Door te hardhandig en te ver het snoer uit te trekken kan het spoeltje beschadigen. Dus nooit met geweld aan het snoer trekken, dit beschadigd de spoel. Het is dus zaak om normaal en zorgvuldig met dit onderdeel van de stofzuiger om te gaan. Te hardhandig met het oprolmechanisme omgaan, zorgt ervoor dat dit kapot gaat.

Schoonmaken 

Het is verstandig om regelmatig het snoer en het spoeltje te reinigen met een vochtig doekje en wat allesreiniger. Je werkt per halve meter snoer en beweegt stevig heen en weer over het uitgetrokken stuk.

Wanneer dit schoonmaken niet heeft geholpen ligt het misschien aan het spoeltje. Je kunt op simpele wijze de spoel uit de stofzuiger schroeven. Ontdoe deze van haar en andere viezigheid. Werk niet met water en zeep, want de spoel kun je moeilijk droog krijgen. Is dit onderdeel helemaal vrij van vuil, gebruik dan wat siliconenspray op de spoel en plaats deze terug op de plek waar deze hoort. Niet direct gaan stofzuigen maar een half uurtje wachten tot alle kwalijke gassen zijn verdampt.

Wieltjes stofzuiger draaien niet

Meestal is dit ook een schoonmaakprobleem. Te lang niet schoongemaakt en niet naar omgekeken. Je kunt op de volgende manier de wieltjes reinigen door de stofzuiger op de kop te leggen. Probeer haar en vuil tussen de wieltjes vandaan te peuteren. Lukt dit niet direct, gebruik dan een mesje. Er is dan wel voorzichtigheid geboden!

Zijn alle ongerechtigheden verdwenen, neem de wieltjes dan af met een vochtige doek + allesreiniger. Om de wieltjes nog beter te laten werken is het zinvol om te sprayen met W-40.

Heeft dit alles onvoldoende geholpen en draaien de wieltjes nog steeds onvoldoende, dan is het misschien verstandig om deze te demonteren en nieuwe aan te schaffen. De meeste stofzuigers beschikken over universele wieltjes.