Warmtepompdroger afvoer

Als je in binnen je huishouden overweegt om een droger aan te schaffen kun je voor verschillende technieken gaan. Bekende drogers zijn warmtepompdrogers, afvoerdrogers en condensdrogers. Elk drogen ze weer op hun eigen wijze de was. Je kunt op een aantal zaken letten als je een droger koopt. Het apparaat moet passen bij jouw ruimte en eventuele afvoermogelijkheden.

Droger met of zonder afvoer

Een warmtepompdroger heeft grote voordelen. Zo hebben ze geen afvoer. Dit is bij de afvoerdroger wel het geval. De afvoerdroger is ook een meer klassieke droger met een slang naar buiten. De afvoerdroger moet ook bij een gat in de muur of bij een buitenraam worden geplaatst. De droger werkt niet als de warme lucht niet naar buiten kan. Dit is ongunstig omdat je de droger niet op elke gewenste plaats in de woning kunt gebruiken. De plaatsen zijn beperkt tot een buitenafvoer. Het is wel weer fijn dat deze droger geen reservoir heeft die je moet legen.

Met een warmtepompdroger ben je veel vrijer. Omdat deze geen afvoerslang naar buiten nodig heeft, kan deze op elke willekeurige plek worden gezet in de woning. Deze droger beschikt wel over een waterreservoir. Na elke draai moet dit bakje met condenswater leeg worden gegoten voordat je het apparaat opnieuw kunt gebruiken. Natuurlijk kun je om het nog wat comfortabeler te maken een slang aansluiten op dit reservoir en deze naar buiten laten lopen via een raam of gat in de muur. Zeker in kleine (boven) ruimtes en ruimtes zonder ramen zijn geschikt voor een warmtepompdroger. Het is veel minder gedoe met aansluiten omdat je hem zo neerzet.

Kwaliteit en duurzaamheid

Naast de keuze voor het afvoersysteem moet je ook goed letten op jouw energierekening. Een zuinige droger zal weer een positief effect hebben op je beurs, je energiekosten blijven laag. Sommige drogers gebruiken veel. Kies voor een A of A+ label als je het graag zuinig en duurzaam aanpakt. Label F is echter de minst zuinige droger die je kunt kopen. Zowel warmtepomp als afvoerdrogers worden steeds energiezuiniger geproduceerd.

Ook let je op de bouwkwaliteit van de droger die je wenst aan te schaffen. Het is niet zo dat de ene altijd beter is dan de ander. Je kijkt onder andere naar de behuizing, het gebruik van materialen en scharnieren in de deuren. RVS drogers zijn de beste drogers als het om bouwkwaliteit gaat. Goede motors zijn de koolborstelloze motors. Verder is het handig als de machine over reinigingsindicatoren en anti-vibratiewanden beschikt. Allemaal opties die de machine lang mee laten gaan.

Ook de mate van vochtuitstoot en reinigingsfuncties van de condensator zijn essentiƫle punten om op te letten. De goedkopere eenvoudigere drogers vallen onder de basisklasse. Betere drogers vind je in het middensegment en de topkwaliteit drogers vindt je in het (duurdere) hogere segment. Denk aan smart bediening. Dit is een keuze om af te wegen. Houdt er wel rekening mee dat de goedkopere drogers niet altijd slecht zijn, maar als ze slecht zijn is het een duurkoop omdat je de droger eerder moet vervangen of repareren dan een topmodel. Met een goede droger kun je jarenlang plezier beleven. Hoe hoger de klasse, hoe meer specificaties de droger heeft. Let verder goed op het onderhoudt van het apparaat om de levensduur te optimaliseren.

Leave a Reply