Schilderij ophangen zonder boren

Schilderij ophangen zonder boren

Een schilderij ophangen gaat meestal gepaard met het boren van een gat in de muur. Lelijk… en je blijft altijd met een gat in de muur zitten. Een schilderij ophangen zonder te boren is dus de ideale oplossing !

Schilderijen, posters en foto’s

Een schilderij ophangen is natuurlijk andere koek dan het ophangen van een poster. Over het algemeen is een schilderij zwaarder. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om zonder dat je een gat in de muur boort je schilderij kunt  ophangen.

Speciaal ophangsysteem

Denk aan een speciaal ophangsysteem welke tussen muur en plafond kan worden bevestigd. Een functioneel en betrouwbaar product. Schilderijen, displays en kliklijsten kunnen zonder te boren op een prima manier worden opgehangen. Transparante ophangdraden zorgen er voor dat je schilderij helemaal waterpas hangt. Deze ophangdraden worden aan de zijkanten van de rail geschoven. Onderaan deze draden bevestig je de haakjes welke je heen en weer kunt schuiven. Je kunt dus door middel van de haakjes de hoogte bepalen van je schilderij. Uiteraard moet aan de achterzijde van het schilderij een ijzerdraadje of speciale ophanghaakjes zijn bevestigd. Is je schilderij echt heel groot dan zou je desnoods twee transparante draden kunnen gebruiken. Een prettig ophangsysteem wat door iedereen kan worden gemonteerd.

Lijm gebruiken

Een lichtgewicht klein schilderijtje of ander afbeelding kan eventueel met lijm worden bevestigd aan de muur. Met het gebruik van lijm heb je ook geen boormachine nodig. De ondergrond moet echter wel mooi glad en de muur mag niet poreus zijn. Lijm zou dan te veel in de ondergrond dringen. De hechting is dan veel minder. Ook een behangen muur is geen optie. Wanneer het schilderijtje iets te zwaar zou zijn, kan deze met behang en al naar beneden vallen. Een gladde ondergrond is het allerbeste.

Let dus op hoe je met lijm gaat werken.

 • De muur moet in ieder geval vetvrij en glad zijn.
 • Het gewicht van het voorwerp is ook belangrijk en mag dus niet te zwaar zijn.
 • Er zijn vele soorten lijm verkrijgbaar. Lees goed de gebruiksaanwijzing en pas de lijm aan het gewicht van het op te hangen product.

Montagekit

Met een dot montagekit kunnen schilderijen, zelfs aan een schuine wand, worden opgehangen. Het is alleen wel vervelend wanneer de afbeelding weer moet worden verwijderd. De kit kan zorgen voor beschadigingen aan zowel de wand als aan het schilderij. Weet je zeker dat het schilderij er voor tientallen jaren blijft hangen, dan zou je montagekit in overweging kunnen nemen.

Tape

Wil je een zwaarder voorwerp aan de muur bevestigen zonder te boren, dan is Nano-tape een prima optie. Deze tape soort wordt ook wel magic tape genoemd. Een multifunctioneel product wat kan worden hergebruikt. Het is rekbaar, waterproof, dubbelzijdig en super sterk! Allerlei soorten materiaal kunnen worden bevestigd zonder een gat te boren. Deze tape plakt aan beide zijdes en is 2 mm dik. Kan worden gebruikt om wat zwaardere materialen mee te bevestigen. Plastic, hout, glas, marmer en metaal zijn een aantal voorbeelden.

Bevestigingsmaterialen

Hieronder vindt je nog meer materiaal om schilderijtjes en andere objecten aan de muur te bevestigen zonder dat je een gat hoeft te boren.

 1. Zelfklevende haakjes zijn al zo oud als de weg naar Rome. Toch is dit nog een prima middel om bijvoorbeeld hand-en theedoeken aan op te hangen. De haakjes hebben aan de achterzijde een stukje kleeffolie wat je er af kunt trekken. Het kleefgedeelte kan zo aan de muur worden bevestigd. Prima voor in de keuken of badkamer.
 2. Er zijn zelfklevende schroeven en spijkers in de handel die je kunt aanschaffen voor verschillende draagkracht. Er zijn zelfs schroeven waar een gewicht van 10 kilo aan kan worden gehangen. Kan worden verwijderd zonder dat er schade aan de muur ontstaat.
 3. Haakjes met een zuignapje kunnen worden gebruikt in toiletruimte, badkamer of keuken. Prima om in het toilet een verjaardagskalender aan op te hangen. En géén boorgaten.
 4. Wanneer je spijkers gebruikt hoef je geen gat te boren. Een spijkertje kan goed worden gebruikt om iets aan een houten ondergrond op te hangen. Beton- of stalen spijkers kunnen gemakkelijk worden toegepast, om iets op te hangen aan een stenen muur.
 5. Het gebruik van spelden is een aanrader wanneer je een kleine foto of papier moet ophangen, met als ondergrond een behangen muur. Een speld kan schuinweg in het behang worden geduwd.
 6. Punaises kunnen prima worden benut op een zachte ondergrond. Foto’s, papier etc. kunnen gemakkelijk met een punaise op de ondergrond worden gedrukt.
 7. Het nieten van een object kan het beste op een houten wand worden gedaan. Een stenen of gestucte muur leent zich hier niet voor.
 8. Klittenband kan worden hergebruikt en is een goedkoop en probleemloos ophangsysteem voor verschillende objecten. Stalen voorwerpen kunnen het beste met zelfklevend magneetband aan de muur worden bevestigd.
 9. Door een touwtje te spannen langs een muur, kunnen kaarten, notities en tekeningen met een knijper aan het touw worden gehangen. Goedkoop en functioneel.