Whirlpool droger

Whirlpool is een in 1911 opgericht Amerikaans bedrijf, dat gespecialiseerd is in huishoudelijke apparatuur. Het verkoopt onder eigen naam, maar bezit ook de merken Indesit, Bauknecht en KitchenAid. Whirlpool fabriceert onder meer koelkasten, wasmachines, ovens, vaatwasmachines, afzuigkappen en dus ook droogmachines. Laatstgenoemde machines nemen steeds meer de functie van de waslijnen over. Whirlpool maakt droogmachines in allerlei groottes en past diverse technieken toe. Over die technieken gaan we het in de volgende paragraaf hebben, met hun voor- en nadelen.

Technieken

We kunnen de Whirlpool wasdrogers opdelen aan de hand van de droogtechniek die wordt toegepast. Die opdeling is als volgt:

  • Warmtepompdroger
  • Luchtafvoerdroger
  • Condensdroger
  • Gasdroger

We zullen in de volgens subparagrafen in meer detail ingaan op die typen drogers.

Warmtepompdroger

In warmtepompdrogers vindt hergebruik van de warmte plaats. Zonder dat zijn ze te vergelijken met condensdrogers. Dankzij het opnieuw gebruiken van de warmte consumeren warmtepompdrogers ongeveer 60% minder stroom. De duurdere aanschaf kan je zo terugverdienen. Ze werken met een lagere temperatuur en daarom doen ze langer over het drogen.

Luchtafvoerdroger

Bij een luchtafvoerdroger wordt de vochtige en warme lucht afgevoerd middels een dikke flexibele slang. Dit type droger is eenvoudig en daarom goedkoop. Daar staat tegenover dat ze relatief veel stroom verbruiken. Voor het drogen wordt namelijk een hoge temperatuur gebruikt. Het wasgoed droog daardoor wel in korte tijd. Je hebt alleen iets aan dit type droger als je de eerder genoemde slang naar buiten je wasruimte kunt leggen.

Condensdroger

In een condensdroger condenseert het vocht uit het wasgoed. Dat condens wordt opgevangen in een bak of naar het riool afgevoerd. De aanschafkosten zijn laag, maar het energieverbruik is hoog. Ze zijn echter wel wat zuiniger dan luchtafvoerdrogers, maar ook iets duurder dan dat type. De droogtijd tussen de twee typen is ongeveer even lang.

Gasdroger

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt dit type droger gas om de lucht te verwarmen. In vergelijking met elektrisch is dat efficiënter en sneller. Qua zuinigheid zijn ze te vergelijken met warmtepompdrogers. De droogtijd is ongeveer even lang als die van een luchtafvoerdroger. Bij de gasdroger wordt de lucht naar buiten afgevoerd met een buis. Uiteraard heb je een gasaansluiting nodig. Het gebruik van gas is echter niet duurzaam en dit type heeft een hoge aanschafprijs.

Aanschaf

Bij de aanschaf van een wasdroger is het goed om te letten op de volgende aspecten.

  • We noemden al het verschil in energieverbruik tussen de diverse typen drogers.
  • De capaciteit van de droger. Een grote droger gebruikt meer stroom dan een kleine.
  • Welke functionaliteit biedt de droger. Whirlpool heeft een breed aanbod van drogers.
  • Whirlpool maakt warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor. Met een schone condensor is je wasdroger zuiniger.

Leave a Reply