Schilder penselen reinigen

Schilder penselen reinigen

Ben jij iemand die regelmatig de schilderkwast pakt om mooie afbeeldingen te creëren? Dan kun je uit deze blog je voordelen halen.

Schilderen is een heerlijke bezigheid en geeft mensen enorm veel plezier en energie. Of je nu graag een portret op het doek zet of een landschapje, schilderen kan zorgen voor een leeg hoofd, minder stress en trots zijn op jezelf.

Er zijn een aantal mogelijkheden om je ideeën op het doek over te brengen. Ik bedoel daarmee het gebruik van de verf. Veel mensen schilderen met acrylverf. Acrylverf is goedkoop, snel droog en overschilderbaar met een andere kleur.

Olieverf daarentegen is veel duurder, heeft een langere droogtijd nodig, maar is fantastisch qua kleuren. Olieverf leent zich voor verschillende manieren van schilderen, van abstract tot realistisch.

Penselen

Synthetische penselen

Synthetische penselen zijn zacht en glad. Geschikt om te gebruiken bij acrylverf. Een synthetisch penseel is goedkoop en prima te gebruiken voor de beginner.

Varkenshaar

Varkensharen penselen zijn weer helemaal anders dan synthetische penselen. Gebruik je uitsluitend olieverf, dan is een penseel van varkenshaar de juiste keus. Varkenshaar neemt de olieverf goed op en brengt dit prima over op de ondergrond. Varkenshaar is veel stugger en kan meer structuur aan je werk geven.

Marterhaar

Marterharen zijn zeer zacht en het beste penseel om mee te aquarelleren. Het meest gebruikt is het ronde penseel. Deze houdt de verf goed en lang vast zodat je lang door kunt schilderen zonder de verf steeds te moeten opnemen.

Wil je veel meer over penselen weten dan is het een optie om de website zelfkunstmaken te bezoeken en te lezen over de vele soorten penselen.

Schilder penselen reinigen 1
Een penseel bestaat uit de steel een bus en haren

Penselen schoonmaken

Het is belangrijk om penselen na elk gebruik goed schoon te maken. Voor het schilderen met aquarelverf is dit weer anders dan wanneer je je kwast in olieverf doopt. Het is ook prettig wanneer je de volgende keer gaat schilderen alles schoon en droog aanwezig is.

Wanneer ga je penselen reinigen?

  1. Wanneer je met een andere kwast of penseel gaat werken maak je (vooral wanneer je met acryl werkt) je kwast schoon. Dit kan, door even met je kwast in een glas water te roeren en net keukenpapier de haartjes te drogen.
  2. Wanneer je met dezelfde kwast een andere kleur gaat gebruiken. Goed schoonmaken, je wilt natuurlijk niet dat er bijvoorbeeld gele verf blijft zitten wanneer je met blauw verder wil. Dan krijg je namelijk groen 🙂
  3. En je maakt uiteraard je penselen en kwasten schoon wanneer je stopt met schilderen.

Olieverfpenselen

Gebruik om olieverf te verwijderen terpentine. Dompel je kwast of penseel helemaal onder in een potje met terpentine. Druk daarna tegen de onderkant van de rand je kwast uit. Om van het restant vloeistof af te komen druk je de haren tegen de zijkant van de pot en veeg je het penseel af aan een schone doek.

Is de verf nog niet helemaal verdwenen, herhaal dan bovenstaande nogmaals.

Tijdens het schilderen met olieverf, is het verstandig om tussendoor je penseel met een doekje te reinigen. Zorg, voordat je gebruik maakt van terpentine, dat de kwast of het penseel zo min mogelijk verf in de haren bevat. Op deze manier blijft de terpentine mooi schoon.

Het potje met terpentine, laat je na gebruik met de deksel er op gewoon staan. De verfresten zakken naar de bodem. Giet vervolgens na een dag de bovenste schone helft in een ander schoon potje. Het bezinksel kan worden weggeveegd met een doek. Herhaal dit steeds op deze manier. Weinig afval en milieubewust bezig zijn!

Acrylverfpenselen

Acrylverfpenselen kunnen onder stromend water worden afgespoeld. Het is echter meer van deze tijd om goed uit te spoelen in een pot met water. Herhaal dit een aantal malen.

Wil je een keertje echt goed reinigen, gebruik dan groene zeep of shampoo. Wrijf de haren van de kwast in met de zeep en wrijf op je handpalm tot het goed schuimt. Je ziet de verf oplossen. Daarna uitspoelen onder stromend water. Is het water helder dan is je penseel schoon. Wanneer je altijd je penselen op tijd reinigt met water is schoonmaken met zeep niet nodig.

Breng de haren van het penseel weer in model met je vingers en laat liggend drogen. Wanneer de penselen goed droog zijn kunnen ze rechtop in een pot worden gezet.

Probeer tijdens je schildersessie met acrylverf zo weinig mogelijk penselen te gebruiken. Acrylverf droogt erg snel op. Wanneer je met olieverf schildert kunnen meerdere penselen tegelijk worden gebruikt. Olieverf droogt namelijk erg langzaam.

Aquarelpenselen

Deze penselen zijn het gemakkelijkst te reinigen. Aquarelverf is gebaseerd op water. Er zit wel een bindmiddel in aquarelverf (Arabische gom)  maar deze blijft oplosbaar in water. Dus gewoon uitspoelen onder de kraan is voldoende.

Penselenzeep

Penselenzeep is een ideale oplossing om snel en vakkundig je schilderskwasten te reinigen. Kan worden gebruikt voor natuurlijk haar maar ook synthetische haarsoorten krijg je goed schoon. De zeep is gebaseerd op natuurlijke olie. De vette werking zorgt voor soepelheid en elasticiteit van de haartjes. Je kunt met penselenzeep ook je handen wassen.